Novou šampionkou se stala Američanka Kori Carterová výkonem 53,07. Druhá doběhla její krajanka a olympijská vítězka Dalilah Muhammadová a české rekordmance v závěru sebrala bronz skvělým finišem Jamajčanka Ristananna Traceyová v osobním rekordu 53,74.

Už nabitý kvalifikační čtvrtek nezačal pro české barvy nijak slavně, ale karta se později obrátila. V první skupině oštěpařů propadl zkušený hodonínský rodák Vítězslav Veselý výkonem 75,50 metru, Jaroslav Jílek za 80,97 také nepostoupil. „Moc jsem se s nohama neorientoval, nedonutil jsem je k lepší aktivitě. Rytmus tam skoro nebyl. Z toho se nedá pak hodit,“ vysvětloval Veselý. Ve druhé skupině však zazářil Petr Frydrych výkonem 86,22, limit překonal i Jakub Vadlejch.

Z druhého rozběhu na 1500 metrů jasně postoupil Jakub Holuša. Úspěch slavila i výškařka Michaela Hrubá z Bořitova na Blanensku. Skočila 192 centimetrů a stejně jako dvojici úspěšných oštěpařů ji v sobotu čeká boj o medaile. „Kvalifikace byla těžká, hrozně se to táhlo. Teď už je to všechno za mnou a budeme se soustředit na finále,“ řekla Hrubá.

Jaromír Jágr
Jágr v Brně: Nečekal jsem, že bude tak těžké sehnat práci v NHL