„Je to drahý trenér, který má přehnané nároky a umí pracovat pouze s hvězdami a reprezentantkami," říká se o Jánu Packovi.

Přísný trenér tyto názory vyvrací. Známý odborník, který se stal jako brankář třikrát nejlepším házenkářem Slovenska, totiž připomněl, že ne vždy vedl pouze profesionální týmy s nejvyššími ambicemi. „V kariéře jsem trénoval i amatérská družstva. Třeba v Rakousku jsem vedl i mládež. Nemám problém vést méně kvalitní tým," tvrdí Packa.

Ten ještě v minulé sezoně vedl Michalovce, se kterými získal mistrovský titul. „Samozřejmě Iuventa je někde jinde, ale já jsem profesionální trenér a momentálně jsem ve Veselí. Moje úloha je se sedmi hráčkami uhrát v této soutěži nějaké výsledky," řekl Packa, který se s vedením slováckého klubu dohodl na spolupráci do konce letošní sezony.

„Beru to spíše jako zábavu. Půl rok jsem si oddychl, teď jsem rád, že si mohu zatrénovat. Nemusím někomu něco dokazovat, prostě se snažím děvčatům dát to nejlepší, co vím, namotivovat je a naučit je hrát lepší házenou než do teď hráli," pronesů.

Zkušeného trenéra, který v květnu oslaví třiašedesáté narozeniny, čeká na jihu Moravy spousta práce. „Je velká škoda, že fyzická kondice je v současnosti na nule," uvedl Packa.

Problémem je i úzký kádr. „Samozřejmě by bylo lepší, kdybych měl na tréninku dvanáct hráček, což nemám. Trénuji s šesti, sedmi, osmi a někdy devíti děvčaty. Některé holky přijdou v úterý a ve středu, další zase ve čtvrtek a v pátek. Pro trenéra je to těžká situace, ale já nemám problém na tréninku něco dělat ani s menším počtem hráček," řekl nový veselský kouč.

Bývalý vynikající brankář, který se jako reprezentant zúčastnil dvou mistrovství světa a v roce 1976 i olympijských her, svoji trenérskou kariéru začal v roce 1989 v rakouském klubu Hypo Niederösterreich a zároveň působil i jako asistent trenéra u rakouské ženské reprezentace.

Později vedl několik dalších mužských a ženských klubových celků včetně národního týmu Slovenska. Od ledna 2012 trénoval Iuventu Michalovce, kde po minulém ročníku skončil.

Teď má pozvednout mladý tým Veselí nad Moravou. „Holky potřebují velmi zkušeného trenéra, jako jsem já, který dostane z děvčat maximum a naučí je systém," tvrdí Packa.

Na zlepšení už začal pracovat. Výsledky se ale dostaví až později. „Kondici, kterou holky ztratily za poslední měsíc a půl, nemůžeme tak rychle dohnat. Zkoušeli jsme třeba sílu a vytrvalost a holky byly za dvě minuty dost unavené," kroutil hlavou.

Mladé svěřenkyně ale náročný kouč nezatracuje. „Pořád je co zlepšovat. I když je děvčat málo, mají svoji kvalitu. Hráčky jsou schopné a tvoří velmi dobrý kolektiv. Na trénincích jsou veselé, žádný problém není," uvedl Packa.

Ten podobnou situaci, aby po kolegovi převzal takto fyzicky nepřipravené družstvo, nezažil.

„To se mi ještě nestalo, ale všechno je jednou poprvé. To samé platí u dvou zlomených rukou v jednom týmu," řekl Packa, který věří, že domácí vítězství nad Partizánským pomůže psychice i k naplnění cílů.

Tím veselským je postup do českého play-off. I když panenky v současnosti drží šesté místo, Olomouc, Zlín a Písek se jen tak nevzdají. „Každé družstvo by mělo být složeno z hráček tří generací. My máme pouze mladší holky a Štetákovou. Potřebovali bychom ještě zkušenější hráčku, která by spoluhráčky v závěru utkání usměrnila," ví Packa, který ale posily po vedení klubu nežádá. „Víme, že nejde neustále kupovat hráčky z jiných oddílů, ale je potřeba si je také vychovat. Proto mě překvapuje, že ve Veselí systém s mládeží nefunguje," dodal Packa.