„Zápas se nám celkem povedl. Vyhráli jsme naprosto zaslouženě," uvedla opora Hodonína Ondřej Fialík. Zkušený basketbalista byl pro domácí tým znovu nesmírně platný, v jedenáctém kole se však dařilo i dalším hráčům v bílém dresu.

Úvod utkání byl ovšem oboustranně vyrovnaný. V 5. minutě to bylo 10:10 a hodonínský rozehrávač Pavel Novotný při oddechovém čase burcoval spoluhráče k ještě větší snaze a bojovnosti. „Pod košem nejsme tolik důrazní, schází nám i lepší pohyb," říkal u lavičky náhradníků.

Domácí basketbalisté po Novotného slovech opravdu přidali. Hodonínští zlepšili obranu a postupem času se i rozstříleli. Třemi tříbodovými pokusy v řadě soupeři odskočili na 23:13. Úvodní čtvrtinu nakonec ovládli rozdílem třinácti bodů.
Uherský Brod na rivala neměl. Hosté nedůsledně bránili, navíc jim nešlo ani zakončení. I když Sokol ve druhé čtvrtině taky nijak nezářil, vedl po prvním poločase 43:24.

Domácí si dvacetibodový náskok udrželi i v dalších deseti minutách. A i když v závěrečné části polevili, připsali si po výhře 69:58 do tabulky důležité dva body, které by měly slováckému celku pomoci k posunu v tabulce oblastního přeboru. „Rádi bychom skončili mezi nejlepšími třemi týmy. Po nepovedeném začátku sezony se nám však cíl poněkud vzdálil. Uvidíme, jak nám to půjde dál," řekl Fialík.

Nováček soutěže ve vyšší třídě zatím spíše klopýtá. Hodonín sice neplní roli otloukánka, ale k lepším výsledkům mu něco schází. „Není to úplně tak, jak bychom chtěli," přiznává Fialík.

Sokol postrádá především dvě opory. Kvůli zranění nehraje klíčový pivot Emil Christoph, mino hru je i šikovné křídlo Petr Maška. „Sezona je těžší než jsme čekali. Máme ale kádr na to, abychom se pohybovali v horních příčkách tabulky. Bohužel nás na konci minulé sezony přibrzdilo zranění klíčových hráčů, kteří měli téměř dvacet bodů na zápas," pravil Novotný.

Mužstvo se od předchozího ročníku příliš nezměnilo. Slovácký celek dál sází na zkušené tahouny, které doplňují mladší borci. „Kostru tvoří kluci z Hodonína, kteří spolu hrávali už dřív. V kádru však máme i hráče z okolí nebo kamarády, kteří se k nám rádi přidali," představil Novotný tým.

Čtyřiatřicetiletý rozehrávač v minulosti hrával v Brně a v Praze druhou ligu, nyní mu stačí i oblastní přebor II. „Soupeři, které z minulosti dobře známe, jsou kvalitnější. Loni s námi dokázaly držet krok jenom tři týmy, letos je soutěž daleko vyrovnanější," říká Novotný.

Hodonín sice vstoupil do sezony výhrou ve Vyškově, ale v dalších zápasech už pouze sbíral porážky. Sokol nestačil na Podolí, Blansko, béčko ani céčko Šlapanic, na konci listopadu podlehl i rezervě Černovic. Nepříjemnou sérii utnul až doma s Uherským brodem. „Neměli jsme ani štěstí, vždyť pouze jednou jsme prohráli o víc než deset bodů," připomněl Novotný.

Ten stejně jako parťák Fialík věří, že se zkonsolidované družstvo posune v tabulce ještě nahoru. „Reálné to určitě je, trochu se nám to však zkomplikovalo. Na druhé straně soutěž je nesmírně vyrovnaná, takže o třetí místo budeme bojovat dál," prohlásil Novotný.

Podle něj by si pětadvacetitisícové město zasloužilo ještě vyšší soutěž. „Hlavně chceme navázat na tradici basketbalu v Hodoníně. Je důležité, aby to po nás třicátnících, kteří už jsme za zenitem, převzala mladší generace, která půjde v našich stopách," uvedl Novotný.

Hodonínští basketbalisté se po postupu do vyšší soutěže museli vzdát útulné, ale předpisům nevyhovující sokolovny. Domácí zápasy tak musí hrát ve sportovní hale TEZA. „Bojovali jsme o to, abychom mohli v hale i trénovat. Nebylo by totiž úplně ono, kdybychom se připravovali v malé sokolovně a do velké haly pouze nastupovali k utkáním," řekl Novotný.

Na nové prostředí už si hráči Sokola zvykly, i když rozdíl značný. „Až tak velký problém to pro nás není, spíše tady máme větší komfort. Zázemí si určitě užívají hlavně diváci," pronesl Fialík.

Vedení klubu se snaží přilákat fanoušky do ochozů výkony i speciálními akcemi. Třeba ve víkendovém dvojzápase měli věrní příznivci padesát piv zdarma.

Oblastní přebor II

Sokol Hodonín – SP Uherský Brod B 69:58 (27:14, 43:24, 56:36)

Nejvíce bodů Sokola: Konečný 26, Machalínek 12, Fialík 10.