Slovácký celek našel na Kyjovsku vše, co potřebuje ke klidné přípravě i k utužení kolektivu. Jiskřivý vzduch, naplněný vůní zdravých lesů, terény vybízející k různým sportovním aktivitám a zázemí s nádechem historie. „Je to taková klidná oáza,“ usmívá se slovenský kouč.

Co si od soustředění ve Vřesovicích slibujete?
Přijeli jsme sem zakončit dvoutýdenní cyklus kondiční přípravy. Toto období je pouze věcí síly, posilování a běhání. Chceme ještě trochu poběhat po lesích a zlepšit si náladu před začátkem herní přípravy. Ve Vřesovicích jsme od čtvrtka do neděle. Je to sice jenom pár dnů, ale chceme i utužit kolektiv. Aby se nové mladé hráčky poznaly s těmi, co už jsou v kádru delší dobu. Doufám, že se nám to podaří.

Do týmu přišly pouze dvě mladé hráčky z Bratislavy a Otrokovic a dorostenky. Budete po vedení klubu požadovat nějakou zvučnější posilu?
Pracujeme s tím, co máme k dispozici. Určitě bychom chtěli tým posílit, ale v našich podmínkách je to složité. Máme něco rozjednaného, ale zkušených hráček moc není. Nemáme kde brát. S tím ale má problémy většina interligových družstev.

Který post vás momentálně nejvíce trápí?
Určitě hledáme hráčky na pozici pivota a křídla. Sice u nás skončila pivotka Pastorková, ale zůstala nám pouze Nikola Vinklárková, které hraje na tomto postu stabilně, ale k ní potřebujeme ještě někoho dalšího.

Házenkářky Veselí nad Moravou si závěr kondiční přípravy zpestřily krátkým soustředěním na chatě Radost ve Vřesovicích, kam se přesunuly ve čtvrtek odpoledne. Prostředí Chřibů si užijí až do neděle.
Házenkářky Veselí trénují a tmelí kolektiv na chatě Radost ve Vřesovicích


V týmu po minulé sezoně kromě Pastorkové skončily i další Slovenky Jasmínka Vargová a Kristina Sedláčková. Jak moc je důležité, že se vám podařilo udržet kanonýrky Šustkovou a Olšovskou?
Olšovská u nás má ještě smlouvu, Jana Šustková ji prodloužila o rok a jednu sezonu nám ještě pomůže. Snažíme se kostru týmu do budoucna udržet. Samozřejmě nemůžeme počítat s tím, že tady některou z hráček udržíme deset let, ale chceme, aby družstvo bylo delší dobu pohromadě, a aby mělo vždy svoji tvář.

Novými tvářemi jsou Dominika Valovičová z Bratislavy a Tereza Divílková z Otrokovic. Prosadí se do základní sestavy?
Obě jsou to mladé hráčky, které mají perspektivu. Na nich chceme sv budoucnu stavět. Nyní je potřebujeme zapracovat do týmu a dát jim šanci v interlize. Snad se chytnou a budou podávat slušné výkony.

Zůstává cílem klubu postup do českého play-off, nebo se spokojíte s interligovou záchranou?
Samozřejmě chceme podávat solidní výkony a hlavně doma získávat body. Uvidíme, jak se nám bude dařit. Pokud se nám vyhnou zranění, udržíme si formu a vyvarujeme se výpadků ve hře, můžeme hrát v horní polovině tabulky. Soutěž je zatím na začátku, je otevřená, v sezoně se může stát cokoliv. Důležitý bude začátek. První kola dost napoví.

Zkušený devětadvacetiletý záložník Radim Polášek (na snímku druhý zleva) vedl fotbalisty Kyjova na hřišti Šardic v roli kapitána.
„Šmoula“ Polášek chce v Kyjově zkusit něco nového a zase se nakopnout


Nová sezona se blíží. Budou ve společné česko-slovenské soutěži dál dominovat Michalovce a Most?
Abych byl upřímný, zatím přesně neznám sílu ostatních týmů. Michalovce se oslabily o legionářky, které tam hrály v minulé sezoně, ale zase tým doplnily o několik nových děvčat. Zůstala tam pouze Levčenková. Ta se v závěru sezony zranila, takže z jejího přestupu do zahraničí sešlo. Michalovce nebudou v žádném případě oslabené. Zase budou hrát o titul. Most zůstal ve stejném složení, k žádným změnám tam nedošlo, takže zůstal jedním z favoritů soutěže. Ostatní týmy se spíše oslabily. Najít náhradu za zkušené hráčky je v českých a slovenských podmínkách dost komplikované a složité.

V letošní sezoně vás čeká derby s Hodonínem. Těšíte se na souboje s okresním rivalem?
Já beru Hodonín jako každého jiného soupeře. Největší výhoda je, že se vyhneme dalekému cestování. Je to v podstatě za rohem (úsměv). Zatím ale nemám představu o síle Hodonína. Podceňovat ho určitě nebudeme.