Pravidelně boduje a vzepětí korunoval nedělním sedmým místem v Nizozemsku, čímž vyrovnal své maximum z královské kubatury MotoGP z let 2011 a 2012. „Po Assenu je super nálada,“ pochvaluje si sedmadvacetiletý jezdec španělské stáje Aspar.

Po návratu z roční mise mezi superbiky motoristický svět udivil už při druhé zastávce šampionátu v Argentině, kde skončil druhý v kvalifikaci. „To je neuvěřitelný výsledek. Pochybuji, že se od českého jezdce v budoucnu ještě něčeho takového dočkáme. I sedmé místo z Assenu mě hodně překvapilo. Čekal jsem od něj maximum lehce za desítkou, sedmá pozice je skvělá,“ upozorňuje Václav Svoboda, televizní komentátor a motoristický expert.

Brněnský motocyklový jezdec Karel Abraham.
Abraham vyrovnal svůj nejlepší výsledek v MotoGP. V Assenu dojel sedmý

Umístění jezdců
KAREL ABRAHAM
Katar – 14. místo, Argentina – 10., USA – nedokončil, Jerez – 15., Francie – Mugello – 16., Barcelona – 14., Nizozemsko – 7.
Body po 8 z 18 závodů: 20 (19. místo)
JAKUB KORNFEIL
Katar – 18., Argentina – 18., USA – 23., Jerez – 18., Francie – 11., Mugello – 20., Barcelona – 22., Nizozemsko – 17.
Body: 5

Výsledky Abraham navazuje na své dvě úvodní sezony ve třídě MotoGP v letech 2011 a 2012. Tehdy vždy v celkové klasifikaci skončil čtrnáctý. Shodou okolností sedlal stroj Ducati, na který usedl i letos a nevadí mu, že je dva roky starý. „Mám asi nejstarší materiál, který lze v paddocku vidět. Ale takhle nepřemýšlím, vše funguje,“ podotýká Abraham, který by rád pokračoval ve stávající stáji i příští sezonu.

„Nic není jisté, jednáme. Chci zůstat, i ze strany týmu cítím zájem, uvidíme,“ dodává.

Těžko předvídat, čeho by byl schopný, kdyby měl k dispozici o rok novější motorku, se kterou jezdí jeho týmový kolega Álvaro Bautista. „Všichni vědí, že Karel je typ jezdce pro rychlostní okruhy a Ducati je na to stavěná. Jezdecky se příliš nezměnil, největší pokrok však udělal v hlavě. Za dva roky, co se osamostatnil, se nám doslova změnil před očima. Vyspěl lidsky a získal nadhled i sebevědomý,“ říká Svoboda.

Motocyklový závodník Karel Abraham.
Abraham chce v nové sezoně MotoGP dojíždět na bodech. Ducati mi sedí, libuje si

Opačný případ představuje jihomoravský kolega Jakub Kornfeil. Po loňské vydařené sezoně se od něj v kubatuře Moto3 čekal pravidelný atak stupňů vítězů, jenže zkušený pilot se trápí a z osmi podniků jen jednou bodoval. „Situace se mi extrémně nelíbí, ale musím přiznat, že jsem ji čekal,“ povídá sklesle.

Při výběru týmu pro letošní rok udělal krok vedle. Domluvil se s tovární stájí Prüstl GP Peugeot Motorcycles, která využívá stroj Mahindra. Ta však nedávno oznámila, že po sezoně z mistrovství světa odchází. „Přešlap udělala řada dobrých jezdců, kteří se nyní trápí stejně jako Kuba. Kdyby to piloti věděli, asi by Mahindru nevolili. O odchodu ze seriálu věděla firma už dřív, proto zanedbávala potřebný vývoj,“ objasňuje Svoboda.

Jakub Kornfeil.
Kornfeil se pere se spící motorkou. Krok s konkurencí drží jen na mokré trati