Dvojnásobný mistr světa v cyklotrialu mezi juniory, vítěz českého poháru, mistr České republiky ve sjezdu na horských kolech a dlouholetý reprezentant. Tak by se dal ve zkratce představit jezdec Vlastimil Hynčica. Nyní však na závody musí nějakou dobu zapomenout.


Při posledním závodu jste nešťastně upadl. Jak je na tom vaše ruka?
Po rentgenu zjistili, že mám tříštivou zlomeninu zápěstí. Jediná šance byla ošetřit to operativně, takže mám našroubované v kostech čtyři šrouby. Do měsíce by se mělo rozhodnout, zda to železo půjde z ruky pryč. Poté by měla následovat nějaká regenerace, rozhýbávání a uvidíme, jak to bude vypadat.


Kde a jak se vám to stalo?
Stalo se to ve Velkých Karlovicích na druhém závodu Českého poháru. Po prvním závodu jsem byl první, takže jsem patřil k favoritům, ale ve finálové jízdě jsem při jednom skoku skočil moc daleko, což se mi vymstilo. Nešťastně jsem spadl a utrpěl zlomeninu.


Jak moc vám poraněná ruka naruší dobře rozjetou sezonu?
V minulých závodech jsem byl vedoucí jezdec Bike rally, která se jezdí na Zlínsku. Bohužel budu mít teď dva měsíce volno uprostřed sezony, takže nevím, jak ten ročník bude vypadat na konci. Navíc jsem vedl i ve Slovenském poháru, kde se odjely už tři soutěže. Měl jsem dobře rozjeté závody, takže je to pro mě celkem smolné. Když mi ruka dobře sroste, tak možnost, že bych se ještě ukázal v září na nějakých dalších závodech, určitě je.


Co vás čeká v nejbližších dnech?
Kromě nuceného volna mě čeká 20. července Sudoměřický večer, kdy pořádáme v areálu Starý potok setkání kluků na horských kolech. Budeme přejíždět úzkou lávku a předvádět skoky do vody s různými triky. Večer pak bude nějaká zábava. Chceme to uspořádat i přesto, že nemám v pořádku ruku, ale chtěl bych tam všechny pozvat.


Jak moc zraněná ruka ovlivní vaše aktivity?
Důležité bude, jak ta ruka sroste. Nechci to nijak uspěchat, protože ruce jsou dost důležité jak u kola, tak i u ostatních věcí. Navíc kola také opravuji, takže se živím i normální prací. Potřebuji mít ruku v pořádku na sto procent. Určitě bych nerad po tomto zranění pověsil kolo na hřebík. To rozhodně ne.


Čemu kromě úspěšného závodění věnujete svůj čas?
Já mám svůj servis, ale pomáhám i bratrovi. Jinak chystám všechna závodní kola pro celý tým v Petrově. Mám na starosti asi dvacet kol, což zabere hodně času. Není to jen o závodění. Nutná je také údržba. Občas přijdou i místní s obyčejnými koly. Když nemám trénink, tak dělám něco v dílně.


Kolik času závodům věnujete?
Většina závodů trvá od pátku do neděle. V pátek se vyjíždí, v sobotu trénujeme a v neděli se jede hlavní závod. To znamená, že minimálně tři dny v týdnu jsem odjetý po závodech. Potom mám dva dny na opravy či seřízení kol. Ve zbytku volného času se věnuji různým opravám.


Máte zkušenosti i se zahraničními závody?
Byl jsem na Světovém poháru ve Švýcarsku. Byla to docela náročná trať, která měřila šestnáct set metrů. Převýšení činilo šest set metrů. Shodou okolností jsem tam měl taky pád, ale nic se mi nestalo. S tímto mankem jsem dojel na čtyřiapadesátém místě, což nebylo nejhorší, protože jsem ztratil hodně vteřin. Jinak to vypadalo na umístění okolo třicátého místa. Docela mě to i mrzelo. Výsledek mohl být podstatně lepší. Příští týden jsem měl odjíždět na závody do Rakouska na Světový pohár, kde se bude rozhodovat o nominaci na mistrovství Evropy. Bohužel se tam nepodívám. Kde se mohu ukázat, tak je Český a Slovenský pohár.


Jak je to v této sportovní oblasti se sponzory?
Je to finančně hodně náročné, protože u sponzorů jde o okrajové záležitosti. Přednost dostávají mediálně známé sporty, jako je hokej či fotbal.

Která země má nejtalentovanější jezdce?
Nejlepší evropští závodníci jsou z Francie a Španělska.


Věnujete se i jiným sportům?
Je potřeba hodně trénovat, nabírat fyzičku, takže se věnuji všem sportům, které mi v tomto pomáhají.