Všechny závodníky ovšem zastínil Roman Šebrle. Světový rekordman a olympijský vítěz v desetiboji z roku 2004 se nečekaně objevil na startu společně s manželkou Evou na startu hlavního závodu. Zatímco manželka známého českého reprezentanta skončila mezi ženami nad pětatřicet let třetí, známý sportovec závod nedokončil. „Na začátku třetího kola jsem zrychlil a až před cílem jsem si uvědomil, že mám před sebou ještě jedno. To už bych asi neuběhl. Ale ty čtyři kilometry mi bohatě stačí,“ řekl v cíli Šebrle.

Tomu udělali radost obě děti. Syn Štěpán skončil v kategorii přípravka hoši třetí, dcera Kateřina mezi nejmladšími dívkami dokonce triumfovala. „Děti vedeme ke sportu, ale že by se věnovali pouze atletice, to ne,“ uvedl Šebrle.

Ten účast na sobotním závodě dopředu plánoval. Závodnici i diváci ovšem byli zaskočení. Někteří se se známým desetibojařem fotili, jiným stačil pozdrav či potřepání rukou. Překvapení byli i organizátoři akce a samotní běžci. „Nikdy jsem s tak slavným sportovcem nezávodil. Ale je určitě dobře, že propaguje atletiku,“ uvedl mladý hodonínský běžec Filip Sasínek, který ovládl závod juniorů.

Potěšená přítomností slavného desetibojaře byla i Irena Pospíšilová. „Nejprve jsem si všimla jeho manželky a pak až jeho,“ řekla vyškovská běžkyně. Pospíšilová se dokonce může pochlubit, neboť domů odvezla nejen vítězství v hlavní ženské kategorii, ale také skalp Romana Šebrleho. „To je hezké,“ usmívala se sympatická závodnice.

Běžce a běžkyně všech věkových kategorií potěšilo v sobotu hlavně počasí. „Tři roky po sobě nás trápilo počasí, letos to byla paráda,“ uvedl na stránkách hodonínského běžeckého klubu ředitel společného Moravsko-slovenského běžeckého poháru 2012 Pavel Bíla. „Písečný okruh v okolí stadionu byl balzámem na nohy, slunečné teplé počasí a bezvětří. Co víc mohli běžci po zimě přát,“ přidal. .

Počasí bylo poznat i na účasti závodníků. Ve všech kategoriích startovalo 224 závodníků, z toho 101 v hlavním závodě. Ten neměl před startem žádného favorita, na Slováku Valachovičovi bylo ještě znát silné nachlazení.

Slovenský běžec nakonec druhý letošní závod zvládl. „Již v prvním kole získal Valachovič společně s Rehušem malý náskok. Po Rehušově odpadnutí ve druhém kole už běžel pozdější vítěz sólo až do cíle,“ řekl Bíla. „Za ním se to však přesýpalo jak písek v hodinách. Durďák, Kadlec, Rehuš. To byl boj o druhé a třetí místo. Nakonec byl druhý Luděk Durďák, třetí Petr Kadlec na něj ztratil osm vteřin. Čtvrtý Rehuš zaostal o dalších devět sekund,“ doplnil.

Valachoviče vítězství zaskočilo. „Před závodem jsem měl malou dušičku v sobě, neboť čtyři dny bojuji s nachlazením. Myslel jsem, že nevyhraji. Dokonce jsme se bál, že se nedostanu ani na bednu,“ vyprávěl v cíli šťastný vítěz.

Závodník z Malacek si nakonec v Hodoníně připsal první letošní triumf. „Minulý rok závod ovládli bratři Kučerovi, kteří letos zřejmě dali přednost jiným závodům. Překvapili mě Rehuš s Hlúpikem. Byli spíše poražení než vítězové,“ pravil Valachovič, který na nemoc během závodu zapomněl. „Běželo se mi dobře. Podmínky byli perfektní. Nachlazení jsem ani necítil,“ uvedl Valachovič.

Tomu U Červených domků pomohli hodonínští mladíci. „Byl velmi dobrý nápad pustit dorostence a juniory do závodu s námi. Oni to rychle rozběhnou, neboť mají pouze jedno kolo a my se s nimi držíme,“ řekl Valachovič. „Chtěl jsem běžet volně s největšími favority. Ti ale postupně odpadali. Ve třetím kole mně pomohli Filip Sasínek s oddílovým kolegou. Nevím, či to byl od nich úmysl nebo si chtěli vyzkoušet vlastní schopnosti, každopádně jsem za jejich pomoc rád,“ poděkoval mladíkům slovenský vytrvalec, který na vítězství v absolutním pořadí nepomýšlí.

„Moc optimisticky to nevidím. Minulý rok jsem studoval a měl volné víkendy. Teď mám práci a navíc pracuji i v sobotu a v neděli. Takže určitě nebudu moci absolvovat všechny závody. Jedna absence mě může stát až šest set bodů. Každý bod mi může chybět. Kadopádně je to pro mě dobrá příprava na dráhu, která má pořád u mě přednost,“ pravil Valachovič.

Druhý skončil Luděk Durďák. „Vycházím z toho, že všechno beru jako přípravu na maraton,“ konstatoval rohatecký běžec. Ten se na medailovou pozici dostal až díky skvělému finiši. „Ve druhém kole jsem zjistil, že to jde. Postupně jsem zrychloval. Když jsem v posledním kole viděl před sebou Petra Kadlece, tak jsem zariskoval a vyšlo to. Kdyby byl cíl o sto metrů dál, tak jsem asi nedoběhl. Bylo to nadoraz,“ usmíval se Durďák.

Loňský vítěz Moravsko-slovenského běžeckého poháru pomýšlí v koutku duše na obhajobu. „Pokud budu zdravý, pokusím se vyhrát. Ale hlavní priorita to není,“ dodal Durďák.

Mezi ženami vyhrála Irena Pospíšilová. Závodnice AHA Vyškov zdolala druhou Katarínu Drahovskou i třetí Kateřinu Doubkovou. „Šla jsem se pouze proběhnout. Byl to teprve můj třetí závod od porodu. Vůbec jsem nevěděla, kdo je na startu. Šla jsme podle sebe,“ uvedla Pospíšilová.

Kategorii mužů nad pětašedesát let, která se běžela jako memoriál Josefa Šťavíka, vyhrál Ferdinand Husár.

Hodonínský kros 2012, 10. ročník

Muži: 1. Jakub Valachovič (Malacky) – 19:12, 2. Luděk Durďák (Rohatec) – 19.32, 3. Lubomír Rehuš (Skalica) – 19.40, 4. René Valent (behame.sk) – 19.51, 5. Miroslav Hlúpik (Skalica) – 19.57.

Muži nad 40 let: 1. Petr Kadlec (Milotice) – 19.39, 2. Radomír Soukup (Tábor) – 20.16, 3. Jan Miškeřík (Lipov) – 20.37.

Muži nad 50 let: 1. Pavol Klimeš (Kyjov) – 21.02, 2. Josef Veverka (Čejkovice) – 21.22, 3. Miroslav Mikula (Radošovce) – 22.07.

Muži nad 60 let: 1. Vladimír Varmuža (Hodonín) – 23.08, 2. Miroslav Mikůš (Radošovce), 3. Josef Šohaj (Uherský Brod).

Muži nad 65 let: 1.Ferdinand Husár (Trenčín), 2. Karel Karas (Hodonín), 3. Michal Janota (Skalica)

Muži nad 70 let: 1. Karol Petöcz (Bratislava), 2. Ivo Řezáč (Litvínov), 3. František Joch (Strážnice).

Ženy: 1. Irena Pospíšilová (Vyškov) – 23.07, 2. Miloslava Smyková (Skalica), 3. Danka Dobiášová (Borský Mikuláš)

Ženy nad 35 let: 1. Katarína Drahovská (Piešťany), 2. Kateřina Doubková (Perná), 3. Eva Šebrlová (Praha).

Ženy nad 45 let: 1. Marta Durnová (Veselí nad Moravou), 2. Anna Portášiková (Skalica), 3. Jana Klimešová st. (Kyjov)

Juniorky: 1. Lucia Blažová (Horné Orešany)

Junioři: 1. Filip Sasínek (Hodonín)

Dorostenky: 1.Tereza Korvasová (Hodonín)

Dorostenci: 1. Jindřich Goiš (Hodonín)

Starší žákyně: 1. Martina Bašusová (Hodoní)

Starší žáci: 1. Dominik Bartoník (Hodonín)

Mladší žákyně: 1. Melánie Beňková (Borský Mikuláš)

Mladší žáci: 1. Viliam Vávra (Holíč)

Mladší dívky: 1. Kateřina Korvasová (Hodonín)

Mladší hoši: 1. Tomáš Cibulka (Kyjov)

Přípravka dívky: 1. Michaela Knotková (Hodonín)

Přípravka hoši: 1. Lukáš Hanák (Kyjov)

Nejmladší dívky: 1. Kateřina Šebrlová (Praha)

Nejmladší chlapci: 1. Dominik Svoboda (Hodonín)