Lepší závěr roku 2016 a jedné životní etapy si snad nemohli ani přát. „Nejpěknější na tom všem je, že se nám to povedlo v poslední možný okamžik, protože postupujeme do mužské elitní kategorie, kde se již nyní umisťujeme mezi špičkou," říká hodonínský šampion Jindřich Blanář.

Letošní mistrovství světa raftařů v kategorii R4 hostily Spojené arabské emiráty. Na uměle vybudovaném slalomovém kanále ve městě Al Ain se v různých kategoriích představilo šest českých posádek.

Hodonínský tým ve složení Tomáš a Antonín Martinkovi, Jindřich Blanář a Vojtěch Přikryl bojoval o medaile mezi muži do třiadvaceti let. „Závodilo se v disciplínách sprint, head to head, slalom a sjezd," hlásil předseda hodonínského klubu Vojtěch Chrenka.

Čtveřice Jihomoravanů si v bizarním prostředí složitě zvykala na netypické podmínky. „Bylo velké horko a nízká vlhkost, proto hned vyschlo v puse. Dalo se to však vydržet," popisuje Tomáš Martinka, jeden z členů posádky RK Hodonín.

Úspěšné kvarteto před závodem absolvovalo v dějišti šampionátu pouze dva tréninky. „Je to trochu jiné než závodit na kanálech u nás či jinde v Evropě, kde známe nejrychlejší stopu při sprintu, či jak se chová vlna. Chvíle mimo vodu tak kluci trávili u kanálu a studovali trať," uvedl Chrenka.

V úterý se uskutečnilo slavnostní zahájení, ve středu už byly na programu sprinty a závod head to head. „Ranní sprint je největší sázka do loterie. Jede se jednokolově a na trati nesmíte ani na okamžik zaváhat, protože to stojí drahocenné vteřiny," říká Chrenka.

Po pohledné a svižné jízdě se Hodonínští objevili ve výsledcích za prvními Brazilci a druhými Brity. „Umístění ve sprintu znamená následné zařazení do pavouka v head to head. Třetí místo pro nás znamenalo jízdu s pomalejším soupeřem ze sprintu," upozornil Chrenka.

Po výhře nad Slovenskem čekal na Jihomoravany souboj s favorizovanými Brazilci, kteří před rokem v Indonésii hodonínskou posádku vyřadili hned v prvním kole. „Po odstartování a pár záběrech se obě lodě střetly, klukům se však podařilo dostat před Brazílii, a až do cíle udržet postup do finále proti Britům," hlásil Chrenka.

Podobný scénář nastal i ve finále, kde se obě lodě rovněž ihned po startu střetly. Krátký souboj vymrštil hodonínskou posádka do vedení. Náskok už parta ze Slovácka nepustila a po projetím cíle mohla oslavovat další medaili a premiérový titul mistrů světa v kariéře.

Ve středu přišel na řadu oblíbený slalom. „Ten se jede na dvě kola a počítá se rychlejší z nich," připomněl Chrenka.

Pořadatelé postavili velmi obtížnou trať s náročnými kombinacemi branek. Hodonínští vyráželi do prvního kola jako lídři celkového hodnocení. Ve vodě však udělali pár chyb a posbírali několik doteků na brankách, po kterých se ve výsledkové listině ocitli za vítězným Japonskem a druhou Velkou Británií na třetím místě „Ve druhé jízdě jsme ale jako jediní předvedli čistou jízdu bez trestných vteřin, a tím jsme se vyhoupli na první příčku a mohli slavit svůj druhý titul na šampionátu," řekl Martinka.

Poslední závodní disciplínou byl sjezd, který byl úplně jiný než na předcházejících vrcholných akcí. „Většinou se čas pohybuje okolo padesáti minut čistého pádlování. Tady však bylo na programu pět kol, kdy závodníci startovali na klidné vodě, poté museli i s raftem vyběhnout na start kanálu a sjezdem dolů po něm se dostali opět na klidnou vodu, po které se pokračovali do dalšího kola," popsal netradiční závod Chrenka.

Hodonínské posádce dal ve velkém vedru zabrat především běh. Důvod byl prostý. „Při vysilujícím běhu máte úplně jinou tepovou frekvenci než při pádlování, takže sjednotit dech bylo velmi náročné a únavné," přiznal Blanář.

Ten upozornil, že některé závodníky i v jiných kategoriích museli dokonce ošetřovat lékaři a závod tak vůbec nedokončili.

Hodonínský raft se ovšem se složitými podmínkami vypořádal nečekaně dobře a po společném startu se udržoval za vedoucím Ruskem a druhou Brazílií na třetím místem. „Zvolili jsme jízdu na jistotu a nikam se nehnali, protože toto umístění stále znamenalo udržení si první pozice v celkovém hodnocení, což pro nás bylo důležitější," prohlásil Martinka.

Radost po dojetí do cíle byla neskutečná. Hodonínští hned věděli, že se stali absolutními mistry světa v kategorii mužů do třiadvaceti let. „Za naším úspěchem stála spoustu času při přípravách a cestování po trénincích a soustředěních nejen po České republice, ale i po Evropě," říká Blanář.

Ten v nabité sezoně neměl s parťáky téměř volný víkend a i čas mimo tréninky trávil s kamarády na vodě. Dřina a nesmírné úsilí se však borcům ze Slovácka náramně vyplatila. „Chceme poděkovat všem našim sponzorům, přátelům, rodičům, kteří nás na vodě neustále podporují a díky kterým bychom takových úspěchů nedosáhli. Jsem moc rád, že za námi stojí taková parta lidí a mohli jsme tak z divokých vln přivézt další a nejcennější trofej," prohlásil Chrenka, který ani po životním úspěchu nezapomněl na začátek kariéry. „Začínali jsme v Hodoníně na slepém rameni řeky Moravy, kam se pořád stále rádi vracíme a kde pravidelně trénujeme," uvedl Martinka.

Zlatí medailisté poslali cennou trofej do nebe zemřelému trenérovi Blanářovi jako poděkování. „Jsme moc rádi, že tu s námi byl a navždy mezi námi také zůstane," dodal emotivně Chrenka. Celkově si česká výprava z arabských emirátů přivezla čtyřiadvacet medailí a stala se nejúspěšnější výpravou mistrovství světa.

Mistrovství světa v raftingu 2016

České medaile: 24 (10× zlatých, 8× stříbrných, 6× bronzových)

Celkové umístění: muži – 2. místo, ženy – 2.místo, muži U23 – 1. místo, ženy U23 – 6.místo, ženy U19 – 4. místo, veteráni muži – 1. místo, veteránky ženy – 4. místo

Slalomový kanál v emirátech? Krásná oáza uprostřed pouště

Ve zcela jiném světě se na pár dní ocitli mladí hodonínští raftaři. Čeští reprezentanti do třiadvaceti let při nedávném mistrovství světa poznali ve Spojených arabských emirátech okázalý luxus a neskutečný přepych. Čtveřice závodníků Antonín a Tomáš Martinkovi, Vojtěch Přikryl a Jindřich Blanář si stejně jako další posádky užívala neobvyklého komfortu, kterých si na vrcholných akcích dopřávají spíše fotbalisté, hokejisté, tenisté, atleti a další špičkově placení sportovci.

Šampionát raftařů se konal mezi Dubají a Abú Zabí, na umělém slalomovém kanále ve městě Al Ain. Uprostřed pouště vznikl vodácký areál, jehož hodnota činí 480 milionů korun. Závodníci i fanoušci v rozsáhlém komplexu kromě hlavního kanálu našli také postranní kanály určené začátečníkům, velký bazén s umělou vlnou na surfování a několik dalších menších bazénů. „Voda se do nich přivádí z moře sto třicet kilometrů dlouhým tunelem pod pouští. Voda se tam následně odsolí a dokonce i obarví. Výsledkem je krásná oáza uprostřed pouště s vodou, stromy a nádherným sportovním centrem," popisuje úchvatný areál předseda hodonínského klubu Vojtěch Chrenka.

Pro pohodlí raftařů je dokonce vybudovaný i výtah, díky kterému tak vodáci nemusejí ani vysednout z lodi, aby se dostali zpátky na start.

Parta Jihomoravanů na další vrcholnou akci odlétala minulý pátek ráno. Hodonínská posádka po necelých sedmi hodinách letu dorazila do hlavního města Spojených arabských emirátů. „V Dubaji na nás nejdříve čekaly dva dny relaxu, nabírání sil a poznávání města," hlásí Chrenka.

Čeští reprezentanti páteční den strávili u moře a v jednom z největších aquaparků na světě, na slavném uměle vytvořeném ostrově ve tvaru palmy. Před západem slunce se metrem přesunuli k nejvyšší budově světa Buj Khalifa a prošli se po nejmodernější a nejnovější části Dubaje. „Je neuvěřitelné, co vše se dá postavit a vybudovat, když jsou finanční prostředky," kroutí hlavou Chrenka.

Ten připomněl, že ve známé metropoli je možné navštívit akvárium nebo velké zábavní parky. Milovníci zimních sportů si dokonce mohou uprostřed nákupního centra, kde se teplota pohybuje pod nulou, na tři sta metrů dlouhé sjezdovce se sedačkovou lanovkou zalyžovat. „Ve městě zahlédnete také spoustu drahých a nejluxusnějších aut," říká Chrenka, který společně s parťáky další den zavítal na místní tržiště. „Domácí prodejci nabízeli vše od velkého výběru koření, plody ořechů, keramiky, zlata a drahých šperků. Koupit se však daly i hedvábné a bavlněné šátky a ostatní produkty," informoval Chrenka. Hodonínští raftaři si v luxusním světě dopřáli i návštěvu restaurace, kde se kromě vepřového masa servírovalo téměř vše.