Hodonínští zápasníci na chorvatských žíněnkách opět ukázali, že patří k evropské špičce, když v konkurenci 222 závodníků z 37 chorvatských, srbských, slovinských, bosenských, maďarských, ukrajinských, řeckých, černohorských a italských oddílů vybojovali čtyři zlaté a dvě bronzové medaile.

Ve skvělé formě se v Pule ukázal kadetský reprezentant Jakub Šimčík, který je v plné přípravě na Evropský olympijský festival mládeže, jež se uskuteční na konci července v ázerbajdžánském Baku. Šimčík ve váze do 65 kg svedl tři vítězné souboje, ve kterých neztratil jediný bod. Bez šance na vítězství byl i Šimčíkův finálový soupeř, Ital Riccardo Paionni, kterého hodonínský talent rozdrtil již v první periodě osm nula na technickou převahu.

Ilustrační foto.
Hodonín si zastřílel. Ani po šestigólové kanonádě ale nemá jistotu záchrany

Spoustu neocenitelných zkušeností načerpal žák Alexandr Harca, který v cestě za zlatou medailí ve váze do 33 kg podstoupil čtyři vyrovnané souboje. Po třech výhrách nad urputnými Chorvaty se Harca utkal o zlato s italským borcem, Massimionem Occhialinim. Tento odchovanec věhlasného zápasnického klubu Brescia hodonínského šikulu dlouho trápil, přičemž ještě na začátku poslední minuty byl stav nerozhodný dva ku dvěma. Italův odpor dokázal Harca zlomit až dvacet sekund před koncem utkání, když se mu podařilo provést rychlou točenou záruč, čímž zvítězil pět dva na body.

Zlatou medaili si ze slunného Chorvatska odvezli i žáci Tomáš Kotzian a Filip Bartošík. Patnáct borců startovalo v žákovské váze do 44 kg, ve které dokázal Dominik Kubeš vybojovat bronzovou medaili. Po smolné prohře v prvním kole se Kubeš zdravě naštval a cestou tří opravných bojů se prozápasil až k cennému třetímu místu. V silné konkurenci dvanácti bojovníků se na stupně vítězů probojoval další příslušník žákovské kategorie, Martin Hvorecký, který ve váze do 49 kg bral bronzovou medaili.

Ilustrační foto.
Thriller až do konce. Nevšední boj o titul zdramatizovalo vítězství Ratíškovic

I pořadatel nejobsazenějšího dětského zápasnického klání v Srbsku, rváčský klub Proleter Zrenjanin, využil sváteční den k uspořádání oblíbeného mezinárodního turnaje v zápase řecko-římském „O pohár malých šampionů“. Na letošním ročníku si to o medaile rozdalo v pouhých šestnácti váhových a věkových kategoriích 210 borců ze Srbska, Chorvatska, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Ukrajiny, Rumunska, Moldavska, Řecka, Maďarska a České republiky, kterou již popáté reprezentovala T.J. Sokol Hodonín. Hodonínská výprava se dokázala pod vedením trenéra Martina Vališe prosadit i v silné mezinárodní konkurenci, když zásluhou Samuela Harci a Tomáše Blinky získala dvě bronzové medaile. Na výborném pátém místě pak skončil Šimon Kocmánek.

První červnový den proměnil olomouckou sokolovnu v jedno velké zápasiště, neboť se zde uskutečnil 30. ročník Memoriálu Josefa Musila v zápase řecko-římském. Hodonínský oddíl zápasu, který patří mezi nejstarší a největší kluby v republice, si mohl dovolit bez větších problémů vyslat i na třetí turnaj, konaný ve stejný den, silnou výpravu. Hodonínští sokoli se u olomouckých bratrů cítili jako doma, což se výrazně projevilo v jejich výkonech a výsledcích. Zlatou medaili vybojovali Roman Žáček, Jakub Holek, Tadeáš Letocha, a Lukáš Grochál. Na druhém místě skončil Alexandr Lucký. Bronzovou medaili vyzápasili Filip Machálek, Vítězslav Zimák, Viktor Běloch a Jakub Neuročný. Těsně pod stupni vítězů se umístili Patrik Bartošík, Štěpán Šimeček a Martin Pavlík.

Autor: Jiří Baják, organizační pracovník a trenér oddílu zápasu T.J. Sokol Hodonín

Karel Abraham
Konec čekání. Abraham si v Mugellu vyjel první dva body v sezoně