Mistrovství České Republiky, které se letos konalo v Ostravě a v Hranicích na Moravě, bylo nejen pro veselské judisty vrcholem letošní sezony. Ze starších žáků slováckého klubu se na národní šampionát kvalifikoval pouze Jaroslav Spitzer, který však výrazného úspěchu nedosáhl, když skončil daleko od medailových pozic na děleném devátém místě.

Mnohem více radosti přinesl zástupcům oddílu Judo ŠSK Veselí nad Moravou mistrovství České republiky mladšího žactva, které hostila o týden později Ostrava. Na sever Moravy vyrazilo hned šest veselských závodníků, kteří se na vrcholnou domácí akci kvalifikovali díky svým celoročním úspěchům. Svěřenci trenéra Martina Juříka tak měli možnost zakončit sezonu s co nejlepším výsledkem.

Velké naděje byly vkládány do vítězek posledních dvou Českých pohárů Daniely Skalkové a Terezy Lagové. „Obě naše závodnice byly ve svých váhových kategoriích nasazeny jako jedničky, a proto měly na začátek turnaje o něco příznivější los," uvedl veselský kouč Martin Juřík.

Daniela Skalková se s přehledem probojovala přes tři soupeřky až do finále, ve kterém rovněž nezaváhala a po nádherném souboji si připsala cenný triumf. Stala se mistryní České republiky a mateřskému klubu zajistila první zlatou medaili na tomto turnaji.

Hned po ní nastoupila Tereza Lagová. Ta startovala ve váhové kategorii do čtyřiceti kilogramů. „Terezka předváděla taktéž velice hezké výkony. Stejně jako Daniela se postupně probojovala až do boje o zlato. Ve finále svoji soupeřku doslova převálcovala a stala se také českou mistryní," pronesl Juřík.

Z dalších veselských závodníků byl v nejvyšší váhové kategorii mladších žáků hodně blízko medailovému úspěchu Martin Kubát. Talentovaný judista ovšem hlavně kvůli neobjektivnímu posouzení rozhodčích prohrál svůj souboj o bronzovou medaili a skončil tak těsně pod stupni vítězů.

Čtvrtou příčku obsadila také Ivana Zajíčková, která taktéž prohrála svůj boj o bronzovou medaili. Ze zbývajících veselských judistů obsadila Anděla Žáčková deváté místo a Petr Janás byl jedenáctý.

I díky těmto výsledkům byl oddíl ŠSK Judo Veselí nad Moravou vyhodnocen jako nejúspěšnější klub v počtu cenných kovů na národním šampionátu mladších žaček. „Radost nám udělali také ti nejmenší, a to když dosáhli skvělých výsledku na mistrovství Moravy mláďat, což pro nejmenší závodníky představuje nejprestižnější turnaj. První místo obsadili Jakub Mareček a Michal Vojtek, kteří se tak stali mistry Moravy," pronesl Juřík.

Úspěšné vystoupení veselských judistů podtrhli Ondřej Mareček a Tomáš Skalka. Prvně jmenovaný získal stříbro, druhý mladík urval bronz. „Úspěchy a výsledky na mistrovství republiky jsou nádhernou a sladkou tečkou za celoroční prací všech judistů a trenérů," dodal Juřík.