Takovou zkušenost má i z minulé olympiády v Londýně, kde v boji o postup do finále oslnil dosud nepřekonaným osobním rekordem hned v prvním pokusu, pak se ale ve finále trápil a bronzovou medaili dostane až po nedávné diskvalifikaci jednoho ze soupeřů za doping. "Ve finále se všechno maže, jedeme od nuly," prohlásil mistr světa z Moskvy 2013.

Už před jeho posledním kvalifikačním hodem postoupili oba tréninkoví parťáci Petr Frydrych i Jakub Vadlejch, a když se dostal mezi dvanáctku finalistů také Veselý, kouč nejsilnější oštěpařské skupiny na světě Jan Železný se pousmál. To se totiž ještě nikdy na světové akci nepodařilo. "Jsme skupina a prožíváme i osudy ostatních, protože spolu trávíme strašná kvanta času. A když se nám to takhle podařilo, tak je to největší odměna pro trenéra. Ten nám věnuje všechno, co může a dělá to s největším nasazením," uvedl třiatřicetiletý Veselý.

Kouč ale má vyšší cíle než postup do finále. A samotní oštěpaři taky. "Předvedli jsem každý tak nějak to, co se od nás očekávalo. Já jsem hlavně rád za Peťu (Frydrycha), že to prolomil, když se předtím trápil. Před tím jeho hodem klobouk dolů," pochválil kamaráda. "Je to těžké hodit třetím pokusem, musíte se vnitřně hecnout," řekl.

Psychicky by na tom Veselý měl ale být dobře. V sezoně hodil za 80 metrů takřka v každém závodu a i když nemá životní formu, jeho výkony jsou stabilní. "Je dobré si potvrdit, že to jde. Od olympiády v Londýně to jsou čtyři roky, člověk má zase jiné zkušenosti a je jinačí," uvedl.

Pomoct mu může i skutečnost, že za poslední čtyři roky se stal mistrem světa, má zlato a dvě stříbra z kontinentálních šampionátů a dodatečně obdrží bronz z Londýna. "To je fajn. Ale v sobotu je další šance a já to zkusím," řekl Veselý.

Na medaili ale podle svých slov bude muset hodit k 88 metrům. To se mu podařilo naposledy před rokem. "Tohle je oštěp a ne sprint, kde tu formu většinou prodáte. Bude to o tom konkrétním večeru a momentální formě," upozornil.

Rozhodně si už nedá před finále hromadu melounu, který ho při soutěži tížil. "Takže dva dny odpočinku pomůžou. Ale už nevím, co mám jíst, když je tam všechno pořád stejné," krčil rameny.

Podobně jako jeho tréninkoví kolegové Veselý kvituje účast všech českých oštěpařů ve finále, ale… "Tam už bude potřeba, aby se každý soustředil na sebe a vyždímal ze sebe co nejvíc. Každý má cestu k výkonu jinou. Budeme si víc povídat, ale každý to bude prožívat jinak. Je to olympijské finále," prohlásil.