Nečekaná zpráva se šířila internetem i na tribuně mezi fanoušky. Svaz zkontumoval dohrávané utkání dvanáctého kola mezi Hodonínem a Olomoucí kvůli startu mladé spojky Nikoly Kalinové. Šikovná házenkářka se totiž předtím omluvila z reprezentační akce a podle pravidel nesměla v následujícím druholigovém zápase hrát. „Kdyby byli lidé na svazu tolerantní, nemuselo vůbec k ničemu dojít," říká hodonínský trenér Antonín Střelec.

Známý kouč v minulosti působil v nejvyšší ženské soutěži a vedl i reprezentační družstvo, kontumační porážku si ale nevybavuje. „Nika se z nároďáku normálně omluvila. A vzhledem k tomu, že důvodem nebylo zranění, ale lyžařský výcvik, tak jsme všichni byli přesvědčení o tom, že není důvod, aby nenastoupila," řekl Střelec.

Podle svazového reglementu ale mladá kanonýrka nesměla tři dny po reprezentačním srazu hrát. „Když jsme to holkám oznámili, reakce družstva byla jednoznačná. Shodli jsme se, že hrajeme za Nikolu a nikomu stejně nedáme šanci. Ať si svaz dělá, co chce," prohlásil Střelec.

Podobně mluvila i slovenská křídelnice Laura Kováčiková, která patří k nejlepším druholigovým střelkyním i oporám slováckého celku. „Informace nás překvapila, ale tragédii z toho neděláme. My jdeme dál. Vyhrajeme zbývající zápasy a postoupíme. Ty dva body nám vůbec nebudou scházet," mávla rukou klíčová hráčka Hodonína.

Vedoucí tým druhé ligy se s nečekanou situací vyrovnal skvěle. Jihomoravanky, které ve víkendovém duelu nastoupily bez potrestané dorostenky Kalinová, musely proti třetím Pardubicím nutně bodovat, aby si v čele tabulky udržely čtyřbodový náskok. „K zápasu jsme přistoupili hodně zodpovědně. Škoda nevyužitých šancí, ale holky si zápas užívaly," všiml si Střelec.

I když hráčky ve žlutých dresech zahazovaly vyložené příležitosti, už v první půli si vytvořily šestibrankový náskok. „Hráčky Pardubic byly dobré, snažily se, hlavně jejich spojka nám trochu dělala problémy. Snažily jsme se ji ubránit, přesto nám dala nejvíce gólů. Ale společnými silami a týmovým výkonem jsme to zvládly," pronesla Kováčiková.

Po přestávce favorit své vedení ještě navýšil a zásluhou gólů po rychlých protiútocích vedení ještě navýšil. Pardubice kupily chyby a nestíhaly, zato svěřenkyně trenéra Antonína Střelce proměnily duel v kanonádu. Pardubicím s chutí nastřílely jednačtyřicet branek a nakonec přesvědčivě zvítězily 41:26. „Spokojenost je určitě velká. I když jsme se střelecky trápily a chvílemi hrály hru, která z nás trefí více tyček, tak jsme kolektivním výkonem zaslouženě vyhrály. Jsem nesmírně šťastná. Teď můžeme jít trošku oslavovat," usmívala se Kováčiková.

Hodonínské házenkářky nyní mají v čele druholigové tabulky čtyřbodový náskok před druhými Ivančicemi. Pokud v závěrečných duelech s Bohunicemi a Karvinou získají dva body, budou bez ohledu na další výsledky slavit postup do první ligy. „Nenecháme si ho vzít," slíbil Střelec fanouškům. „Holky hrají v pohodě. Diváky naše zápasy baví, plníme halu," přidal nadšeně.

Emotivnímu kouče navíc dál zůstane platná licence. „Před sezonou jsem prohlásil, že když do nedotáhneme, tak odevzdám trenérský průkaz," připomněl Střelec.

Ten věří, že družstvo bude konkurenceschopné i v ve vyšší soutěži. „Nevím, zda to jsou příjemné nebo nepříjemné starosti, ale v klubu potřebujeme změnit spoustu věcí. Družstvo má na to, aby hrálo nahoře i v první lize, ale záleží na podmínkách a na tom, co se v Hodoníně po sezoně semele," dodal hodonínský kouč.

2. liga v házené žen, 17. kolo:

HK Hodonín – DHK Pardubice 41:26 (20:14)

Nejlepší střelkyně: Birkušová 11, Kováčiková 9, Pospíšilová 5 – Řeháková 10, Stejskalová 7, Uhlířová 3

Rozhodčí: Jurečka, Matuška

Diváci: 160

HK Hodonín: Čižmářová, Blažková, R. Krajčová – Ivičičová 2, Kováčiková 9, Jastrábová 4, Pospíšilová 5, Birkušová 11, Fabíková 4, Višňovská 4, Bydžovská, Budayová 2