„Na jižní Moravě je to 400 odběratelů v okolí Blanska v obci Vysočany. Na opravách od rána intenzivně pracujeme,“ uvedl mluvčí energetické společnosti E.ON Roman Šperňák.

Podle starosty Vysočan na Blanensku Josefa Ovada naskočil proud v pondělí asi po pěti hodinách výpadku opět před devátou ráno. Bez elektřiny už přitom obec byla od pátečního večera do sobotního odpoledne. „Bylo to samozřejmě nepříjemné. V pátek byly poškozené sloupy elektrického vedení, tak oprava trvala déle. A v pondělí zase strhl vedení padající strom za obcí,“ uvedl Ovad.

Nehoda na silnici 43 u kuřimského Podlesí.
U Kuřimi bourala tři auta. Jeden z řidičů nadýchal 2,5 promile

Dodal, že podobné výpadky energie jsou v této lokalitě po silnějším větru poměrně časté. V minulosti Vysočanští jednali s energetickou společností o novém elektrickém propojení se sousední Nivou. Kabel by vedl v zemi. Vše zatím údajně brzdí vlastníci některých pozemků, kteří se s energetiky nedohodli na věcných břemenech.

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška uvedl, že u většiny pondělních zásahů se jednalo o popadané stromy. „Ve dvou případech to byla uvolněná střešní krytina,“ řekl.

Plechy, které uvolnil silný vítr, odstraňovali hasiči například v břeclavském sídlišti Dukelských hrdinů. Popadané stromy pak rozřezávali na Brněnsku, na Znojemsku v obcích Bítov, Mašovice a také v Moravském Krumlově. Na Blanensku pak v Bedřichově, Šošůvce a sousedních Vysočanech.

Situace se silným větrem se od rána uklidnila a hasiči neevidují žádná zranění.