Šli se pobavit, místo toho skončili v nemocnici. Provozovatel kolotoče, na kterém se loni v červenci v Zaječí na Břeclavsku zranilo sedm lidí, jej podle zjištění policie špatně postavil. „Provozovatel porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání,“ oznámila v pondělí policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Policisté předali případ břeclavskému okresnímu státnímu zastupitelství. Podnikatele podezřívají z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Pokud se mu prokáže vina, může jít až na pět let do vězení.

Vyšetřovatelé si po nehodě na hodové zábavě vyžádali znalecký posudek z oboru strojírenství. „Ze získané zprávy vyplývá, že kolotoč stál na nevhodném podloží. Kvůli tomu se postupně zbortily pomocné podkladové desky a atrakce se vychýlila,“ přiblížila Haraštová.

V době nehody bylo na kolotoči minimálně čtrnáct lidí. Záchranáři na místě ošetřili sedm zraněných. „Čtyři z nich jsme přepravili do nemocnic. Všichni se poranili v oblasti končetin,“ uvedla tehdy mluvčí krajské záchranné služby Barbora Zuchová. Šlo o lehčí i vážnější zlomeniny.

Ilustrační foto
Kolotoč se při pouti nahnul, 7 lidí se zranilo. Provozovatele vyšetřuje policie

I když se o události v obci hodně mluvilo, po půl roce už podle starostky Jany Hasilíkové hlavním tématem není. „Od podzimu jsem neslyšela, že by se o ní lidé bavili,“ poznamenala.

Například Vladimír Šabata, který má v Zaječí vinařství, by na podobný kolotoč nešel. „Nedoporučoval bych to ani svým dětem. A není to jen kvůli letní nehodě,“ řekl.

Provozovatelé kolotočů na obci každoročně překládají potvrzení, že pouťové atrakce mají v pořádku. „Jak a kam si ale konkrétní atrakci postaví, musí vědět oni,“ upozornila starostka.

V Zaječí se nehoda obešla bez tragických následků, před lety v Ivančicích na Brněnsku ne. Patnáctiletý mladík tam spadl z otočné lavice a z šesti metrů dopadl na zem. Následkům zranění po týdnu v nemocnici podlehl.

Nehoda v Zaječí
∙ při nahnutí kolotoče se zranilo sedm lidí
∙ atrakce podle odborníka stála na špatném podloží
∙ provozovatel je podezřelý z obecného ohrožení z nedbalosti
∙ hrozí mu až pětileté vězení

Ilustrační foto.
Zájem o prezidentské volby. V Břeclavi mají velký počet žádostí o průkazy