Ani triumf nad rivalem ze Slovácka nezachránil známého kouče Antonína Střelce, který v pondělí večer po vzájemné dohodě nečekaně ukončil svoje působení v hodonínském klubu. „Děkujeme trenérovi Střelcovi za práci, kterou v Hodoníně s týmy žen a mládeže odvedl. V dalším životě mu přejeme hodně štěstí a pevné zdraví, navždy bude v historii klubu zapsán jako trenér, který poprvé přivedl do Hodonína celorepublikovou první ligu," stojí v prohlášení vedení oddílu na oficiálních webových stránkách.

Nedělní napínavý duel rozhodla slovenská kanonýrka Annamaria Birkušová, která se proti Kunovicím blýskla dvanácti brankami. Šestadvacetiletá házenkářka přitom po operaci menisku a chrupavky kolene však stále není zcela fit. „Léčba bude dlouhodobější, pořád se mi do kolena vrací voda, kterou se snažím řešit vínovými zábaly. Pořád beru léky proti bolesti," přiznává Birkušová.

I přesto známá střelkyně o víkendu odehrála dva duely. V sobotu nastoupila za Zlín proti Porubě, v neděli navlékla hodonínský dres v derby s Kunovicemi. „Hraji s velkým sebezapřením. Paradoxně když běžím, tak mě to nebolí, ale když je noha v klidu, sednu si, to je utrpení," říká Birkušová. „Zatím to vše zvládám, házenou totiž miluji. Lékaři pořád chtějí, abych odpočívala, ale kromě vody tam nic špatného nemám. Věřím, že si vše co nejdříve sedne a budu moci opět hrát naplno. Půl roku se mi odpočívat nechce," přidala sympatická spojka.

V domácí brance se zase činila Vanda Nejezchlebová, která spoluhráčky podržela bravurními zákroky po šancích soupeře z brankoviště i po střelách z dálky. „Brankářka nás podržela. Jsem rád, že postupně se do toho dostávaly i další hráčky," řekl domácí trenér Antonín Střelec.

Pikantní souboj dvou rivalů ze Slovácka přinesl atraktivní podívanou a také několik minipříběhů. V sestavě obou týmů nastoupily současné či bývalé hráčky interligového Veselí nad Moravou. Zatímco do domácí branky se postavila zmiňovaná Nejezchlebová, dres Kunovic navlékly třeba Anna Balážová, Eva Romanová či Patricie Jurasové.

Atraktivní derby mělo pikantní příchuť i pro hostující gólmanku Lucii Tobiášovou, kterou v letní přestávce lanařil do svých řad právě ambiciózní Hodonín. „Na zápas jsem se těšila. Utkání nakonec splnilo očekávání, bylo to pořádné derby," řekla opora Kunovic.

Hostující brankářka patřila v nedělním duelu k nejlepším hráčkám, svými povedenými zákroky deptala obávané domácí střelkyně Birkušovou, Kováčikovou nebo Tóthovou. „Bylo těžké jejich střely chytat. Holky nejenže mají zkušenosti, ale také to mají v ruce," pochválila soupeřky Tobiášová.

Hlavně díky jejímu výkonu prohrálo kunovické družstvo první poločas pouze o gól. „Hostující brankářka nám dělala problémy. Přestože jsme měli taktický plán, tak ho děvčata plnila trošičku obráceně," postěžoval si Střelec.

Hodonínské házenkářky, které po postupu do první ligy hledaly optimální složení i herní pohodu, si i po změně stran držely těsný náskok.

Kunovice ale soupeře trápily, ve 47. minutě skóre dokonce srovnaly na 19:19. Na zvrat ale kvůli úzkému kádru neměly. Domácí tým se v závěru dostal do několika gólového trháku a své vedení nakonec udržel.

Hostující družstvo navíc dohrávalo bez vyloučené Jurasové, která musela ve 46. minutě na tribunu po faulu na unikající Tóthovou. „Myslím, že ostudu jsme neudělaly. S výkonem můžeme být spokojené. Hodonín ukázal kvalitu, přehrál nás rychlými útoky," řekla Tobiášová.

Hodonín nakonec v derby porazil Kunovice 24:20 a do prvoligové tabulky si připsal první výhru. „Jsem nesmírně rád, že zápas skončit takhle a že máme cenné body. Holky zaslouží pochvalu za bojovnost. I když to herně nebylo ideální, nic nebalily a naplno hrály až do konce," prohlásil hodonínský kouč, který i přes výhru našel ve hře svého družstva nedostatky. „Určitě tam bylo víc nervozity než krásy, ale posun oproti minulému utkání s béčkem Zlína byl hlavně v tom, že jsme se snažili a pořád dřeli," všiml si impulzivní trenér. „Souhra zatím vázne, protože tréninkový proces je strašně složitý," přidal Střelec.

Jeho dnes už bývalý tým má po dvou zápasech stejně bodů jako slovácký soupeř. Jihomoravanky nyní doma hostí Otrokovice, Kunovice se o víkendu představí v Havlíčkově Brodě. „Po třech domácích zápasech jsme chtěli mít šest bodů, ale teď budeme rádi i za čtyři," dodal Střelec. Víkendový duel začíná ve sportovní hale TEZA v 15.30. O tom, kdo povede domácí tým, se rozhodne v nejbližších hodinách či dnech.

Házená, 1. liga žen, 2. kolo

HK Hodonín – SHK Kunovice 24:20 (12:11)

Nejvíce branek: Birkušová 12/2, Pospíšilová 4 – Romanová 6, Sklenářová a Jurasová 5

Rozhodčí: Letev, Králíček

Vyloučení: Červená karta: 56. Patricie Jurasová (Kunovice)

Branky ze 7 hodů: 2/3

Diváci: 110

Hodonín: Nejezchlebová, Blažková – Brablcová, Tóthová 1, Kováčiková 2, Dubničková 1, Jastrábová 2, Pospíšilová 4, Kaliunová 2, Birkušová 12/2, Marková 1, Nováková. Furyová

Kunovice: Pauříková – Hrabalová, Gálová, Sklenářová 5/2, Jurasová 5/1, Martindale, Kutálková 3, Romanová 6, Balážová 1, Bumbálková

Dorostenky Hodonína uspěly ve Veselí nad Moravou

Divácky velmi pohledné utkání nabídl prvoligový duel starších dorostenek Veselí nad Moravou a Hodonína. Domácí tým v prvním poločase doplatil na neproměňování šancí a sedmimetrových hodů, zato mladé házenkářky Hodonína byly v koncovce přesnější. Střelecky se dařilo především mládežnické reprezentantce Kalinové, která na opačné straně zastínila i kanonýrku Melichárkovou. Ve druhém poločase hostující tým odskočil až na rozdíl šesti branek, přesto se v závěru strachoval o vítězství. Veselanky se totiž bojovným výkonem k soupeřkám dotáhly na jednobrankový rozdíl a několikrát měly i šanci na vyrovnání. To se jim ale nakonec nepodařilo, a tak na své první vítězství v soutěži musejí ještě počkat.

SHK Veselí nad Moravou – HK Hodonín 23:25 (10:13)

Nejvíce branek: Grabcová 6, K. Klimešová 5, Kutálková 4 – Kalinová 9/2, Brablcová a Smetková 6