V hodonínské sportovní hale TEZA se totiž v pátek 20. ledna uskutečnil devátý ročník Memoriálu Zdeňka Jüstela. Tradiční klání městských policií podruhé za sebou ovládla Chotěboř, která ve finále porazila kolegy z Olomouce 3:2. Pořádající výběr bral doma znovu bronz.

Hodonínští strážníci opět po roce uctili památku zesnulého kolegy Zdeňka Jüstela, radost svým nadřízeným ale neudělali. Domácí tým vyhrál pouze jedno utkání a v konkurenci čtyř družstev se do finále znovu nedostal. „Se třetím místem nejsem spokojený. Buď jsme byli tak špatní, nebo ostatní tak dobří, ale spíše to byla ta druhá varianta. Soupeři byli prostě lepší," uznal trenér domácího týmu a ředitel turnaje Stanislav Urbánek, který dal letos před posilami a fotbalisty z vyšších soutěží přednost svým kolegům a kamarádům. „Striktně jsme se drželi pravidel, proto nastoupili pouze strážníci a zaměstnanci policie," prohlásil Urbánek.

Jeho tým v základní skupině vyšel třikrát naprázdno. Pořádající celek na úvod podlehl Chotěboři 1:3, pak neuspěl s Kroměříží a nakonec prohrál i s Olomoucí.

Právě s kolegy z Hané si to hodonínští strážnici rozdali v souboji o bronz. Pořadatel v rozhodující chvíli zabral, odvrátil blamáž a po brankách Salaye a Lazora se radoval z výhry 2:1 i třetí příčky. „Jsem rád, že kluci alespoň na konci ukázali, že fotbal hrát umějí," uvedl Urbánek.

I finále přineslo spoustu vzruchu a dramatické momenty. Kroměříž, kterou znovu táhl výborný Petr Suchánek, po prvním poločase vedla nad Chotěboří 2:0 a kráčela k zaslouženému triumfu. Obhájce trofeje to ale nezabalil a výsledek nečekaně otočil. K obratu po přestávce zavelel Jiří Somerayer, který jednadvacet sekund před koncem celé klání rozhodl. Kroměříž měla v závěru i smůlu, když Matoušek trefil za stavu 2:2 břevno. „Akce splnila účel. I když účast týmů byla nejnižší za poslední roky, jsem moc rád, že jsme uctili památku kamaráda nejen fotbalem, ale i návštěvou a položením kytice na jeho hrob," říká Urbánek.

„Věřím tomu, že v příštích letech to bude zase lepší a o vítězství se utká více mužstev. Chceme tady zase mít šest týmů," přeje si si hlavní organizátor Jüstelova memoriálu.

Urbánek společně s kolegy oslovil jedenáct měst, nakonec na Slovácko dorazila pouze tři družstva. „Hlavními důvody byly zdravotní problémy a velká marodka. Chřipková epidemie se totiž nevyhnula ani odolným městským strážníkům," vysvětluje Urbánek. Pořadatelům se osobně přijelo omluvit vedení Uherského Brodu a Trnavy.

Nejlepším hráčem pátečního klání byl Petr Suchánek z Kroměříže. Jeho spoluhráč Ondřej Šilinger se se sedmi góly stal nejlepším střelcem turnaje. Cenu pro nejlepšího gólmana obdržel chotěbořský Martin Novotný.

Všechny zápasy bez problému odřídil známý rozhodčí Miroslav Bušek, k příjemné atmosféře přispěl také tradiční moderátor akce Petr Vyškovský. Ceny předali hodonínský místostarosta Jiří Janda a zastupitelka města Jana Gajošová. „Organizace byla bez problémová. Nic zásadního jsme řešit nemuseli," dodává Urbánek.

Memoriál Zdeňka Jüstela 2017, 9. ročník

Výsledky základní části: MP Hodonín – MP Chotěboř 1:3, MP Olomouc – MP Kroměříž 1:6, MP Hodonín – Kroměříž 2:9, MP Olomouc – MP Chotěboř 2:7, MP Hodonín – Olomouc 4:6, MP Chotěboř – MP Kroměříž 1:4.

O 3. místo: MP Hodonín – MP Olomouc 2:1 (1:0), Emil Salay, Jaromír Lazor – Tomáš Pudil

Finále: MP Kroměříž – MP Chotěboř 2:3 (2:0), Petr Suchánek 2 – Jiří Somarayer 2, Petr Hanousek

Konečné pořadí: 1. MP Chotěboř, 2. MP Kroměříž, 3. MP Hodonín, 4. MP Olomouc

Nejlepší hráč: Petr Suchánek (MP Kroměříž)

Nejlepší brankář: Martin Novotný (MP Chotěboř)

Nejlepší střelec: Ondřej Šilinger (MP Kroměříž) – 7 branek

Městská police Hodonín: Martin Měchura – Radek Škrobák, Lukáš Uřičář, Jaroslav Fukalík, Emil Salay, Jaromír Lazor, Mojmír Toman, Tomáš Mayer, Štefan Novotný.