Žádní hokejisté ani fotbalisté se na pódiu zase neobjevili. Přednost znovu dostali sportovci, kteří reprezentovali okresní město na národních šampionátech, mistrovství Evropy a Světa. Z významných klání, akcí a turnajů pak přivezli medaile a výtečné umístění.

Výborný rok za sebou mají i vítězové hlavních kategoriích. Veslař Milan Viktora, který triumfoval v anketě po dvou letech, v loňském roce obsadil na mistrovství Evropy v bulharském Plovdivu ve dvojskifu lehké váhy dvanácté místo a na světovém šampionátu U23 skončil v nizozemském Amsterdamu devátý. Na jaře bude závodník AK Hodonín společně s otrokovickým kolegou Petrem Čabou bojovat v Luzernu o účast na olympijských hrách v Londýně. „Je to krásný pocit, být nejlepším sportovcem města, ve kterém žiji,“ řekl Viktora.

Chvíle slávy si užívala i Mišková. Mistryně České republiky si nejvíce váží vítězství na Premier League v Salzburgu. „Je to mimořádně kvalitní závod. Je to podobné jako světový šampionát,“ uvedla členka hodonínského ŠIN-MU.

Mez juniory triumfovali zápasník Luboš Horníček a karatistka Veronika Kopečná. Za ni ovšem převzala cenu organizátorka akce Alena Řačáková. Větší aplaus sklidil Horníček, který skončil na loňském mistrovství světa kadetů na pátém místě. „Ocenění mě těší, ale páté místo je někde dál,“ pronesl mladý zápasník. „Měl jsem úspěšnou sezonu. O letních prázdninách jsme dvakrát denně trénoval. Zkušenosti jsem sbíral hlavně v zahraničí. Bronz byl blízko. Ale cením si i pátého místa,“ doplnil.

Slavnostního vyhlášení se nezúčastnila ani běžkyně Veronika Paličková. Ta v sobotu ovládla halové mistrovství republiky v žákovské kategorii. V Jablonci nad Nisou dokonce překonala národní rekord. Cenu za úspěšnou sportovkyni převzal bratr Martin.

O triumfu oddílového kolegy Filipa Sasínka nebylo pochyb. „Nejvíce si vážím výsledku na mezistátním utkání, kde jsem vyhrál závod na tisíc metrů,“ pronesl Sasínek, který by se příští rok rád zúčastnil mistrovství světa dorostenců. Významný mládežnický podnik hostí Ukrajina. „Velkou výzvou je pro mě olympiáda v Riu de Janeiru,“ prozradil Sasínek.

Nejlepším kolektivem Hodonína se staly stolní tenistky. České mistryně na plese zastupovaly Alena Vachovcová s Ivanou Pelcmanovou. „Chceme obhájit titul,“ vzkázala do Břeclavi Pelcmanová.

Trenérem roku byl vyhlášen Oldřich Kučera starší. Ten vychoval spoustu úspěšných závodníků a českých reprezentantů. „Trenéra dělám čtyřicet let.Vážím si výsledků Petra Švehly, Michala Lamackého, mého syna a Luboše Horníčka,“ uvedl zkušený kouč.

Cenu za celoživotní sportovní reprezentaci města Hodonína převzal další trenér Sokola Hodonína Luboš Jurman, který se v současnosti věnuje výchově šestiletých a sedmiletých talentů. „Ve skupince mám dvanáct dětí. Pokud mi zdraví vydrží, rád je posunu o stupínek výš,“ řekl Jurman.

Toho práce s mladými sportovci pořád baví. „Celý život jsem chtěl, aby se děti věnovaly sportu. Vychoval jsem řadu dobrých zápasníků a reprezentantů. Se svojí kariérou jsem spokojený,“ pronesl.

Organizátoři nezapomněli ani na manžele Zapalovi. Známá atletická dvojice obdržela cenu za přístup ke sportu a dlouholeté výkony.

Slavnostní vyhlášení se znovu uskutečnilo v hodonínském kulturním domě na Plese sportovců. Letošní ročník však organizátoři pojali jinak. Akce začala dříve než obvykle, navíc se obešla bez bývalých reprezentantů a olympijských vítězů. Ocenění sportovci rovněž dostali na pódiu méně prostoru.

„Na to, jak je Hodonín malé město, má spoustu velmi dobrých sportovců. Bohužel na všechny se znovu nedostalo. Ocenění a pochvalu si ale zaslouží všichni,“ uvedl hodonínský místostarosta Vojtěch Salajka. Podle něj by si si nejúspěšnější sportovci zasloužili větší pozornost. „Finančně by se měli sporty, které město Hodonín ve světě reprezentují, ocenit extra. Budoucí olympionici nebo evropští a světoví mistři si zaslouží více peněz,“ pravil Salajka.

Slavnostním večerem provázeli moderátoři Rádia Jih, k tanci a poslechu hrály cimbálová muzika Cangla, hudební skupina Apollo a DJ Luděk Ptáček. Vyhlášení nejlepších hodonínských sportovců zpestřili svým vystoupením známá slovenská zpěvačka Kristína, taneční skupina Romantic a folklorní soubor Ratíškovická Dolina. Ceny vítězům předávali zástupci sponzorů a města Hodonín.

Nejlepší sportovec Hodonína 2011

Muž: Milan Viktora (veslování, VK Hodonín)

Žena: Veronika Mišková (karate, ŠIN-MU Hodonín)

Junior: Luboš Horníček (řecko-římský zápas, Sokol Hodonín)

Juniorka: Veronika Kopečná (karate, Nidoshinkan Dojo Hodonín)

Žák: Filip Sasínek (atletika, AK Hodonín)

Žákyně: Veronika Paličková (atletika, AK Hodonín)

Družstvo: SKST Mart Hodonín (stolní tenis)

Trenér: Oldřich Kučera starší (řecko-římský zápas, Sokol Hodonín)

Cenu za celoživotní sportovní reprezentaci města Hodonína: Luboš Jurman (řecko-římský zápas, Sokol Hodonín)

Manželská dvojice: Alois Zapala a Erika Zapalová (atletika, AK Hodonín)