Gladiátoři vyhráli letošní ročník naprosto poprávu. Tým složený z dlouholetých kamarádů a druholigových hokejistů za celou sezonu ani jednou neprohrál. Parta Petra Uřičáře v základní části ztratila jediný bod. Remízový duel s Mutěnicemi nakonec vyhrála po samostatných nájezdech. V dalších patnácti zápasech už Gladiátoři nezaváhali.

Stejné to bylo v play-off. Favorit nejprve uklidil z cesty Rigum Hodonín D, ve finále si pak poradil i s Kyjovem. I když mladý tým letošního suveréna pořádně potrápil, nakonec se musel vítězi okresní ligy z předloňské sezony poklonit.

„Pocity jsou smíšené. Samozřejmě jsme zklamaní, že jsme prohráli, ale na druhé straně nás těší postup do finále přes hodonínský Rigum," uvedl obránce Kyjova Jindřich Strýček.

Právě vyřazení obhájce trofeje všechny zaskočilo. Že Kyjov nepostoupil do finále náhodou, ukázala rozhodující série. Mladý tým v každém ze tří zápasů vedl, ale vždy nezvládl závěr a těsně prohrál.

„První zápas jsme si prohráli sami. Vedli jsme 3:1 a pak se z toho trochu podělali. Druhý duel jsme taky měli dobře rozehraný. V polovině utkání jsme vedli, bohužel v závěru jsme zase inkasovali branky a prohráli," vrátil se k domácímu střetnutí Strýček.

Ten byl se svými parťáky blízko prodloužení série, ale Kyjov vedení 2:1 neudržel. „Máme co spravovat a co zlepšovat. Gladiátoři mají více zkušeností, což rozhodlo," řekl Strýček. Stejně to viděl i Petr Uřičář. „Finále je o několika chybách a štěstí," tvrdí dlouholetá opora tradičního celku. „Navíc neblázníme. Naopak, pořád čekáme na chybu protivníka, kterou dokážeme potrestat," přidal Uřičář.

V neděli se ale Gladiátorům střelecky nedařilo. Uřičář sice poslal favorita v 9. minutě do vedení, ale jinak se vítěz základní části v tropickém vedru pořádně smažil. „V tomto počasí se nedal hrát hokejbal," uvedl Uřičář. „Opravdu se nedalo běhat," přitakal Strýček. „Lepší by to bylo na koupališti než na rozpáleném betonu, ale dali jsme do toho všechno," doplnil zkušený zadák. Kyjovští mladíci byli na rozpáleném hřišti pohyblivější, ale více vyložených šancí a střel měl protivník, který v prostřední části nečekaně přišel o vedení, když brankáře Vodrážku dvakrát překonal šikovný mladík Fraňo. „Každý, kdo zápasy viděl, musel ocenit výkony naší třetí formace. Mladí kluci, kteří jsou členy mládežnické reprezentace, sbírají zkušenosti a táhnou nás dopředu," chválil talentované spoluhráče Strýček.

Kyjov se ovšem dostal ve třetí třetině pod tlak. Hosté jen stěží odolávali náporu soupeře. Co nepochytal výtečný gólman Soukup, to zastavila konstrukce branky. Tyčku nastřelili Krakovec, Kučera, Tomi i Peš.

Byl to právě známý Drtič, kdo ve 40. minutě vyrovnal na 2:2. Gladiátoři již v závěru základní hrací doby sahali po výhře, ale rozhodnutí přineslo až prodloužení. Tvrdá rána beka Hozáka ukončila třetí finále, sérii i celou sezonu.

„Bylo to vydřené. My jsme celý zápas trefovali tyče. Pak se to však zlomilo a bylo to dobré," usmíval se Uřičář, který si druhý triumf náležitě vychutnával. „Oba tituly chutnají jinak," řekl zkušený forvard. „S Rigumem by to asi bylo taktičtější a vypjatější. Kyjov ovšem musím pochválit. Pracují tam velmi dobře s mládeží. Kluci byli výborní," vysekl soupeři poklonu Uřičář.

Zatímco poražený finalista se má v dalších letech o koho opřít, další účastníci okresní ligy hráče spíše marně nahánějí. Důkazem jsou Čejkovice a Veselští medvědi, kteří sezonu vůbec nedohráli. „Je to škoda. Ale doba amatérskému sportu moc nepřeje," ví Uřičář. „Pro všechny je to náročné. Všichni máme rodiny a hokejbal stojí stejně jako jiné sporty peníze a hlavně čas. I přesto doufám, že příští rok bude okresní liga lepší," prohlásil lídr Gladiátorů, který se za míčkem nehoní s hokejkou kvůli trofejím, ale hlavně pro radost. „My se hokejbalem pouze bavíme. Sejdeme se, zahrajeme si, shodíme nějaké kilo a zajdeme na pivo," zasmál se Uřičář.

Gladiátoři i Kyjov letošní nadmíru povedenou sezonu náležitě zakončí. „Všechno se má oslavit, ale necháme to až na příští týden," uvedl Strýček. Stejně na tom jsou i mistři. „Bude to bujaré a dlouhé," ví Uřičář.

Cenu pro nejlepšího brankáře play-off obdržela opora Gladiátorů Jiří Čtvrtníček, nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem vyřazovacích bojů byl kyjovský útočník Václav Dobeš.

Finále okresní hokejbalové ligy 2014/2015

3. zápas: TJ Gladiators Hodonín – HBK Kyjov 3:2 po prodloužení (1:0, 0:2, 1:0 – 1:0), konečný stav série: 3:0.

Branky: 9. Petr Uřičář, 40. Petr Peš, 47. Jiří Hozák – 19. a 29. Matěj Fraňo. Rozhodčí: Orság, Kucián. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:1. Střely na branku: 48:27. Diváci: 80.

Gladiators: Vodrážka – Hozák, Stratil, Horňák, Miklík – Krakovec, Peš, Tomi – Kučera, Uřičář, Sajdl – Vjazanko, Hynšt, Hurban.

Kyjov: T. Soukup (Kučera) – Kordula, Martinek, Bajko, Dubný, Šedík, Strýček, Kamrla, Chovanec, Gajda, Marek, Fiala, Dobeš, Kmenta, Urc, Toman, Fraňo.