„Asi nám to není souzené," povzdechl si po závěrečném hvizdu hodonínský hráč Ondřej Krejčiřík, který letos kvůli zlomenému kotníku nenastoupil a kamarády povzbuzoval o berlích a s ortézou.

Hodonín 91, jehož dres hájí především fotbalisté Dubňan a Rohatce, po trefě Filipa Vandy vedli 1:0, ale ve druhém poločase o těsný náskok přišli, když brankáře Novotného překonal Milan Dujsík. Právě druhá trefa kanonýra Brodského byla nakonec rozhodující. „Byl to hodně dobrý turnaj. Bylo sice trochu horko, ale nakonec jsme to zvládli. Měli jsme nejvyšší cíle. Přijeli jsme do Vacenovic vyhrát. Jsme šťastní, že to pro nás tak dobře dopadlo," radoval se David Mráz.

Slovenský fotbalista v minulosti hrál i za Dubňany, nyní působí v Tvrdonicích. „Většina kluků je z Brodského, ale v týmu máme i kluky z Holíče," řekl Mráz, který jarní část fotbalové sezony kvůli zranění vynechal.

Radost si nakonec užil až po sezoně. „Slavit budeme doma na Slovensku. Budeme grilovat a pít," usmíval se Mráz.

Hodonínští tak veselí nebyli, zklamání ale brzy vyprchalo. „Na pivo si zajdeme i tak. Druhé místo je fajn," uvedl brankář poražených finalistů Igor Novotný.

Ten se svými spoluhráči ovládl skupinu A, přemožitele našli až ve finále. „Dostat se do něj ale bylo těžší než před rokem, protože jednodenní turnaj nám dal dost zabrat. Skupina byla osmičlenná, na sluníčku jsme odehráli hodně zápasů," připomněl Novotný. Hodonín 91 opět po roce vyřadil favorizované Kapacity. Parta Miroslava Čada doplněná o hráče Young Boys letos brala bronz, když v souboji o třetí místo porazila pořádající All Stars 5:4 na penalty. Rozhodující gól dal právě Čada. „Ve skupině jsme skončili druzí, takže celkové třetí místo beru. Hodonín měl v semifinále více štěstí, penalty už byly loterie," pronesl asistent kyjovského kouče, který povolal i nováčky Hudce, Ondrouška či Adamce. „Protože někteří kluci jsou na dovolené, skládáme se na každý turnaj zvlášť," řekl Čada.

Podle něj duely na Letocha Cupu nerozhoduje pouze dovednosti hráčů, ale především bojovnost a někdy i náhoda. „Bohužel na tom hřišti nedá hrát fotbal. Už jsme třikrát říkali, že do Vacenovic nepřijedeme, ale pokaždé jsme to přehodnotili a turnaje se zúčastnili. Co bude za rok, ale nevím," pronesl.

Pořádající All Stars na medaili nedosáhli. Tým vedený organizátory Radkem Procházkou a Miroslavem Sladkým v semifinále nestačila na letošní vítěze, v boji o třetí příčku pak v penaltovém rozstřelu podlehla zmiňovaným Kapacitám. Jediný, kdo při penaltách selhal, byl Jaroslav Paszko, kterého vychytal gólman Zeman. „Samozřejmě třetí místo by bylo lepší, ale celkově jsme spokojení," řekl Miroslav Sladký.

Toho mnohem více než čtvrtá příčka mrzel malý zájem mužstev. Zatímco loni na tréninkovém hřišti ve Vacenovicích bojovalo třicet týmů, v sobotu se sešla polovina družstev. „Je to strašně málo. Počítali jsme, že to zase bude na dva dny, ale se šestnácti týmy nebylo co řešit. Navíc jeden se nám celek ráno omluvil," řekl Sladký.

Největším problémem Letocha Cupu je hřiště. Na kvalitu hrací plochy si stěžuje většina účastníků. „Hřiště opravdu odradí spousta týmů," říká Sladký. „Většina nováčků nám řekne, že příště už nepřijede, protože se jim terén nelíbil. Je to škoda, protože když si spočítáme všechny týmy, které se u nás vystřídaly, tak bychom čtyřicet mužstev hravě dali dohromady," pokračuje.

Podle Sladkého ale kvalita turnaje příliš neutrpěla. „Bylo se na co dívat," dodal Sladký.

Nejlepším brankářem čtrnáctého ročníku Letocha Cupu se stal slovenský gólman Martin Vaculka, který chytal za vítězné Hyjeny. Nejlepším střelcem byl Ondřej Šebesta. Opora ratíškovických Kanonýrů nastřílela devět branek. Cena pana Jaštíka za pozoruhodný výkon na turnaji obdrželi tým 1. FC Byron pub. Borci do Vacenovic přijeli dodávkou až z Anglie.

Součástí klání byl i doprovodný program. Nejvíce hlaviček dal M. Bartal z týmu Hyjeny, Jan Školař vypil tuplák piva za neuvěřitelných 6,6 sekundy. Hráč Lesné se pak s kamarády radoval z prvenství i v pivní štafetě.

Letocha Cup 2016, 14. ročníkFinále: Hyjeny – Hodonín 91 2:1 (0:1), Milan Dujsík 2– Filip Vanda
O 3. místo: Kapacity – All Stars 5:4 na penalty
Semifinále: Hodonín 91 – Kapacity 3:0, Hyjeny – All Stars 3:0
Čtvrtfinále: Hodonín 91 – Pusinky 5:0, Jitrnice – Kapacity 0:3, All Stars – Tour de… 2:1, Kanonýři – Hyjeny 1:6
Skupina A: 1. Hodonín 91 (6 1 0 – 27:6 – 19 bodů), 2. All Stars (5 1 1 – 26:9 – 16 bodů), 3. Jitrnice (4 1 2 – 18:17 – 13 bodů), 4. Kanonýři (4 1 2 – 22:11 – 13 bodů), 5. 10 dkg Poličanu (3 1 3 – 14:13 – 10 bod), 6. Žádovice (2 1 4 – 11:22 – 7 bodů), 7. 1. FC Byron pub (1 0 6 – 7:31 – 3 body), 8. Bufet Podvysoká (0 0 7 – 5:21 – 0 bodů).
Skupina B: 1. Hyjeny (7 0 0 – 22:7 – 21 bodů), 2. Kapacity (4 2 1 – 14:6 – 14 bodů), 3. Tour de… (4 1 2 – 11:9 – 13 bodů), 4. Pusinky (3 1 3 – 10:5 – 10 bodů), 5. 1. FC Lesná (3 0 4 – 8:14 – 9 bodů), 6. Kašovi muži (2 1 4 – 12:13 – 7 bodů), 7. Lišinovské lišky (2 1 4 – 11:13 – 7 bodů), 8. Barca new generation (0 0 7 – 0:21 – 0 bodů).
Nejlepší brankář: Martin Vaculka (Hyjeny)
Nejlepší střelec: Ondřej Šebesta (Kanonýři) – 9 branek
Cena pana Jaštíka za pozoruhodný výkon na turnaji: 1. FC Byron pub
Nejvíce hlaviček: M. Bartal (Hyjeny) – 59
Nejrychleji vypitý tuplák: Jan Školař (1. FC Lesná) – 6,6 sekundy
Pivní štafeta: 1. FC Lesná – 24.39