Hodonínskému biketrialistovi závod v Dánsku vyšel. „Jsem spokojený. Jelo se tam na umělých překážkách. I když byly některé skoky a pasáže dost náročné, podobné tratě mně vyhovují. Jsem rád, že jsem se dokázal v silné konkurenci prosadit," uvedl David Herka.

Ten dokázal využít absence nemocného Václava Koláře, když porazil soupeře z několika evropských zemí. „Za mnou skončili dva Švédi, kteří jezdí velmi dobře. Mrzí mě, že tam l Vašek nebyl. Určitě bych měl šanci ho porazit," řekl Herka.

V Dánsku se neztratil ani druhý hodonínský jezdec Tadeáš Kříž. Šestnáctiletý talent obsadil mezi juniory páté místo. Kříž s Herkou se představí za necelé dva týdny i v Německu, kde se v Scheibenbergu koná Mistrovství Evropy. Ještě předtím čeká oba hodonínské biketrialisty v Nové Bystřici třetí závod seriálu Mistrovství České republiky.

V nejprestižnější kategorii Elite zatím kraluje blanenský Václav Kolář. Obhájce trofeje vyhrál oba úvodní závody. Herka byl v Brně a i v Blansku druhý. Koláře, který titul mistra České republiky už několik let nikomu jinému nepůjčil, nezastavily v domácím prostředí ani příušnice.

Kolář nakonec dokončil závod s jediným trestným bodem. Druhý Herka jich měl o dvacet víc. Hodonínský závodník totiž ztroskotal hned na prvním kameni, ze kterého po nepovedeném skoku dopadnul na obě nohy.

Kolář vyhrál i první část seriálu a jasně dokazuje, že po zranění dokázal navázat na životní formu z minulého roku, kdy v České republice vyhrál všechny závody. Tu pak přerušilo zranění. Kolář si na tréninku zlomil záprstní kůstku, která ho na dva měsíce vyřadila z tréninku. Teď je ale zpátky.

Mistrovství České republiky se jede na devět závodů a nejhorší z nich se závodníkům škrtá.

V červenci a srpnu čeká Herku i Koláře Mistrovství světa, ve kterém jsou ambice českých jezdců nižší. „Dokud jezdí David Comas, na výhru se myslet nedá. Za ním už je ale prostor, takže uvidíme," dodal Kolář.