Ostravská část Vítkovice byla totiž na začátku června svědkem Mistrovství ČR mužů a žen v zápasení volným stylem, na které oddíl zápasu vyslal tříčlennou skupinu svých volnostylařských specialistů. Králem hmotnosti do 57 kg se stal Ondřej Todt, který si vybojoval další titul Mistr ČR.

Todt předváděl pohledné zápasnické umění a po přesvědčivém výkonu položil všechny své soupeře na lopatky. Ani zbylí dva hodonínští bojovníci, Igor Stojaník a Andrea Kubíková, neodjeli z Ostravy bez medaile poté, co si shodně vyzápasili stříbro.

Ještě úspěšněji si hodonínští zápasníci počínali o týden dříve v Praze, kde se uskutečnilo Mistrovství ČR žáků a juniorů v zápase řecko-římském. Zde, na žíněnkách zápasnického reprezentačního střediska PSK Olymp Praha, hodonínští sokoli znovu ukázali svou sílu, když zvítězili v prestižní soutěži devatenácti zúčastněných družstev. Na druhém místě skončilo družstvo domácích borců a bronzové medaile brali zápasníci TJ Jiskra Havlíčkův Brod. Tým Sokola Hodonín ovládl soutěže družstev na mistrovství České republiky žáků a juniorů v zápase řecko-římském.Zdroj: TJ Sokol Hodonín

Na tomto senzačním úspěchu se nejvíce podíleli noví Mistři ČR Jakub Marhefka, Ondřej Todt a Jan Jaroš. Zatímco vítězství juniora Todta a žáka Jaroše se očekávalo, tak Marhefkův mistrovský titul v nejobsazenější žákovské váze do 57 kg byl příjemným překvapením. Nutno podotknout, že Marhefka si zlatou medaili vybojoval zcela zaslouženě, o čemž svědčí i jeho jasná výhra nad semifinálovým soupeřem, Karlem Fraňkem z Prahy, kterého rozdrtil dvanáct nula na technickou převahu. Ve finále si pak rozjetý Marhefka poradil i se suverénním vítězem druhé skupiny a oddílovým kolegou, Adamem Kolajou, kterého položil na lopatky.

Za zmínku jistě stojí i cesta Adama Kolaji za titulem Vicemistr ČR. Kolaja startoval v pětičlenné skupině výkonnostně velmi vyrovnaných borců, což znamenalo, že hodonínský talent musel absolvovat čtyři vítězná utkání. V těchto soubojích se Kolaja prezentoval jako vytříbený technik, když provedl zápasnické techniky, za které rozhodčí udělili celkem dvaapadesát bodů, čímž se stal nejtechničtějším zápasníkem své kategorie.

Stříbrnou medaili a titul Vicemistr ČR si kromě Kolaji z Prahy odvezli i Lukáš Grochál, Denis Lišťák, Zdeněk Chládek, Viktor Lišťák, Igor Stojaník, Jakub Šimčík a Martin Paulus. Krásné boje s pouhým jedním zaváháním svedli bronzový medailisté Filip Bartošík, Tomáš Kotzian a Martin Borot. Tučným bodovým přínosem do soutěže družstev přispěli svému oddílu ziskem čtvrtého místa Martin Hakala a Jiří Procházka.

Paralelně s uvedenými národními šampionáty se hodonínští zápasníci zúčastnili i dvou mezinárodních mládežnických turnajů v Chorvatsku a Rumunsku. Největším chorvatským mládežnickým turnajem je každoročně otevřené Mistrovství Chorvatska, které se koná v Ludbregu. Letošního ročníku se zúčastnilo 433 závodníků z Chorvatska, Slovinska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Maďarska, Rakouska, Ukrajiny, Rumunska, Francie, Holandska, Polska, Německa, Slovenska a Česka. S potěšením oznamujeme všem sportovní fanouškům, že hodonínští zápasníci dokázali uspět i v této silné mezinárodní konkurenci. Nejúspěšnějším Hodoňanem se stal Ladislav Letocha, který ve váze do 75 kg vybojoval stříbrnou medaili. Hodonínský úspěch pak podtrhl ziskem bronzové medaile Alexandr Harca. Na skvělém pátém místě skončil Denis Vrba.Tým Sokola Hodonín ovládl soutěže družstev na mistrovství České republiky žáků a juniorů v zápase řecko-římském.Zdroj: TJ Sokol Hodonín

Na mezinárodním turnaji jiných zvyklostí v rumunském městě Buzias, kde nestartovali členové jednotlivých oddílů, ale reprezentanti národních výběrů z Rumunska, Moldávie, Bulharska, Ukrajiny, Gruzie, Švédska, Srbska, Řecka, Chorvatska a Maďarska, se ocitli zápasníci T.J. Sokol Hodonín na základě exkluzivního pozvání pořadatele turnaje, kterým byl rumunský zápasnický institut Heracle. Hodonínští zápasníci si na tomto turnaji sáhli na dno svých sil, čelili pětačtyřiceti stupňovému horku a přesile nejlepších bojovníků z deseti evropských zápasnických bašt. I přesto obstáli a zajistili, že ani na tomto nejtěžším turnaji posledních let nechyběly na stupních vítězů hodonínské barvy. Zasloužil se o to Lukáš Grochál, který ve váze do 40 kg, kde startovalo 17 závodníků, dokázal vybojovat bronzovou medaili. V takto těžkém turnaji pak způsobil radost i zisk pátého místa, které mezi zápasnickými giganty vybojoval Tomáš Kotzian.

Představitelé T.J. Sokol Hodonín by rádi veřejně poděkovali svým zápasníkům za vzornou reprezentaci a popřáli jim úspěchy i v posledním předprázdninovém mezinárodním klání, které se uskuteční v polské Ratiboři.

JIŘÍ BAJÁK