V hlavní mužské kategorii poprvé triumfoval Slovák Jakub Valachovič. Člen týmu AC Malacky zvládl šestikilometrovou trať za 21:45.

Korvasová se teprve v pátek odpoledne vrátila z Itálie, kde absolvovala náročné soustředění. I když se mladá rodačka ze Vnorov po dohodě s trenérem Slezákem šetřila, byla blízko překonání rekordu Ireny Pospíšilové. „Napadlo mě, že bych ho mohla překonat, ale nechtěla jsem to přehánět," řekla v cíli evidentně zklamaná vítězka.

Korvasová si totiž představovala jiný závod. „Nebylo to ono. Běželo se mi špatně. Normálně jsem se trápila. A to jsem nešla nijak rychle," posteskla si sympatická atletka.

Spokojená nebyla ani druhá Adriana Slaníková. Bývalá krasobruslařka zaostala za Korvasovou o osmdesát vteřin. „Překopla jsem začátek," přiznala Slaníková. „Začalo mě dokonce píchat v boku a do cíle jsem pak už jen doběhla, jak to šlo," přidala mladá běžkyně.

Třetí skončila traťová rekordmanka Irena Pospíšilová. „Na víc jsem neměla. Konečně to z mé strany trochu vypadá jako běh," odfoukla si s úlevou Pospíšilová. „Přece jen ten návrat po mateřské bude chvíli znát, ale určitě se zase rozběhám," dodala a šla se věnovat svým dětem.

Hlavní závod Běhu osvobození Vacenovic ovládl Jakub Valachovič. Slovenský závodník definitivně překonal všechny zdravotní problémy a zaslouženě si připsal v obci na Hodonínsku premiérový triumf. „Vytrpěl jsem si své. Momentálně jsem zdravý, což si hodně vychutnávám. Začínám cítit, že je to ve sportu vzácnost," pravil Valachovič v cíli.

Bylo to jeho třetí letošní vítězství. Pouze jednou doběhl člen AC Malacky druhý. „Tato výhra mě těší nejvíc, protože konkurence tady byla největší," prohlásil Valachovič, který se ve druhém kole odpoutal od Tomáše Steinera a bez problémů si doběhl pro další zlato.

„Překvapivě se mi běželo velmi lehce. Bylo to bez problémů. Čas je na úrovni toho z loňska, kdy jsem tady skončil třetí. Loni jsem se hodně natrápil. Letos krize došla na Tomáše Steinera. Cítil jsem, že už nemůže. Bylo to na tom místě, kde foukal silný protivítr. Asi ho to položilo. Já jsem si až do konce náskok hlídal," pronesl Valachovič.

Na celkové prvenství pomýšlel i druhý Steiner, který zaostal za vítězem o patnáct sekund. „Ve druhém kole mě začalo píchat v boku a bylo po závodě," kroutil hlavou nespokojený Steiner.

Tomu se až do cíle nepodařilo rozdýchat. „Proto jsem naštvaný. Jinak si myslím, že bych musel běžet mnohem lépe," říká Steiner.

Třetí skončil bývalý výborný vytrvalec, teď už veterán nad čtyřicet let, Martin Kleibl ze Slovanu Podlesí. „Začal jsem trochu víc trénovat, mám už přece jen víc času. Tak jsem se rozhodl vyjet i na závody, kde jsem kdysi běhával. Ale žádný velký návrat neplánuji. Budu běhat jen podle chuti a nálady," řekl Kleibl.

Ve Vacenovicích běželi muži šest a ženy čtyři kilometry. Všechno se odehrávalo na dvoukilometrovém okruhu. „Ze stadionu se vybíhá do přilehlého lesíka, kde si běžci obtočí velký okruh, aby se vrátili na škvárovou dráhu zdejšího sportovního areálu. A tohle vše pak absolvují chlapi třikrát a dámy dvakrát," informovala ředitelka závodu Eva Bařáková.

„Trať je téměř rovná a největším problémem je místo kopců krátký výběh do lesa v hlubokém plážovém písku, proto si tam běžci docela máknou. Tradiční samozřejmostí jsou také běhy pro děti od těch nejmenších až po mládež v kategoriích dorostu a juniorů," doplnila.

Jubilejního čtyřicátého ročníku se zúčastnilo 384 mužů, žen a dětí. Nikdy více lidí ve Vacenovicích neběželo. „A pokud by nebyl maraton v Bostonu, bylo by tady ještě více závodníků," vtipkoval Jaroslav Jaštík z Ratíškovic, který si nenechal slavnostní závod ujít.

Ani jeden ročník nevynechal Květoslav Hána. Legendární vytrvalec startoval na všech čtyřiceti závodech. I letos si domů odvezl medaili, když ve veteránské kategorii nad sedmdesát let skončil třetí.

Sobotní závod společně odstartovali Antonín Krist a Alois Vrbovský. Známá dvojice byla společně s dalšími osmi osobnostmi vacenovického běhu před začátkem hlavního závodu odměněna diplomem a menším dárkem. „Všichni si to za svoji dlouholetou práci zaslouží," dodala starostka Vacenovic Jana Bačíková.

Běh osvobození Vacenovic
Muži: 1. Jakub Valachovič (Malacky), 2. Tomáš Steiner, 3. Ladislav Suk (oba (Univerzita Brno), 4. David Kákona (AK Hodonín), 5. Zdenko Zalubil (Skalica).
Muži nad 40 let: 1. Martin Kleibl (Podlesí), 2. Petr Kotyza (Univerzita Brno), 3. Dušan Tomčal (Lipov).
Muži nad 50 let: 1: Peter Portašík (Skalica), 2. Jaroslav Hutyra (Myjava), 3. Josef Veverka (Čejkovice).
Muži nad 60 let: 1. Jaroslav Topor (Holíč), 2. Vladimír Varmuža, 3. Lubomír Bartál (oba BK Hodonín).
Muži nad 65 let: 1. Miroslav Kresánek (Bratislava), 2. Josef Šohaj (Uherský Brod), 3. Ondrej Tirpák (Senica).
Muži nad 70 let: 1. František Joch (Strážnice), 2. Ján Kocák (Holíč), 3. Květoslav Hána (Veselí nad Moravou)
Ženy: 1. Tereza Korvasová, 2. Adriana Slaníková (obě AK Hodonín), 3: Irena Pospíšilová (Vyškov).
Ženy nad 35 let: 1. Jana Kadlecová (AK Hodonín), 2. Miroslava Zíšková (Jablonica), 3. Andrea Borovská (Brezová pod Bradlom).
Ženy nad 45 let: 2. Miroslava Hanáková (Bučovice), 2: Marie Hynštová (Drnovice), 3. Marta Durnová (Veselí nad Moravou).
Přípravka dívka: 1. Barbora Svobodová (Uni Brno)
Přípravka chlapci: 1. Tadeáš Žilka (UNi Brno).
Mladší žákyně: 1. Michaela Knotková (AK Hodonín).
Mladší žáci: 1. Hynek Hajný (AK Kyjov).
Starší žákyně: 1. Anna Výletová (AK Kyjov).
Starší žáci: 1. Zdeněk Švejda (Borský svätý Jur).
Mladší přípravka dívky:1. Kateřina Kuchařová (AK Kyjov)
Mladší přípravka chlapci: 1. David Tříska (Rohatec).
Mladší dívky: 1. Ráchel Chromíková (AK Kyjov).
Mladší hoši: 1. Marek Němeček (Hodonín).
Nejmladší dívky: 1. Kristýna Jungová (Veselí nad Moravou).
Nejmladší hoši: 1.Martin Hána (Veselí nad Moravou).
Dorostenky: 1.Tereza Rybaříková (Olymp Brno).
Dorostenci: 1. Dominik Bartoník (AK Mikulčice).
Juniorky: 1. Pavlína Branišovičová (Horné Orešany).
Junioři: 1. Filip Sasínek (AK Hodonín).