Mikulovští hasiči se nákladní auto snažili vyprostit, ale jejich pokusy byly neúspěšné. „Proto jsme povolali na místo vyprošťovací auto z brněnské stanice Lidická,“ sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Vyprošťování se ale ani po několika hodinách nedaří. „Jsou tam menší potíže s vyprošťovací technikou. Bude to nakonec trvat déle, než jsme mysleli,“ upozornil Zámečník. Kvůli stavu silnice přijeli na místo nehody také silničáři.

Na Břeclavsku sněžilo od nočních hodin. Sníh se držel na autech, práci měli i lidé před svými domy či byty. V odpoledních hodinách začal kvůli stoupající teplotě postupně tát. A na některých místech přestalo kolem třetí hodiny sněžit úplně.

Týdeník Nový život vychází na Břeclavsku každý čtvrtek. Nyní v nové atraktivnější podobě s vyšším počtem stran. Ilustrační foto.
NOVÝ ŽIVOT: Následky bombardování v roce 1944 i zdravotnictví jako (ne)byznys

Se sněhovou nadílkou ožil také park Hlinek ve Vranovicích, který vybudovala obec v loňském roce. „V terénu záměrně zůstal kopec, aby měly děti kde sáňkovat. V rovinaté obci jiná možnost není. Už druhou zimu se ukazuje, že to byl dobrý nápad a se sáňkami do parku se sjíždí děti z celé vesnice," uvedla Dagmar Sedláčková.

V odpoledních hodinách začal kvůli stoupající teplotě postupně tát. A na některých místech přestalo kolem třetí hodiny sněžit úplně.

Meteorologové však upozorňují na večerní ochlazení, kdy se mokré silnice mohou změnit v ledovku. „Později večer a v noci na pátek se bude ochlazovat, takže mokré povrchy začnou namrzat. V noci na pátek a v pátek ráno bude vznikat náledí," varoval především řidiče meteorolog Peter Hruška z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Práci měli také silničáři v regionu. „Vyjeli jsme ve tři čtvrtě na jedenáct večer. Na silnice vyrazilo všech šestnáct sypačů, které máme na Břeclavsku k dispozici. Posypali jsme všechny silnice. Místy už to začalo někde ujíždět,“ poznamenal vedoucí Správy a údržby silnic na Břeclavsku Ladislav Hádlík.

U Blanska havaroval autobus. Na špatně sjízdné silnici uhýbal osobnímu autu.
Autobus havaroval u Blanska. Na kluzké vozovce se vyhýbal protijedoucímu autu

První problémy se objevily k ránu. „V milovickém kopci měl problém autobus. Ale už je to všechno zase posypané,“ sdělil ráno Hádlík. Silnice posypávali pískem i solí.

Zvýšený počet nehod zaznamenali s padajícím sněhem také policisté. „Kolegové byli od rána už na dvou nahlášených nehodách, ve středu jich bylo asi šest. Všechny byly až navečer, když začalo sněžit,“ hlásil dopoledne vedoucí břeclavského dopravního inspektorátu Jiří Mach. 

V odpoledních hodinách měli práci také hasiči, kteří vyjížděli ke spadenému stromu přes cestu u Divák, k nehodě osobního auta v Pavlově či k požáru v Mikulově. „Větve stromu se tam pod tíhou sněhu opřely o elektrické vedení,“ uvedli hasiči. Řidiči tak musí Dukelskou ulicí projíždět opatrně, na silnici jsou spadlé dráty vysokého napětí.

Ilustrační foto.
Stále brázdí Evropu. Trabanty do muzea nepatří, tvrdí nadšenci