České juniorky přišly o naději už v sobotu, kdy ve sportovní hale TEZA podlehly v klíčovém zápase Srbku 21:31. „Jsme moc zklamaní a smutní. Po přípravě jsme věřili, že můžeme o postup bojovat, ale v prvních dvou zápasech nám chyběla produktivita v útoku. Proti Srbsku se k tomu přidala i slabší obrana, což byl ale důsledek určité psychické deky, která na celý tým padla,“ prohlásil český kouč Ondřej Václavek.

Nepřesvědčivé výkony i špatné výsledky nejvíce mrzely samotné hráčky. Nepovedenou kvalifikaci složitě vstřebávala také Silvie Polášková. Odchovankyně Bohunic, která hájí barvy interligové Poruby, vstřelila v závěrečném utkání čtyři branky a byla zvolena nejlepší českou hráčkou. Radost z individuální ceny ale neměla. „Cítíme velké zklamání. Jelikož nám sobotní zápas bohužel zhatil plány na postup, chtěli jsme zvítězit alespoň proti Rakousku. Začaly jsme dobře, ale přišlo polevení, především v obraně, pak jsme začaly rychle ztrácet míče v útoku a nepřesně střílet,“ říká Polášková.

Mladá střelkyně měla nakonec radost alespoň ze zisku bodu. „Jsem ráda hlavně kvůli divákům, kteří nás přišli podpořit, že jsme zápas nakonec alespoň zremizovali,“ uvedla Polášková.

Svěřenkyně trenéra Václavka přitom do posledního střetnutí vstoupily aktivně. České házenkářky zaskočily protivníka změnou očekávaného obranného systému nula šest. Navíc oproti přecházejícím zápasům, v nichž vstřelily pouze čtyřiatřicet branek, se prezentovaly hlavně výrazně produktivnější hrou v útočné fázi.

Domácí tým vedl 10:4 a šestibrankový náskok si držel ještě po brance Kovářové v 16. minutě. Následný devítiminutový brankový půst českého týmu ale znamenal snížení Rakušanek až na 12:11. První snahu soupeřek o vyrovnání ale český celek, jehož hru v polovině první půle ovlivnilo i zranění Galuškové, která od první minuty nastoupila vedle spojky Kovářové na pravém křídle, ještě odrazil a odskočil rychle na 15:11, jenže závěr úvodní části vyzněl lépe pro Rakousko, které snížilo na poločasových 14:15.

Oba týmy se po změně stran střídaly v těsném vedení, ale nástup do poslední desetiminutovky patřil jednoznačně Rakušankám, které bylo blízko bodům se Srbskem a v sobotu ještě tři vteřiny před koncem drželo senzační remízu proti Švédsku.

Jejich nejlepší střelkyně Ivancoková v 55. minutě upravila ze sedmimetrového hodu na 26:23 pro Rakousko. V té chvíli to vypadalo, že se české juniorky s neúspěšnou kvalifikací rozloučí s třemi prohrami na kontě.

Dvě branky Kovářové a individuální akce Galuškové, která se objevila v závěru zpátky na palubovce, ovšem znamenaly konečnou dělbu bodů po výsledku 26:26. „Bylo to utkání dvou zklamaných celků, které se chtěly ve vzájemném zápase utkat o postup a bod v něm získaný je jen slabou útěchou po sobotní klíčové porážce,“ říká Václavek.

Češky ještě mohly strhnout vítězství na svou stranu, když pro svůj poslední útok zvolily hru bez brankářky v sedmi proti šesti a čtvrt minuty před koncem si vypracovaly šanci na brankovišti, ale porubská pivotmanka Konečnou, hrající celý turnaj se sebezapřením a problémy s krční páteří, rakouská brankářka vychytala. „Chtěli jsme turnaj zakončit vítězstvím. Zápas s Rakouskem byl z naší strany mnohem lépe odbojovaný. Vstoupili jsme do něj koncentrovaně, důrazně v obraně i v útoku. Po zranění Veroniky Galuškové a rotaci sestavy se však náš tlak pozastavil,“ pravil Václavek. „Kvůli klesající úspěšnosti střelby a neproměňování šancí jsme se dokonce dostali v koncovce do ztráty tří branek, ale bojovností jsme získali alespoň bod, který je jen slabou útěchou,“ dodal Václavek.

Češky skončily kvůli horšímu skóre v tabulce poslední, na Rakušanky zbyla třetí příčka. Druhou postupovou pozici obsadilo Srbsko, které postoupilo na vrcholnou akci sezony stejně jako házenkářsky nejvyspělejší tým Švédska.

Kvalifikace o postup na juniorské mistrovství Evropy 2017

Švédsko – Česká republika 19:13 (11:8)

Rozhodčí: Chrzan, Janas (Polsko). Vyloučení: 5:2. Sedmimetrové hody: 5/3 – 3/2. Diváci: 550.
Sestava a branky Česka: Vašulková, Sedláková, Preslová - Baumbachová, Svobodová, Soldánová, Galušková 2, Novotná, Kovářová 6, Jungová, Polášková, Brožová 1, Kalinová 2, Večeřová, Konečná 2, Ševčíková.

ČR - Srbsko 21:31 (9:13)

Rozhodčí: Braseth, Sundet (Norsko). Vyloučení: 4/5. Sedmimetrové hody: 2/2 – 3/3. Diváci: 550.
Sestava a branky Česka: Vašulková, Sedláková, Preslová - Baumbachová 4, Svobodová 1, Soldánová, Galušková 3, Novotná, Kovářová 6, Jungová, Polášková 5, Brožová 2, Kalinová, Večeřová, Konečná, Ševčíková.

ČR - Rakousko 26:26 (15:14)

Rozhodčí: Braseth, Sundet (Norsko). Vyloučení: 7/4. Sedmimetrové hody: 3/2 – 5/4. Diváci: 400.
Sestava a branky Česka: Vašulková, Sedláková, Preslová - Baumbachová 2, Svobodová 2, Soldánová, Galušková 4, Novotná, Kovářová 8, Jungová 1, Polášková 4, Brožová, Kalinová, Večeřová, Konečná 1, Ševčíková 4.

Další výsledky: Rakousko – Srbsko 24:26 (9:12), Švédsko - Rakousko 24:23 (12:11), Srbsko - Švédsko 17:28 (8:15).

Konečná tabulka skupiny 5
1. Švédsko 3 3 0 0 71:53 6
2. Srbsko 3 2 0 1 74:73 4
3. Rakousko 3 0 1 2 73:76 1
4. Česko 3 0 1 2 60:76 1