Šestinásobná nejlepší házenkářka České republiky naposledy působila ve Veselí nad Moravou, odkud v červenci po sporu s majiteli klubu odešla. Od té doby se sama připravovala individuálně a čekala na vhodnou nabídku. Ta nakonec přišla.

„S Černou jsme se domluvili na smlouvě do konce sezony s opcí na další období. Ještě zbývá dotáhnout několik administrativních záležitostí. Ve středu by už mohla chytat za nás ve šlágru WHIL v Mostě," uvedl na oficiálním klubovém webu sportovní ředitel Iuventy Michalovce Jaroslav Čúrny.

Iuventa má dlouhodobě zraněnou mladou Lucii Gubikovou. Místo ní získalo vedení zkušenou Ingrid Kudročovou, ta však měla kvůli pracovním povinnostem problémy s výjezdy na palubovky soupeřů.

„I proto jsme se rozhodli sáhnout po Černé. Chceme mít tuto pozici vyřešenou na sto procent. Od Lenky očekáváme, že bude nejen oporou mezi třemi tyčemi, ale bude se v našem klubu podílet na výchově brankářek," uvedl Čúrny.

Olomoucká rodačka nad nabídkou ambiciózního týmu dlouho neváhala.

„Vždy jsem měla ty nejvyšší cíle. V Michalovcích je skvělé zázemí, mají tu rovněž nejvyšší ambice. Doufám, že s nimi získám svůj třináctý mistrovský titul," pronesla Černá.

O její služby měly předtím zájem i jiné celky. „Byla jsem vděčná za každou nabídku, kterou jsem dostala. Jména týmů ale neprozradím," uvedla Černá v rozhovoru pro slovenský Sport.

Velezkušená gólmanka podepsala na východě Slovenska smlouvu na jeden rok. „Delší už nechci, protože nikdo neví, co bude za dvanáct měsíců. Chci mít ze sportu radost. Věřím, že budu pro nový klub přínosem," řekla Černá.

Asistentka slovenského reprezentačního kouče trenéra Petra Sabadky naposledy s týmem trénovala v květnu ve Veselí. Od té doby se Černá připravovala individuálně. Na házenou ale nedokázala zanevřít. Na zápasy i kvůli pracovním povinnostem pravidelně chodila.

„Házená je pro mě nejdůležitější. Pořád mě baví, je součástí mého života. Je pravda, že jsem po konci ve Veselí uvažovala o konci kariéry, ale potom jsem v Olomouci viděla dva kvalitní zápasy. Nejdříve utkání Zory s Michalovcemi a pak duel Českého poháru mezi Hanačkami a pražskou Slavií, kde mě zaujal výborný výkon domácí brankářka Raníkové," říká Černá.

„Když jsem po odchodu z Veselí přestala pravidelně trénovat, rozbolelo mě celé tělo. Takže nejlepším lékem na bolest byl pro mě opět trénink," přidala.

Bývalá opora Brittermu se na Slovensko vrací po dlouhých dvaceti letech.

„Sportovci žijí trochu jiný život než běžní lidé. Často nevědí, kam je osud zavede. Proto dopředu nikdy nic neplánuji," pronesla Černá, která se těší i na spolupráci s trenérem Jánem Packou. „Ještě nikdy jsme spolu nepracovali. Věřím, že si budeme vyměňovat názory, která nás vzájemně obohatí a pro mě budou velkým přínosem," řekla Černá.

Ta zná prostředí a nové spoluhráčky především z předchozích vzájemných zápasů. „V Michalovcích jsme měli s reprezentačním týmem soustředění. Jsou tam výborné podmínky. Doufám, že mi publikum pomůže. Jeho podporu totiž intenzivně vnímám," říká Černá, která se opět po roce představí v evropské soutěži.

Iuventu čeká v PVP po postupu přes Veselí přední ruský tým Rostov na Donu. „Máme před sebou náročný program. Doufám, že dostanu dostatek času na to, abych se dostala do tempa," přeje si známá gólmanka.

Černá odchytala za národní tým více než tři sta zápasů. V zahraničí hrála v Německu a Francii, mistrovské tituly získala se Šaľou, Zlínem, Olomoucí, Veselím a Metami.

Největšího úspěchu ale dosáhla hned na začátku kariéry, kdy v roce 1986 získala s národním týmem Československa na mistrovství Světa v Holandsku stříbrné medaile. „Pořád jsem věřila, že se nám v budoucnu podaří ještě něco podobného zopakovat. Bohužel se nám to nikdy nepodařilo. Pro mě ale byl světový šampionát odrazovým můstkem k dalším úspěchům," dodala Černá.