Oba celky jsou v extralize stolních tenistek odvěkými rivaly, pikantnost dává duelu i skutečnost, že Hodonín a Břeclav od sebe dělí jen něco málo přes dvacet kilometrů. Je to derby se vším všudy! O trochu větší hlad po úspěchu mají asi břeclavské hráčky, které se radovaly z mistrovského titulu naposledy v roce 2013. Od té doby vládly českému stolnímu tenisu Hodoňanky.

Finálová série mezi stolními tenistkami Hodonína a Břeclavi se rozhodne až v neděli.
Hodonín vytasil žolíka a vstal z mrtvých. Bitva o titul pokračuje

Před osmi lety vybojovala Břeclav titul se třemi cizinkami, letos sází výhradně na české hráčky. A trio Adámková, Širučková a Čechová už bylo ve čtvrtek hodně blízko. Po úterní domácí výhře a za stavu 3:1 v hodonínské odvetě už možná někdo chystal šampaňské. „My jsme určitě předčasně neslavili. Všechny zápasy ve finálové sérii jsou totiž strašně vyrovnané, stát se může ledacos. Každopádně stále věříme, že se nám podaří titul vybojovat. A na domácích stolech by to bylo ještě příjemnější,“ poznamenal břeclavský kouč Roman Čech.

Překvapením druhého finále byla jednoznačně hodonínská obranářka Markéta Ševčíková, která v sestavě nahradila juniorku Lindu Záděrovou a coby papírová trojka týmu vybojovala dva nečekané body s Adámkovou a Širučkovou. „Je to úžasné, že se nám podařilo zápas otočit. Když jsem šla za stavu 1:3 do zápasu s Anetou Širučkovou, tak jsem ještě věřila, že máme šanci. Jsem šťastná, že ještě můžeme v Břeclavi zabojovat o titul,“ uvedla šťastná hrdinka zápasu.

Svým výborným výkonem zamotala hlavu trenéru Mikeskovi. Ten s ní možná pro třetí duel v Břeclavi původně ani tolik nepočítal, protože místní hala má mnohem menší rozměry, což je právě pro obranářky nepříjemné. „Je tam méně místa a míčky také létají rychleji. Markéta tam nastoupila v základní části a nedělala ani bod. Po takovémto fantastickém výkonu ji ale asi budu muset v neděli postavit,“ culil se Jaroslav Mikeska.

Talentovaná juniorka Linda Záděrová dostala letos šanci v extraligovém týmu Hodonína.
Z letadla rovnou do bojů o titul. Na oslavu osmnáctin neměla Záděrová čas

Pro Ševčíkovou mluví nejen její dva získané body, ale také fakt, že svým zarputilým stylem dokáže hodně unavit své protihráčky. „Po pětisetovém zápase s Markétou jsem byla pořádně unavená. Do dalšího zápasu bych v té chvíli nejraději poslala moji malou dceru,“ vtipkovala zkušená Dana Čechová, která na úvod jako jediná dokázala Ševčíkovou porazit, ale po obrovské bitvě jí pak možná trochu chyběly síly v dalších dvou duelech.

Výraznou postavou druhého duelu byla také Solomija Bratejková, která rovněž vybojovala dva body. Pro ni mělo utkání zvláštní příchuť, protože naposledy hrála před hodonínskými diváky. Po šesti letech totiž z klubu odchází. „Vedení mi těsně před zápasem připravilo malou rozlučku, což mě docela zaskočilo. Chtělo se mi brečet a možná to i trošku ovlivnilo můj výkon v prvním zápase. Jinak se mi ale ve finále celkem daří, z čehož mám radost. Doufám, že se budu loučit ziskem titulu,“ dodala dvadvacetiletá Ukrajinka.

Rozhodující třetí duel je na programu v neděli od 16 hodin, výhodu domácího prostředí mají tentokrát břeclavské hráčky.