Zlatý hodonínský tým startoval pod vedením trenéra Oldřicha Kučery ve složení Ondřej Todt, Martin Paulus, Jakub Šimčík, Igor Stojaník, Vojtěch Paulus, Jiří Procházka, Martin Hakala a Viktor Lišťák. Stejně jako v jiných sportech, tak i v zápase, se úspěch družstva odráží od individuálních výkonů jeho členů. I v této rovině si počínali hodonínští junioři skvěle, když se z celkového počtu deseti váhových kategorií dokázali probojovat k finálovým bojům o medaile hned v sedmi hmotnostech.

Proměnit svá finálová klání v medailový úspěch se podařilo Martinu Paulusovi (57 kg), Jakubu Šimčíkovi (61 kg) a Viktoru Lišťákovi (125 kg), kteří shodně vybojovali stříbrnou medaili a titul vicemistra ČR. Na nepopulárním, ale velmi cenném čtvrtém místě, skončili Igor Stojaník, Vojtěch Paulus, Jiří Procházka a Martin Hakala. Nezvyklé páté místo, ač bojoval jako lev, obsadil Ondřej Todt, který po čerstvém zrušení nejnižší váhy do 50 kg, musel nastoupit do sedmapadesátky.

Následkem této nepříjemné změny se musel Todt prát se soupeři, kteří byli těžší až o osm kilo. Mnohonásobnému šampionovi tak nezbývá nic jiného, než v následujících měsících zapracovat na kvalitním hmotnostním přírůstku, což by vzhledem ke specializaci jeho trenéra Kučery nemusel být až tak velký problém.

Na teplických žíněnkách si to o mistrovské tituly ve volném stylu rozdali i příslušníci žákovské kategorie, ve které měli svá želízka v ohni i hodonínští sokoli. Poctivá tréninková příprava přinesla své ovoce v podobě zisku titulu Mistr ČR, o který se zasloužil ve váze do 100 kg Jan Jaroš. Tento již čtyřnásobný mistr republiky si ve finále snadno poradil s Robinem Buriánkem z Čechovic, kterého již v první periodě vybodoval dvanáct nula na technickou převahu.

Baníkovci z Ratíškovic (žluté dresy) nakonec uhráli remízu 3:3.
Ratíškovice si z domácího duelu odnesly alespoň bod za remízu

Velký nejen sportovní potenciál ukázal Zdeněk Chládek, který na svém teprve druhém šampionátu vybojoval ve váze do 62 kg stříbrnou medaili. Chládek předváděl dynamický zápas s kvalitně připravenými nástupy do chvatů, přičemž si ve vyřazovacích bojích připsal suverénní vítězství na technickou převahu a dvě lopatkové výhry. Ve finále pak svedl nesmírně vyrovnaný souboj s mistrem republiky, Janem Olivou z Kladna, kterému podlehl osm deset na body.

Na západě Čech na sebe nedal zapomenout ani tradiční sběratel republikových medailí, Tomáš Kotzian, který ve váze do 85 kg vybojoval stříbro. Kotzian prošel vyřazovacími boji jako nůž máslem, když všechny své soupeře položil na lopatky. S vítězstvím se tak trochu počítalo i ve finále proti Davidu Pastorovi z Třince, se kterým má Kotzian kladnou bilanci. Třinecký borec však byl proti a Kotzianovu krátkou nepozornost využil k provedení vítězného záhlaváku přes nohy.

Velkou pochvalu si za svůj výkon zaslouží i Jakub Marhefka, který v nejobsazenější váze do 57 kg vybojoval čtvrté místo.

JIŘÍ BAJÁK

Plavkyně Lucie Zubalíková (uprostřed).
Lucie Zubalíková se podívá na mistrovství Evropy juniorů v dálkovém plavání