Podle mluvčího krajských hasičů Petra Příkaského si chlapci v domě, který byl dlouhodobě rozestavěný, hráli. „Uvolnily se stropní nosné překlady a zavalily je. Jedno dítě s námi po celou dobu vyprošťování komunikovalo. Pomocí zvedacích vaků jsme postupně nadzvedávali trámy," sdělil Příkaský s tím, že se zřítilo asi deset betonových bloků, každý zhruba půl metru široký.

Na místě se přitom nacházel ještě třetí chlapec, který v době události ale uvnitř budovy nebyl, takže vyvázl bez zranění. „Právě on přivolal záchranné složky," sdělil hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

U neštěstí, které se stalo v části Jarohněvice, zasahovaly tři hasičské jednotky, přistávaly tam také dva vrtulníky. „Jeden z nich přepravil vážně zraněného pacienta na anesteziologicko-resuscitační oddělení Dětské nemocnice v Brně," upřesnila Kropáčková.

Aby hasiči předešli dalším problémům, část budovy rozebrali. „Nyní se bude hlídat, než si ji vlastník zajistí proti vstupu nepovolaných osob," dodal policejní mluvčí. Podle Příkaského tam děti běžně chodívají.

Objekt na okraji města, dostavěný pouze do prvního patra, je dlouhou dobu opuštěný, chátrá a je v podstatě volně přístupný. Místní oslovení redakcí Deníku Rovnost ani nevědí, komu vlastně patří. Například Petr Lačňák tam v mládí chodíval. „Měli jsme obavy, jenže jsme byli prostě malí, neměli jsme tolik rozumu. Ty chlapce znám od vidění. Je to neštěstí, každou chvíli se tady něco děje," prohlásil obyvatel Dubňan.

Podle dalšího místního, který si ovšem nepřál zveřejnit své jméno, se z budovy měly před více než patnácti lety stát jatka. „Rozestavěli to v devadesátých letech a od té doby to tady stálo. Slyšel jsem od chlapů v hospodě, že si tam leckdo brával cihly," řekl muž.

Komu budova patří, právě teď policie zjišťuje. „Jde o starý objekt, který pravděpodobně prošel několika majiteli. Jestli došlo k zanedbání důležitých povinností, je možné i trestní stíhání. V tuto chvíli je to ovšem předčasné," vypověděl Zámečník.

Opuštěné domy lze najít téměř v každé obci. Situaci s nimi komplikují problematické vlastnické vztahy. Před dvěma lety v červenci se například v Mikulčicích část takového rozpadajícího se obydlí zřítila. Přízemní budova se kvůli narušené statice tehdy naklonila do ulice. Speciální jednotka hasičů z Brna ji musela zajistit. Nikomu se nic ale nestalo.