Hodonínští ragbisté mají za sebou už tři turnaje. Jednou skončili druzí a podruhé obsadili čtvrtou příčku. O víkendu zase získali stříbro. „Kluky musím pochválit. Dali do toho opravdu všechno,“ chválí spoluhráče předseda klubu Black Angels Hodonín Karel Rosek.

Druhodivizní celek se sice pravidelně připravuje na hřišti za rybářskou baštou, pro svůj premiérový turnaj si ale vybral Rybáře, kde běžně trénují třeba mladí fotbalisté Hodonína. Tentokrát ale travnatá plocha patřila šišatému míči a drsným chlapům.

Black Angels v domácím prostředí ikdy předtím nehráli, a tak se chtěli před zvědavými diváky vytáhnout. Na Slovácko si ale pozvali zdatné soupeře. Kromě jihomoravského rivala z Mikulova do Hodonína dorazili také borci z Berouna, Havlíčkova Brodu a maďarské Budapešti. „Úroveň mužstev byla dobrá. Opravdu se bylo na co dívat,“ uvedl Rosek, který s ragby začal před pěti lety v Mikulově.

Nyní ale šéfuje novému hodonínskému klubu. „Zájem je veliký. Když jsme tady začínali, bylo nás asi pěti. Teď je v klubu dvacet lidí a začínají chodit i děti kolem čtrnácti let,“ hlásí Rosek.

Šéf Black Angels chce k ragby přilákat mnohem více lidí. „Věřím, že ho tady v Hodoníně prosadíme. Chceme ukázat, že je to sice tvrdý, ale férový sport,“ prohlásil Rosek.

V Rybářích se o víkendu hrálo podle pravidel třináctkového ragby. Jen hráčů nebylo třináct, ale pouze devět. „Hrálo se systémem každý s každým, hrací doba byla dvakrát devět minut,“ informuje Rosek.

I když zápasy občas přerušily krátké přestávky na občerstvení, bylo se v Hodoníně na co dívat. Někteří příznivci byli zaskočení tvrdostí a drsnými střety, jiní zase ocenili nasazení a časté kontakty. Právě ostré souboje hráče i fanoušky na ragby nejvíce přitahují.

Ragby je míčový sport, který se rozšířil v devatenáctém století v Anglii. Své počátky sdílí s fotbalem. V první polovině devatenáctého století se ve škole ve městě Rugby, podle kterého je hra pojmenována, prosadil typ fotbalu, ve kterém může hráč běžet s míčem v rukou. V druhé polovině devatenáctého století se z původního ragby staly dva sporty s odlišnými pravidly: rugby union a rugby league, ze kterých se postupem času vyvinuly i další varianty. Ze stejného základu se rovněž vyvinuly americký, kanadský a australský fotbal.