První dva hrací dny turnaje se uskuteční ve Staré hale ve Vodově ulici v Brně, poslední dva duely turnaje uvidí fanoušci v Hodoníně. Český národní tým vyzve ve sportovní hale TEZA Polsko, třídenní klání zakončí utkání Slovenska s Maďarskem.

„Jsme velmi mile překvapeni, že se český svaz rozhodl uspořádat dvě utkání v Hodoníně. Věřím, že si fanoušci najdou do haly cestu a že českému týmu vytvoří domácí prostředí. I když nejde o body ani postup, jistě budeme svědky dvou zajímavých utkání," uvedl manažer hodonínského házenkářského klubu Radek Bičan.

Zatímco loňský ročník se uskutečnil na Slovensku před Vánocemi, český svaz zvolil vzhledem k náročným prosincovým hracím plánům domácí soutěže i zahraničních lig termín po Novém roce, kdy startuje přípravné období před mistrovství světa 2013, na které se z účastníků turnaje probojovali Poláci a Maďaři.

Svěřenci trenérské dvojice Haber – Hudeček se na jihu Moravy postupně představí proti Slovensku, Maďarsku a Polsku.

Bude to teprve druhá reprezentační akce pod jejich společným vedením. Tou první byl vstup českého týmu do kvalifikace o EURO 2014, ve kterém na počátku listopadu dokázal národní tým zvítězit s Izraelem a na horké černohorské půdě si připsal nejtěsnější prohru.

V loňském ročníku tradičního klání, který se konal jako Vánoční turnaj v prosinci na Slovensku, se český výběr předvedl ve výrazně okleštěné sestavě a v Nových Zámcích skončil bez bodu na poslední čtvrté příčce s celkovým skóre 81:96.

V nominaci českého týmu schází největší hvězda Filip Jícha. Opora německého Kielu, která byla fanoušky zvolena nejlepším házenkářem světa, dostala od trenérů stejně jako další klíčoví hráči volno.

„Vedle enormního vytížení má navíc poraněný sval v ruce," uvedl Haber na svazovém webu. „Martin Galia se potýká s vleklými zdravotními problémy, které ho částečně limitují v klubu. Pavla Horáka zlobí kotník, achilovka trápí Lojzu Mráze. Kamil Piskač jde na dlouho plánovaný lékařský zákrok," vypočítal kouč ztráty.

Šanci tak dostanou obvyklí náhradníci jako Lukáš Buchta, Ondřej Zdráhala, Martin Stržínek či Milan Kotrč a brankář Tomáš Petržala. „Byla by to ideální příležitost vyzkoušet na seniorské úrovni také některé mladíky, ale juniorský tým má v tomto termínu klíčový kvalifikační turnaj v Německu," uvedl Hudeček. Proto sešlo z povolání především jičínského Tomáše Babáka, který v devatenácti letech se již druhou sezonu výrazně prosazuje v extralize.

„Ani to však neubírá na atraktivitě. Česká republika má spoustu kvalitních hráčů, jistě se bude na co dívat," láká příznivce do hlediště Bičan. Vstupné na jednotlivý hrací den je osmdesát korun.

Program Novoročního turnaje 2013

Pátek 4. ledna: Česká republika Slovensko (16.30), Polsko Maďarsko (18.30, oba zápasy se hrají v Brně)

Sobota 5. ledna: Česká republika Maďarsko (12.15), Slovensko Polsko (14.15, oba zápasy se hrají v Brně)

Neděle 6. ledna: Česká republika Polsko (11.15), Slovensko Maďarako (13.15, oba zápasy se hrají v Hodoníně).

Nominace České republiky

Brankáři: Tomáš Mrkva (Göppingen/Něm.), Tomáš Petržala (Dukla Praha).

Křídla: Jiří Motl (Lovosice), Milan Kotrč (Dukla Praha), Miroslav Jurka (Zubří), Tomáš Číp (Prešov/SR).

Spojky: Ondřej Zdráhala (Považská Bystrica/SR), Radek Horák (Nancy/Fr.), Michal Dostalík (KP Brno), Roman Bečvář (Plzeň), Tomáš Sklenák (Eisenach/Něm.), Ondřej Šulc (Ivry/Fr.), Martin Stržínek (Hranice), Lukáš Buchta (Angers Noyant/Fr.),

Pivoti: Martin Prachař (Bern Muri/Švýc.), Václav Vraný (Hamm/Něm.).