Oba duely se hrají ve středu 21. prosince a slovácké celky se představí před vlastními fanoušky. Final four se uskuteční mezi vánočními svátky a silvestrem v Jindřichově Hradci.

Středeční los házenkářky Veselí nad Moravou nezklamal. Svěřenkyním trenéra Slavomíra Vargy se po osmifinálové cestě do Jindřichova Hradce nikam daleko trmácet nechtělo, přání zůstat na jihu Moravy jim nakonec vyšlo.

Panenky totiž k dalšímu pohárovému duelu autobus potřebovat nebudou, po dlouhé reprezentační přestávce se představí před vlastním publikem. „S holkami jsme doufaly, že hlavně nebudeme muset daleko cestovat, což nám vyšlo. Přály jsme si buď Hodonín nebo domácí zápas, což se nám splnilo," radovala se veselská pivotka Nikola Vinklárková.

I když Poruba patří k nejlepším českým týmům, Veselanky bez šancí na postup nejsou. Optimistkou jsou i samotné hráčky. „Podle mě máme asi toho nejhratelnějšího soupeře," míní Vinklárková.

„Poruba sice patří k nejlepším interligovým týmům a nachází se v popředí tabulky, ale doma můžeme překvapit a uspět. Dostat se v poháru mezi čtyři nejlepší české celky není nemožné," věří čtyřiadvacetiletá házenkářka.

Sekretář SHK Veselí nad Moravou Vlastimil Procházka je však před soubojem s Porubou opatrný. Panenky v sedmém kole interligy prohrály v Ostravě 16:20, navíc Sokol nedávno slavil postup do osmifinále Challenge Cupu. „Nic nevzdáváme, ale bude to pro nás spíše příprava pro jarní odvety. Abychom mohli s takto silným soupeřem uspět, musíme mít kompletní tým," říká zkušený funkcionář.

Vedení slováckého klubu pořád trápí zdravotní stav hráček. „Vargová se minulý týden podrobila artroskopii ramena, Jana Šustková si doléčuje chronické zranění nohy a Olšovská se zapojí do tréninku až v pátek," informuje Procházka.

Křídelnice Soldánová si navíc plnila povinnosti u juniorské reprezentace, pivotka Pastorková zase v pondělí odletěla se slovenským ženským národním týmem na turnaj do Brazílie. Panenky se tak v týdnu připravovaly společně s dorostenkami. „I tak věřím, že tradičního soupeře potrápíme a že nám fanoušci pomohou uspět. Pokusíme se postoupit," prohlásil Procházka.

Házenkářky Hodonína, které v předcházejícím kole senzačně vyřadily Zoru Olomouc, čeká v poháru repríza loňského osmifinále. Ambiciózní tým před rokem prohrál se Zlínem 25:29, nyní by chtěl soupeře z vyšší soutěže potrápit ještě víc. „Zlín je pro nás velmi atraktivní a těžký soupeř. Určitě to bude divácky zajímavé utkání, protože řada našich hráček ve Zlíně působila. Ať už je to Míša Budayová, Šárka Pospíšilová, Iveta Blažková, Alžběta Tóthová nebo Vanda Nejezchlebová. Všechny tyto holky budou mít motivaci se ukázat," říká předseda HK Hodonín Radek Bičan.

Lídr první ligy naopak nemůže počítat s brankami kanonýrky Birkušové. Slovenská střelkyně totiž v Českém poháru nastoupila za Zlín, takže je pravděpodobné, že se ve sportovní hale TEZA ukáže jako soupeř. „Určitě nám nepomůže," ví Bičan.

Pikantní rodinný souboj zase čeká na hodonínského kouče Reného Gärtnera. Jeho dcera Natálie je totiž v kádru interligového družstva. „I když nejsme favoritem, pokusíme se zopakovat loňský výkon," slibuje hodonínský šéf.

„Pokud holky vydrží zdravé až do Vánoc, tak by to nemusela být hra kočky s myší, ale normální zajímavé soutěžní utkání," míní Bičan.

„Věřím, že lidé na atraktivní utkání přijdou a že to bude stejná podívaná jako v loňském roce nebo při zápase s Olomoucí," dodal Bičan.

Další dvě čtvrtfinálové dvojice tvoří Sokol Vršovice – Baník Most a Sokol Písek – Slavia Praha. Závěrečné Final four se uskuteční mezi vánočními svátky a silvestrem v Jindřichově Hradci. Vítězství v Českém poháru žen obhajují házenkářky Baníku Most.

Čtvrtfinále Českého poháru žen 2016 (hraje se ve středu 21. prosince):

HK Hodonín – HC Zlín, SHK Veselí nad Moravou – Sokol Poruba, Sokol Vršovice – Baník Most, Sokol Písek – Slavia Praha.