„Pro nás jsou to velmi důležité body. Byť se dlouhodobě potýkáme s určitými peripetiemi, holky utkání zvládly perfektně," pochválil oslabený tým domácí trenér Radim Pernický, který v dalším domácím zápase postrádal kromě nemocné Slovenky Olšovské také křídelnici Zelinkovou. Ta si užívala v době utkání svatební cestu. Zcela fit nebyla ani Šustková.

Spoluhráčky dokázaly dvě důležité tahounky nahradit. „Tým teprve tvoříme a museli jsme se poprat i s těmito problémy. Děvčata však musím za přístup i výkon pochválit," uvedl Pernický.

Veselí podržely brankářky Sedláčková s Nejezchlebovou, dobře ovšem hrály i hráčky před nimi. Střelecky se dařilo hlavně Ukrajince Viniatynské.

Navrátilkyně z Kunovic se blýskla deseti brankami. Dobře však hrály i Šustková, Varjassiová, Vinklárková nebo mladé křídelnice Soldánová.

Sedmnáctiletá dcera bývalého prvoligového fotbalisty si proti Plzni dokonce připsala první interligové trefy. „Byl to dobrý zápas. Myslela jsem si, že budu v letošní sezoně pouze sedět na střídačce. Proto jsem byla moc ráda, že jsem se v obou letošních zápasech dostala do hry. Hlavně s Plzní jsem pak dostala hodně prostoru. I když je interliga tvrdší a mnohem rychlejší než dorostenecká soutěž, dokázala jsem se prosadit i střelecky," prohlásila Nikol Soldánová, kterou po zápase chválil i zmiňovaný otec. „Vypadá, že je spokojený, tak doufám, že jo," usmívala se studentka uherskohradišťské Obchodní akademie.

Panenky měly proti Plzni problémy pouze na začátku. V 11. minutě to bylo 4:4. Pak ale domácí tým soupeřkám třemi brankami v řadě odskočil a pět minut před poločasem vedl slovácký celek již o osm branek.

Plzeň, která přijela na Slovácko bez pěti hráček, sice dokázala výsledek ještě do přestávky zkorigovat, ale na zvrat neměla.

Rozjeté Veselí na začátku druhé půle navýšilo své vedení už na deset gólů, nakonec panenky slavily dvanáctibrankovou výhru. „Soupeř má velmi mladý a talentovaný tým. Myslím si však, že si letos vybírá nováčkovskou daň. Plzeň se postupem času určitě zvedne a na jaře to nebude jednoduchý soupeř," míní Pernický.

Hostující předsedkyně a trenérka Libuše Škvařilová věří, že má její mladší kolega pravdu, neboť s výkony svého mladého týmu na začátku sezony spokojená rozhodně není. „Vítězství Veselí bylo zcela zasloužené. Náš tým nemohu obhajovat, s výkonem děvčat spokojená nejsem. Jediný posun oproti minulému kolu byl pouze v tom, že jsme nedaly osm branek, ale víc," prohlásila Škvařilová.

Zkušená trenérka po postupu do interligy buduje nové družstvo, které sice v prvním kole remizovalo v Písku, ale v dalších dvou duelech jednoznačně prohrálo. „I když jsem na holky možná nespravedlivá, zatím jsem maximálně nespokojená," říká Škvařilová. „Naše přednost z minulé sezony, kdy jsme hrály rychlou házenou a chodily do rychlých protiútoků, už padla. Nemám k dispozici tým, se kterým jsem vyhrála první ligu, ale úplně nový kolektiv, takže holky o sobě zatím moc neví," přidala.

Západočešky si v nejvyšší soutěži WHIL zatím vybírají nováčkovskou daň. Navíc pykají za hrubé chyby a nepřesnosti. „Pokusíme se zlepšit, ale absolutně nehrajeme podle mých představ," prohlásila Škvařilová, která zatím má s hráčkami trpělivost. „Vzhledem k tomu, že jsem prezidentka klubu, musela bych se sama odvolat, což ale zatím neplánuji," pronesla. „Vím, že nám chybí zkušenosti. Ale mrzí mě, že holky nepodávají v zápasech alespoň padesát procent toho, na co opravdu mají," pokračovala. „Snad děvčata porážky vydrží," dodala.

Zatímco v Plzni mají o čem přemýšlet, panenky si po těsné porážce se Šaľou zlepšily náladu a zvedly sebevědomí. „Výhru půjdeme s holkami oslavit," smála se Soldánová.

Euforii ale ve Veselí nikdo nepropadá, neboť těžší zápasy brzy přijdou.

SHK Veselí nad Moravou – HC Plzeň 34:22 (18:12)

Nejvíce branek: Viniatynská 10, Šustková 6/3, Vinklárková, Soldánová a Varjassiová 4 – Drozdová 6, Šelaisová 5/1, Buchnerová 4. Rozhodčí: Fukala, Mohyla. Vyloučení: 5/4. Sedmimetrové hody: 5/4 – 1/1. Diváci: 250.

Veselí n. M.: Sedláčková, Nejezchlebová, Lekešová – Romanová 3, Varjassiová 4, Lukšíková 2/1, Vinklárková 4, Viniatynská 10, Šustková 6/3, Stará 1, Soldánová 4.

Plzeň: Boháčková – Pešičková 3, Šelaisová 5, Rumlová 1, Drozdová 6, Škopková, Vidršperková, Klégrová 1, Buchnerová 4, Vaňková 1, Roubalová 1.