„Velmi příjemně mě překvapilo a moc potěšilo, když jsem dostala dopis z města. Z ocenění mám velkou radost," řekla Marta Durnová. Té se ve společnosti mladých sportovců líbilo.

„Nemám čas sledovat výkony ostatních. Proto mě těší, že jsem se mohla slavnostního vyhlášení zúčastnit. Až teď jsem se dozvěděla, kolik mladých a šikovných lidí mám kolem sebe. Jsem hrdá na to, že máme ve Veselí tolik úspěšných mladých sportovců," prohlásila.

Skromná běžkyně si nesmírně váží každého člověka, který ve svém oboru něco dokázal.

„Sport každému zabírá hodně volného času, kterého mají lidé v dnešní těžké době hodně málo. Smekám před každým. Vím, že i mladí kluci musí tréninky skloubit se školou, což je velká dřina. Nic není zadarmo. Úspěchy jsou vydřené," říká.

Běhu se známá Veselanka začala věnovat v patnácti letech. Od sportu si dala Durnová pauzu ve dvaadvaceti letech. K běhání se vrátila až jako veteránka v roce 2002. Od té doby již trénuje a závodí pravidelně.

První velký úspěch přišel v roce 2005, kdy zvítězila v Grand Prix Slovácka. Prvenství v tomto poháru se jí podařilo obhájit i v dalších letech. Dcera legendárního vytrvalce Květoslava Hány byla ohodnocena také Cenou řídícího soutěže za absolvování všech závodů v posledních pěti letech. „Těším se na všechny akce a podniky. Znovu opakuji, že jsme parta bezva lidí. Důležité je, aby sloužilo zdraví," pronesla.

Durnová je devítinásobnou vítězkou Grand Prix Slovácka a dvojnásobnou vítězkou Poháru Dolního Rakouska. V roce 2013 obsadila v Brněnském běžeckém poháru druhé místo, Cyrilo-Metodějský maraton loni dokonce ovládla.

Durnová i letos absolvuje většinu závodů Moravsko-slovenského běžeckého poháru. Nejradši by nevynechala žádný podnik, ale kvůli termínové kolizi s dalšími akcemi to ale nejspíše nezvládne. „Běhám i Zimní běžecký pohár. A právě v sobotu 5. dubna se běží v Hlbokém a zároveň se koná poslední závod Brněnského poháru, kde bojuji o celkové první místo. Mám dilema, zda pojedu na Slovensko, nebo se představím u Brněnské přehrady. Letos ale asi zamířím do Brna. Tam jsem byla loni druhá, ale na vyhodnocení jsem nebyla. Jelikož to pořadatele mrzelo, vynechám letos Hlboké," dodala.