Hodonínské naděje si to o pohár starosty obce Trhová Hradská rozdaly se soupeři ze Slovenska, Maďarska, Srbska, Rakouska a České republiky. Jihomoravané nakonec v silné zahraniční konkurenci obstáli, když vybojovali celkem pět medailí. V nejlepší formě se po letní přípravě, která vyvrcholila sedmidenním výcvikovým táborem, ukázali Martin Hvorecký a Jan Kotlařík. Členové Sokola na Slovensku získali zlato.

Zatímco Kotlařík si ve finále váhy do devětatřiceti kilo suverénně poradil s domácím borcem Kristoferem Košánem, kterého po křižním porazu položil na lopatky, tak Hvorecký si musel ve finálovém utkání sáhnout na dno svých sil. “V souboji o zlato ve váze do třiačtyřiceti kilo Hvorecký nastoupil proti Maďarovi Mátemu Kolecsovi. Oba borci předvedli nejvyrovnanější bitvu celého turnaje,” informuje organizační pracovník a trenér oddílu zápasu TJ Sokol Hodonín Jiří Baják.

Opravdu se zápasilo ve vražedném tempu. “Bojovalo se o každý centimetr žíněnky, přičemž jeden nástup do chvatu střídal druhý. Žádná z provedených technik však nebyla rozhodčími bodována,” upozorňuje Baják.

O aktivitě borců hovoří také fakt, že ještě pětadvacet sekund před koncem utkání měl každý na svém kontě pouze jedno napomínání za pasivitu. “Tento stav byl současně varováním, neboť další napomínání za pasivní způsob boje by automaticky znamenal rozdílový bod pro soupeře,” připomíná kouč Hodonína.

Baják navíc upozorňuje, že v takto vyrovnaných soubojích pak zpravidla rozhoduje fyzická připravenost. Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Hvorecký totiž v závěrečných sekundách nepolevil v tempu, získal územní převahu, čímž donutil soupeře k ústupu a zaslouženě získal vítězný bod a zlatý pohár.

Velkou pochvalu za předvedený výkon ovšem zaslouží i další hodonínští medailisté. Tři parádní vítězství si na své konto připsal stříbrný Jan Jaroš. Sbírku cenných kovů pro slovácký oddíl pak o bronz doplnili Alexandr Harca a Alexandr Lucký.

V Teplicích zazářili hlavně Kubeš, Bartošík a Vrba

Dalším turnajem, který hodonínští zápasníci využili k rozzápasení se po prázdninové přestávce, byl Memoriál Františka Kubici v Teplicích. “Svátečním duch tohoto vzpomínkového turnaje byl umocněn tím, že tepličtí zápasníci při této příležitosti oslavili sedmdesát let od založení svého klubu,” říká Baják.

Oslavit toto jubileum přijeli v hojném počtu i němečtí zápasníci, a tak o napínavá klání nebyla nouze. O to cennější je skutečnost, že borci ze srdce Moravského Slovácka dokázali vybojovat hned šest zlatých medailí, čímž opět potvrdili svou příslušnost k české zápasnické špičce. A nejen to. I samotné srovnání se skvělými německými zápasníky dopadlo pro hodonínské borce na výbornou.

Dva české a hned dva německé soupeře musel v cestě za zlatým úspěchem porazit Dominik Kubeš, který opanoval váhu do pětatřicet kilo. Nejtěžší souboj Kubeš svedl ve finále proti Němci Leonu Blachutovi, kterého porazil 4:3 na body. Další hodonínsko-německý souboj o zlatou medaili byl k vidění ve váze do devětatřiceti kilo. Právě v této kategorii proti sobě nastoupil Filip Bartošík a Erik Negwer. V tomto utkání mladý Jihomoravan prokázal své kvality a svého soupeře rozdrtil 12:0 na technickou převahu.

Poslední měření sil s německou zápasnickou školou absolvoval Denis Vrba, který ve finále váhy do třiačtyřiceti kilo nastoupil proti Nilsu Brendelovi. Ani Vrba se svým soupeřem nemazlil a zvítězil na technickou převahu.

Další zlaté medaile po bezchybném výkonu, který udělal trenérovi Lubomíru Jurmanovi velkou radost, vybojovali Alexandr Harca, Lukáš Grochál a Denis Lišťák.