Byl to první Herkův triumf v letošním seriálu mistrovství České republiky v biketrialu. Hodonínský jezdec využil absence Václava Koláře, který závod z důvodu pozdního příjezdu ze Sardinie nestihl, a konečně vystoupal až na vrchol. „David takový výsledek potřeboval. Věřím, že ho první místo nakopne a bude se dál tvrdě připravovat na mistrovství světa," věří známý hodonínský funkcionář a závodníkův otec Josef Herka starší.

Ten ocenil přístup syna k poslední akci. „David si udělal čas a trochu potrénoval. Párkrát byl v areálu Kníničkách i v Kyjově. Navíc začal jezdit i na silnici. Chce se prostě na mistrovství světa dobře připravit," řekl Herka starší.

Pátý závod mistrovství České republiky v biketrialu vyšel i dalším dvěma hodonínským jezdcům. V obrovský areálu plném umělých překážek a sekcí, který leží v Novém Veselí na Žďársku vedle rybníku, skončil Tadeáš Kříž mezi seniory třetí, Dominika Sabáčka v kategorii benjamin porazil pouze Slovák Jakub Mudrák.

Trojice borců ze Slovácka si díky posledním výsledkům zajistila účast na světovém šampionátu, která se od 8. do 13 srpna koná v Blansku

Hodonínští závodníci se vytáhli už na mistrovství Evropy. Na Sardinii, v městě Bolotana, bral Dominik Sabáček ve své kategorii bronz, Tadeáš Kříž se v Itálii mezi seniory na šestadvacetipal­cových kolech dokonce stal mistrem Evropy. „Je to velký úspěch," řekl Herka starší.

Stínem šampionátu byla pouze nízká účast. Zatímco vloni v Březové u Sokola se představilo devětašedesát jezdců, na Sardinii v jedenácti kategoriích závodilo pouze třiačtyřicet biketrialistů. „Mezi nejmenšími tam byla slušná konkurence, ale u dospělých to nebyla žádná sláva," přiznal Josef Herka. „.Nevím čím to je, ale účast je čím dál slabší. V některých kategoriích byl třeba jenom jeden závodník. V elitní kategorie byli pouze dva jezdci z České republiky. Podobné to bylo i mezi ženami," dodal.

Pořadatelé z italského Bike Clubu Bolotana přitom pro závodníky v nádherném prostředí přírodního parku Pabude připravili pro některé kategorie hodně náročné sekce. „Překážky byly přírodní, navíc ve výšce přes tisíc metrů nad mořem tam bylo docela chladno," uvedl hodonínský činovník.

Netypické podmínky seděli i mladým kyjovským jezdcům. Iva Antlová získala v kategorii femine bronz, junior Tomáš Kočička byl šestý a Ondřej Krúpčik obsadil v kategorii minime sedmou pozici.

Čeští reprezentanti celkově získali na Sardinii šest zlatých, čtyři stříbrné a čtyři bronzové medaile a patnácti cennými kovy ovládli kategorii národů.