Mnohem úspěšnější byly zatím Hodoňanky, které mají na svém kontě už třináct mistrovských titulů. To ale neznamená, že by finálové série byly jednoznačnou záležitostí. Naposledy před dvěma lety (loni se kvůli covidu nehrálo) Břeclavanky dokonce vyhrály první zápas na půdě favorita, který však dokázal sérii otočit. A letos by to mohla být ještě vyrovnanější bitva!

Zkrácenou základní část vyhrál břeclavský tým, které také zvítězily v jediném vzájemném duelu jednoznačně 6:1. „Tahle výhra je pro naše sebevědomí před finále důležitá. Určitě si letos věříme víc než v předchozích letech,“ přiznala opora týmu Karin Adámková.

Karatistka Veronika Mišková vybojovala v Chorvatsku evropský bronz v disciplíně kata.
Karatistce Miškové vzal bronzovou radost hlasatel. Označil ji za Slovenku

Pro finálovou sérii je podstatné, že vzhledem ke komplikacím v celé sezoně kvůli pandemii koronaviru nemůže Hodonín nasadit žádnou s asijských hráček, které měl původně na soupisce. Jen do jednoho zápasu základní části naskočila Japonka Sakura Moriová, která sví tři dvouhry suverénně vyhrála ve finále by byla jistě trumfovým žolíkem. Bez ní zustává série otevřená. „Šance bych viděl asi tak padesát na padesát. Pro nás je to samozřejmě těžší, když nemůžeme nasadit žádnou z Asiatek. A Břeclav má letos skvělý tým,“ uznal kvalitu soupeře předseda klubu Richard Brhel.

Zatímco Břeclav hraje prakticky stabilně v sestavě Karin Adámková, Aneta Širučková a Dana Čechová, na straně soupeře je jeden otazník na pozici trojky. Vedle polské olympioničky Natalie Partykové a Ukrajinky Solomiyi Brateykové nastoupí buď obranářka Markéta Ševčíková, nebo juniorská reprezentantka Linda Záděrová. Ta však ještě o víkendu hrála na turnaji světové série v Tunisu. „Úterní zápas v Břeclavi určitě stihne. Je tam s ní i trenér Mikeska, oba mají přiletět v ponděli večer,“ prozradil Brhel, jenž turnaj v Tunisu sledoval velice pozorně, protože na něm startoval i jeho syn Štěpán, který v kategorii kadetů vybojoval krásné třetí místo.

Fotbalisté Mutěnic v přátelském utkání se Spartou Brno podlehli 1:6.
Dlouhá pauza byla znát. Mutěnice doma prohrály se Spartou 1:6

Mírná psychická výhoda by mohla být na straně Břeclavanek, které už mají tak trochu splněno a nejsou pod takovým tlakem jako obhájce titulu. „Věřili jsme, že dosáhneme na postup finále, což byl vytyčený dílčí krok. Nyní se již těšíme na finále,“ poznamenal manažer klubu Vít Ratajský. Splnění základního cíle však samozřejmě neznamená, že pro zisk titulu neudělají všechny členky týmu maximum!

Velkým bonusem je skutečnost, že se podařilo vyjednat ve spolupráci s Českou asociací stolního tenisu výjimku pro diváky. „Do naší haly nakonec může až 500 diváků, všichni samozřejmě buď s testem na covid, nebo s potvrzením o očkování. Bude to určitě pro všechny hráčky mnohem příjemnější. Navíc letošní finále slibuje vyrovnaný souboj. My budeme možná trochu nervóznější, ale atraktivitě duelu to může jen prospět,“ dodal marketingový manažer SKST Hodonín.

Pro úterní břeclavský duel platí podobné podmínky, jen kapacity místní haly je výrazně menší. První duel série začíná v 18 hodin, odveta v Hodoníně se hraje už ve čtvrtek rovněž od 18 hodin, případný třetí zápas by se hrál v neděli opět na břeclavských stolech.