„Určitě nebudeme čekat v pěti lidech na modré a jenom bránit. Samozřejmě jsou dané věci, které musí mužstvo v obraně dodržovat, ale v útočné fázi je potřeba volnost," představuje v rozhovoru pro klubové stránky svoji filozofii nový kouč Drtičů.

Kdy jste obdržel od vedení SHK nabídku?

S paní Gajošovou jsme byli v kontaktu delší dobu. Asi měsíc, během kterého jsme se spolu několikrát bavili a nakonec jsme se dohodli na mém působení v Hodoníně.

Co hrálo ve vašem rozhodnutí přijmout tuto nabídku největší roli?

Důležitým faktorem bylo to, že jsem byl šest let daleko od domova. Během sezony jsem se domů dostal tak na dva dny v měsíci, takže jsem chtěl být Brnu blíž. Měl jsem rozjednáno více nabídek, ale Hodonín byl v jednání nejférovější. S vedením SHK jsme si řekli nějaké představy a podmínky, na kterých jsme se shodli.

Pro hodonínského fanouška není jméno Jiří Rech žádnou neznámou. Před šesti lety hájil branku Drtičů váš syn. Bavil jste se s ním o angažmá na Slovácku?

Volal jsem mu před pár dny. Až v momentu, kdy jsme si s vedením Hodonína plácli. Že bychom to spolu nějak zvlášť probírali, to ne.

Byl jste se na syna podívat, když oblékal v sezoně 2006/07 hodonínský dres?

Přímo na zápas jsem se dostal myslím jen jednou, ale určitě jsem jeho výkony a výsledky Hodonína v té době sledoval.

Byl jste někdy v Hodoníně ať už jako hráč či už v roli trenéra?

Myslím, že jsme tady jednou se Zetorem sehráli nějaký přípravný zápas. Možná bych doma našel z toho zápasu i nějakou fotku. Ale to už je dávná historie, mohlo to být někdy v roce 1985 nebo 1986.

Máte jasno v otázce svého realizačního týmu?

Realizační tým zůstává nezměněn. Asistentem mi bude hlavní kouč juniorky Jaroslav Crlík.

Letní příprava začala 9. května. Jakým způsobem bude probíhat?

Letní příprava nám začala od minulého čtvrtka. Trénovat budeme až do konce června, a to čtyřikrát týdně. Na led bychom pak měli jít první týden v srpnu.

Jaká je vůbec vaše trenérská filozofie?

Jsem zastáncem spíše útočného pojetí, ale v dnešním hokeji to bez poctivé a zabezpečené obrany nejde. Určitě nebudeme čekat v pěti lidech na modré a jenom bránit. Vždycky se lépe útočí, než brání. Ono hrát vyloženě defenzivně je docela ošemetné a navíc i pro mužstvo to bývá hodně deprimující. Samozřejmě jsou dané věci, které musí mužstvo v obraně dodržovat, ale v útočné fázi je potřeba volnost. Kluci si musí vyhovět. Chtěl bych, abychom hráli pěkný hokej, který se bude lidem líbit.

Máte už představu o tom, kolik přípravných zápasů a s jakými soupeři byste chtěli před začátkem nového ročníku odehrát?

Představa je taková, že bychom chtěli sehrát asi deset utkání. Soupeři už se také rýsují a mělo by se jednat o Břeclav, Techniku Brno, Přerov, Valašské Meziříčí a Piešťany. Přesný rozpis přípravných zápasů se už intenzivně řeší a v nejbližších dnech by měly být všechny termíny známy.

Jiří Rech starší

Narodil se 3. března 1962. S hokejem začínal v Olomouci, kde se z mládežnických týmů dostal až do prvního mužstva, se kterým hrál dva roky první národní ligu. Následovala slovenská štace, během které pomohl Trenčínu postoupit do nevyšší soutěže a poté působil v dresu Topolčan. Mezi lety 1984 a 1990 hájil barvy brněnského Zetoru. Po otevření hranic vedly jeho kroky do Itálie, kde působil tři roky nejprve jako hráč a posléze jako hrající trenér. Po návratu se hlásil opět v Brně a závěr kariéry strávil v nedalekých Rosicích. Šest sezon odehrál v barvách brněnské Komety v nejvyšší soutěži Dostal se do mládežnických výběrů kategorií do šestnácti, sedmnácti a osmnácti let.

Trenérem je Jiří Rech starší od začátku devadesátých let, kdy se v roce 1991 ve slunné Itálii stal hrajícím koučem týmu Aosta. Doma v Brně pak vedl mládežnické týmy Komety. Na začátku nového milénia vedl ve druhé lize hráče Velké Bíteše, aby se pak na chvíli opět vrátil pod Špilberk jako trenér juniorky a šéftrenér mládeže. Poté jeho kroky vedly na dva roky na západ Čech, kde vedl žáky Karlových Varů. Jednu sezonu působil v tehdy prvoligovém Chomutovu a poslední tři ročníky strávil na lavičce taktéž prvoligové Kadaně.