Jedinečná akce se v Hodoníně uskutečnila od patnáctého do devatenáctého února. Na Slovácko přijeli nejlepší mladí hráči z celého světa. Špičkoví junioři a kadeti změřili své síly a sbírali cenné body do mezinárodních žebříčků.

„Jsme rádi, že se přihlásilo tolik hráčů. Tato akce v Hodoníně již získává tradici a účastníci se sjíždí z celého světa,“ uvedl ředitel turnaje a předseda klubu SKST Mart Hodonín Richard Brhel. Ve sportovní hale TEZA se představili hráči z Evropy, Brazílie, Hong Kongu a Singapuru.

Nejlepší mládežníci světa přilákali spoustu zvědavých diváků. „Lidí tu bylo opravdu dost. Osvědčilo se nám oslovit mladé lidi a studenty. Ti měli vstupné zdarma. Věřím, že některé z nich mohl tento extrémně rychlý sport nadchnout,“ pravil Brhel.

Šéf úspěšného klubu hodnotí celou akci pozitivně. „Jsme spokojení. Já i celý realizační tým máme z uspořádání akce dobrý pocit. Všichni jsme pro zdárný průběh udělali maximum. Nenapadá mě žádný zásadní problém, který bychom museli během turnaje řešit. I když malých problémů je a bude vždy spousty. Ale to k pořádání takto velké akce patří. Vždy záleží jen na pořadatelích, jak se s tím poperou. My jsme to podle mého zvládli velmi dobře,“ pronesl manažer turnaje Milan Kurka.

Na skvěle obsazeném mezinárodním klání se neztratili ani hráči hájící barvy České republiky. V kategorii juniorů zazářil obsadil Ondřej Bajger, který v Hodoníně obsadil třetí místo. Na Slovácku nezklamali ani čeští kadeti. „Je to super úspěch a určitě to může mladé hráče motivovat k další hře a tréninku. Za vrchol turnaje ale považuji jednoznačně finále družstev juniorů mezi Brazílií a Hong Kongem,“ řekl Brhel.

Ten dokázal společně s kolegy přilákat do Česka asijská družstva, která neuvěřitelně zvedla prestiž turnaje po celé Evropě.

Turnaji patří také několik nej. V pěti hracích dnech se na hodonínských stolech odehrálo přes 1800 utkání, na internetu bylo odvysíláno více než sedmdesát hodin přímých přenosů, v průběhu turnaje sledovalo online přenosy bezmála šestnáct tisíc diváků. „Ta čísla jsou z mého pohledu neuvěřitelná. Když jsem je viděl poprvé, nechtěl jsem tomu ani věřit,“ usmívá se IT manažer turnaje Jiří Veselský.

Letošní ročník Czech Junior and Cadet Open měl navíc jednu významnou novinku. „Za obrovský úspěch považuji to, že se podařilo přesvědčit představitele města, aby pomohli zakoupit speciální povrch na stolní tenis a tím zařadit turnaj do kategorie Premium. Je potřeba si uvědomit, že taková akce se na našem území historicky nikdy nekonala a nikdo již tento primát Hodonínu nevezme. Za tuto podporu patří zastupitelům velké uznání a já jim za celý klub moc děkuji,“ řekl Brhel.

Nový povrch ovšem organizátory hodně potrápil. „Nikdo z nás v životě takový povrch nepokládal a měli jsme z toho velké obavy. Je to poměrně velká fyzická zátěž, vždyť dohromady povrch váží přes tři tuny a časově nám pokládka zabrala celý den. Výsledek však byl nad očekávání a pochvala od manažera ITTF nás moc potěšila,“ pravil hlavní pořadatel akce Petr Vajbar.

Vedení hodonínského klubu by ovšem turnaj uspořádalo i za rok. „Pro pořadatelství je nesmírně důležitá závěrečná zpráva manažera pro mezinárodní federaci ITTF. Z naší strany jsme udělali maximum pro to, aby tato zpráva byla příznivá a příští rok mohl být turnaj opět uspořádán v Hodoníně,“ dodal Brhel.