Hráči slováckého celku se na první výhru nijak zvlášť nenadřeli. Slušně zaplněná hala totiž viděla po většinu času bezstarostný basketbal. Domácí tým měl utkání od úvodní hvizdu pod kontrolou, hosté zase neměli bez náhradníků co ztratit. Junioři Jiskry dokázali svoji převahu herně i výsledkově zužitkovat, rozdíl dvaceti bodů odpovídá dění na palubovce.

„Soupeř dojel v pěti hráčích a nemohl střídat, kdežto my jsme byli v plné sestavě, takže jsme se všichni prostřídali a zahrál si každý. Podali jsme kolektivní výkon, spousta kluků nastřílela nějaké body, takže musíme být spokojení," uvedl kyjovský rozehrávač Tomáš Koudela.

Havířov přijel do Kyjova pouze s pěti hráči, takže na střídačce zůstali během utkání pouze trenér a další dva členové realizačního týmu. „Soupeři scházely extraligové posily, bez tří klíčových hráčů to u nás měl hodně složité," řekl domácí kouč Róbert Sivák.

Jeho tým sice začal proti oslabenému protivníkovi náporem, ale v koncovce se borci v bílých dresech trápili. Postupem času se však Kyjov rozstřílel. Úvodní část nakonec vyhrál slovácký celek rozdílem jedenácti bodů. Ve druhé čtvrtině dokázala Jiskra svůj náskok ještě navýšit.

Havířov ovšem po změně stran nesložil zbraně a až do konce bojoval o přijatelný výsledek. Domácí tým tentokrát neměl nepropustnou obranu jako v předchozích zápasech, ovšem ani hosté nebyli v defenzivně nijak důslední. Kyjov si nakonec v klidu dokráčel pro výhru 93:73. „Podali jsme bojovný kolektivní výkon. Jelikož začala nová soutěž, herní projev byl takový nervózní a laxní. Naštěstí se nám proti Havířovu daří," uvedl Sivák.

Ten dal ve čtvrtek šanci všem hráčům. „Jsem velmi rád, že si zahráli i kluci z lavičky. Vyřazovací část totiž bude dlouhá a náročná, proto jsem rozložil síly mezi celý tým," pravil Sivák.

Zkušený trenér úvodní výhru nijak nepřeceňoval. „Byl to první zápas v play-off. I když jsme vyhráli o dvacet bodů, v dalším utkání můžeme těsně prohrát a dostat se do tísně. Proto musíme být pořád ve střehu," varuje Sivák.

Kouč Kyjova si ale vyřazení nepřipouští. „Chceme postoupit do čtvrtfinále, a pak se porvat o postup do baráže o extraligu," říká známý odborník.

První zápas v play-off zpestřily svým vystoupení členky kyjovského aerobik klubu. Šedesát diváků potěšil i Tomáš Koudela. Domácí hráč totiž prohrál sázku a o poločasové přestávce musel návštěvníkům duelu zazpívat. Za úvodní píseň k seriálu o Pokémonech sklidil Koudela zasloužený potlesk.

„Vsadil jsem se se spoluhráčem Filipem Čadou, že v základní části nastřílím určitý počet bodů. To jsem bohužel nesplnil, takže jsme musel před diváky," usmíval se po utkání Koudela.

Ten věřil, že v průměru nasbírá čtrnáct bodů za zápas. „Trochu jsem přecenil své síly, nakonec jsem jich měl pouze sedm," smál se Koudela. „Písničku mi vybrali kluci. Slova jsem neznal, proto jsem měl ten lístek. Snad se diváci i spoluhráči dobře pobavili," dodal Koudela.

Snad dobrá nálada vydrží kyjovským mladíkům až do konce sezony.

Liga juniorů, play-off

1. zápas: Jiskra Kyjov U19 – Start Havířov U19 93:73 (27:16, 48:33, 71:54)

Nejvíce bodů: Jan Kolman 22, Filip Štěpánek 14, Jedovnický 13