„Od té doby, co jezdím velké závody, už je v televizi moc nesleduju, spíš výjimečně. Z celých tří týdnů Tour jsem viděl dohromady asi hodinu,“ ušklíbne se dvaatřicetiletý rodák z Kyjova a jezdec stáje Bora-Hansgrohe. Přesto Tour neopomíjel.

Po Giru jste se cítil vyčerpaný, ale mrzelo vás přeci jen, že nejdete ve Francii?

Možná trochu, ale taky vím, že by absolutně nemělo cenu se toho účastnit. Byl jsem utahaný po Giru a Švýcarsku. Když jsem viděl začátek Tour de France, kde při úvodní časovce v Německu pršelo, říkal jsem si, ještě že jsem jel Giro. (smích) Nezmokli jsme ani jednou, vůbec nepršelo. Navíc letos byla Tour horší – několik hodně špatných pádů.

Je nejslavnější cyklistický závod víc nebezpečnější?

Hlavní je, po jakých se jezdí cestách. Někde může být trochu olej nebo napadané listí ze stromů a klouže to. Když jsou v horách nějaké úzké cestičky, kde se letí rychle z kopce, je mokro a není do zatáček moc vidět, může to být hodně nebezpečné. Lidi holt padají víc než na širší silnici.

Počtvrté triumfoval Chris Froome, i když letos jen s náskokem 54 sekund. Vidíte tým Sky jako neprůstřelný?

Sky je dobrý každý rok, na každou Tour je dobře připravený. Vítězství nebylo tak jasné jako roky předtím. Další jezdci získají víc motivace a sebevědomí, že mohou porazit Frooma. Roky předtím vyhrál daleko suverénněji. Letos slavil celkový triumf, přičemž neovládl ani jednu etapu, což se až tak často nestává. Příští rok bude konkurence hladovější.

Napadají vás někteří vyzyvatelé Frooma?

Uvidíme, jak na tom bude Nairo Quintana. Představil se letos na Giru, Tour už mu holt nevyšla, protože byl utahaný, což je logické. Mikel Landa má ze Sky přestoupit do jiného týmu a kdoví, jestli nepojede příští rok proti Froomovi. Letos skončil těsně za stupni vítězů jako domestik. Odvedl letos kus práce v několika horských dojezdech.

Závěrečný podnik Českého poháru a zároveň Mistrovství České republiky na brněnské trati nad Anthroposem.
Nemoci a zranění hodil za hlavu. Kulhavý zase válí

Byl jste v kontaktu s týmovým kolegou Peterem Saganem poté, co jej rozhodčí vyřadili ze závodu ve čtvrté etapě, kde došlo k jeho střetu ve sprintu s Britem Markem Cavendishem?

Mluvil jsem s ním po Tour, vyloučení jsme příliš nerozebírali, ale určitě toho má plnou hlavu. Kdo trochu rozumí cyklistice, s jeho vyloučením nemůže souhlasit. Bohužel s tím nic nejde udělat, rozhodnutí se nedá vrátit zpět. Člověk už to pak ani nechce nakousávat a připomínat.

Budoucnost Bárty?
Mezinárodní cyklistická federace UCI schválila návrh ředitele Tour de France Christiana Prudhomma na snížení počtu jezdců na „Staré dámě“. Tour de France pojede v každém z 22 týmů pouze osm cyklistů místo současných devíti. Z celkového počtu 198 jezdců nastane redukce na 176. Cyklistické stáje tím pádem nepotřebují tolik mužů na soupiskách. Tyto změny mohou znamenat několik přestupů a Janu Bártovi končí po sezoně v týmu Bora-Hansgrohe smlouva. „Ještě nikdo neví, jak to bude. Uvidíme. Můžete mi zavolat, tipuju, tak za měsíc,“ povídá český šampion v časovce.

Ze stáje Bora ještě nedojel do cíle Saganův bratr Juraj a excelentní vrchař Rafal Majka. Cítíte z Bory nespokojenost?

Vyloučení Petera je velké zklamání. Majka spadl, dojel do cíle, ale ani po dnu volna nenastoupil. Z pádu byl opravdu hodně rozbitý. Bratr Petera taky nic. Do Paříže dojeli kluci v šesti. Dílčí úspěch je alespoň výhra Macieje Bodnara v časovce. Celkově tým asi čekal trochu víc, protože na Tour de France jel s dvěma jezdci, kteří v minulosti dovezli dresy a teď vypadli. (Majka získal puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře, Sagan zelený dres pro vítěze bodovací soutěže – pozn. red.)

Odpočinul jste si do zbytku sezony?

Oddychl jsem si ve volnu po mistrovství republiky. Teď už trénuju a čekají mě další závody. Snažím se dostat se zpátky do formy.

Jaký máte nyní program?

V nejbližších dnech mám jet klasiku v Londýně, která je v neděli. Pak se zúčastním mistrovství Evropy v Dánsku, které hned následuje, od čtvrtka do neděle. Poté pojedu na Czech Tour a uvidíme, jak to dopadne s mistrovstvím světa v Norsku. (od 16. do 24. září v Bergenu – pozn. red., titul obhajuje Peter Sagan)