„Mohu potvrdit, že došlo k nehodě osobního auta a vlaku. Řidička na místě zemřela. Vyšetřovatelé ohledali místo dopravní nehody a zjišťovali, proč vjelo auto na trať v době, kdy tam projížděl vlak. Podle prvotních odhadů škoda na soupravě i zdemolovaném autě přesáhne milion korun,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb. 

Podle pondělní zprávy policie vyšetřovatelé nevylučují, že nehodu mohla řidička způsobit záměrně. „Mohlo dojít i k úmyslnému jednání. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro obecné ohrožení a kriminalisté se budou událostí i nadále zabývat," uvedla v pondělí tisková mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Devastující náraz ve vysoké rychlosti neměla žena za volantem Audi šanci přežít. „Tamní silnice třetí třídy je uzavřena, policisté řidiče odklání na objízdné trasy. Vyšetřovatelé ohledávají místo dopravní nehody a zjišťují, proč vjelo auto na trať v době, kdy tam projížděl vlak,“ doplnil Šváb v neděli odpoledne. 

Přejezd je vybavený světly i závorami. Z vyšetřování Drážní inspekce vyplývá, že technika byla funkční. „Odhad celkových škod je čtyři a půl milionu,“ řekl Martin Drápal z Drážní inspekce, která příčinu nehody nyní zkoumá. Většinu vyčíslené sumy tvoří škoda na vlaku.

Policie od poloviny ledna stále pátrá po muži, který na bankomat v Hodoníně nainstaloval lištu sloužící k obelstění lidí vybírajících peníze.
Lištu na bankomat v Hodoníně dal mladý muž. Policie zveřejnila jeho fotku

V Šakvicích kromě policie zasahovali také hasiči, Správa železniční dopravní cesty a záchranná služba. Rychlík mířící směrem k Brnu a převážející kolem sto dvaceti cestujících auto rozpůlil. Jedna z částí skončila přibližně sto padesát metrů od místa střetu. Zasahující sbory pomáhaly s evakuací pasažérů a přechodem k autobusům náhradní dopravy. Ty jezdily mezi Šakvicemi a Zaječím. 

Až na jednu z cestujících, která se lehce poranila, vyvázli všichni z vlaku bez zranění. „Provoz na trati byl zastavený až do večerních hodin,“ poznamenal mluvčí Českých drah Radek Joklík. Kolem půl šesté začaly jezdit vlaky sníženou rychlostí po jedné koleji. Mrtvou řidičku mohli hasiči vyprostit až po několika hodinách od nárazu. 

Srážky tunových souprav s auty nejsou na jižní Moravě až tak ojedinělé. Před několika měsíci třeba zahynul řidič, který ve Vracově na Hodonínsku vjel na trať krátce před průjezdem spěšného vlaku. Událost se stala na přejezdu bez závor, byl ale zabezpečený světelnou signalizací. 

Dokonce dva lidé přišli v létě o život na málo frekventovaném přejezdu u Olbramkostela na Znojemsku. V autě kromě dvou dospělých cestovala ještě menší dívka.

Kevin Dahlgren u soudu.
Sebevraždu Dahlgrena vyšetřuje generální inspekce