Vsetínský rodák ujel šestašedesát kilometrů na horském kole za 2:31:59 hodiny. Druhého Karla Hartla porazil o 97 sekund. Třetí v Javorníku skončil Michael Zeťák.

Paprstka na Horňácku startoval vůbec poprvé. Když se objevil na startu, soupeři měli okamžitě jasno. „Je jasným favoritem,“ řekl těsně před závodem Tomáš Petříček.

Jeho slova nepotvrdili pouze další účastníci, ale hlavně samotný závod. Paprstka při své premiéře na Karpatském pedálu prokázal svoji výkonnost. Brzy soupeřům ujel a svůj náskok v kopcích Bílých Karpat ještě navýšil. Své vedení známý sportovec neztratil ani po cestě na Velkou Javořinu, na fotbalové hřiště do Javorníka dorazil s obrovským předstihem. „Za vítězství jsem samozřejmě rád, ale výsledek nijak nepřeceňuji. Závod jsem bral hlavně jako přípravu na mistrovství republiky v Cross country, které se koná v Brně,“ uvedl Paprstka.

Elitní český cyklokrosař, který na mistrovství světa v roce 2010 v kategorii juniorů získal zlatou medaili, se na Horňácku představil vůbec poprvé. „Jelikož se v tomto termínu nejedou žádné závody, doplnil jsem si tréninkový program,“ řekl Paprstka.

Letošní vítěz trať Karpatského pedálu dopředu nestudoval. „Jenom jsem se díval na profil. Vím, že tady je pěkný kopec,“ usmíval se na startu.

S Velkou Javořinou si ale stejně jako s dalšími nástrahami náročné trati bez problémů poradil. „Takové převýšení ani dlouhá trať v cyklokrosu není. Navíc to bylo o hodně rychlejší,“ srovnal Paprstka.

Toho na bednu doprovodil oddílový kolega Michael Zeťák, který skončil třetí. Stříbro bral Karel Hartl. Stupně vítězů letos unikly Tomáši Petříčkovi. Morkovický závodník před rokem urval bronz, v sobotu se musel spokojit s šestou pozicí. „Já jsem si přijel hlavně zazávodit a užít si to. Pro mě je to běžný závod, žádná speciální příprava nebyla,“ uvedl Petříček.

Závod žen na šestašedesát kilometrů si podmanila favorizovaná Radka Pospíšilová, která suverénně porazila Lucii Skřivánkovou i Martinu Latinákovou.

Na kratší trati, jež měřila pětadvacet kilometrů, se z vítězství radovali Dominik Trnka a Jitka Mošťková.

Celkem se na start postavilo 371 mužů a žen. Oblíbený závod si nenechal ujít ani František Frýdecký z Blatnice. „Sportovní zážitek, radost z pohybu a setkávání se s přírodou Bílých Karpat. To jsou hlavní důvody proč jezdím Karpatský pedál,“ říká ředitel Masarykovy Základní školy ve Velké nad Veličkou. Bývalý fotbalový brankář i po konci kariéry patří mezi všestranné sportovce. Frýdecký nejezdí pouze na kole, ve volném čase se věnuje i míčovým hrám. „Náročnost trati se odvíjí podle toho, kolik kdo má natrénováno,“ tvrdí Frýdecký.

S ním souhlasil i Petříček. „Trať je náročná, ale znám i horší podmínky. Na papíře to vypadá hodně těžce, ale není to tak hrozné,“ říká známý jezdec.

Pořadatelům ze spolku Maniac Pedals loni vyšel tah s prodloužením trasy i výjezdem na nejvyšší vrchol Bílých Karpat. Na Velkou Javořinu se účastníci Karpatského pedálu podívali i letos. „Závodníci sice nastoupali o nějakých tři sta výškových metrů navíc a prolili litry potu, ale při zase se mohli pokochat překrásnými výhledy. Opět se totiž jelo v úseku nejvyššího pásma ochrany přírody,“ upozorňuje člen Maniac Pedals a hlavní organizátor závodu Vlastimil Koleňák.

Víkendová akce byla opět zařazena do série závodů Ghost Karpaty MTB Tour 2017. Pořadatelé nejen pro závodníky připravili občerstvení a bohatou tombolu.

Součástí Karpatského pedálu byly také závody pro děti nebo souboj rodinných týmů. „Dětský závod na hřišti byl letos určen pouze dětem do čtyř let. Starší chlapci a dívky od pěti do deseti let se představili na dvou a tříkilometrové trati. Jejich časy jsme měřili čipy,“ informuje Koleňák.

Startovné děti neplatily, pro každého z nich navíc pořadatelé připravili diplom, medaili a drobnou odměnu. Nejenom pro děti byl po celý den k dispozici skákací hrad, miničtyřkolky nebo malování na obličej.

Karpatský pedál 2017 
Muži (66 km): 1. Tomáš Paprstka (Exprescz-scott team Kolín) – 2:31:59, 2. Karel Hartl (STARBIKE.SK) – 2:33:36, 3. Michael Zeťák (Exprescz-scott team Kolín) – 2:36:29, 4. Pavel Žák (Bike Triatlon Morkovice) – 2:36:31, 5. Jan Anděl (VSK Vsetín) – 2:38:58, 6. Tomáš Petříček (Bike Triatlon Morkovice) – 2:42:48
 
Ženy (66 km): 1. Radka Pospíšilová (T.S.Bohemia Kross Bike Team) – 3:24:05, 2. Lucie Skřivánková (SupGirls) – 3:27:48, 3. Martina Latináková (ZVONEK SPORT Valašské Klobouky) – 3:32:17, 4. Marina Dragan (BRC) – 3:40:26, 5. Svatava Kučná (4EVER Cyklo Bulis) – 3:40:26, 6. Hana Pezová (BOTTECCHIA - CZ Cyklo) - 3:45:29

Muži (25 km): 1. Dominik Trnka – 1:00:07, 2. Martin Černocký (1:00:08, 3. Ján Malek – 1:00:13
Ženy (25 km): 1. Jitka Mošťková – 1:19:25, 2. Marcela Kašjaková – 1:25:14, 3. Janka Cigánková – 1:25:39

Velká Javořina? Pro závodníky je dost velký a tvrdý oříšek, říká Koleňák

Javorník – Z Karpatského pedálu se stává jedna ze stěžejních sportovních akcí v regionu. Z malého závodu pro vyznavače horských kol vyrostla prestižní akce, které se v Javorníku každoročně účastní amatérští jezdci, ale i profesionálové nebo reprezentanti. Letošní jubilejní desátý ročník přinesl nejen triumf juniorského mistra světa v cyklokrosu Tomáše Paprstky, ale i další výstup na Velkou Javořinu a pořádnou porci adrenalinu a zábavy pro stovky závodníků. „Jsem moc rád, že se k nám lidí stále vracejí,“ těší ředitele Karpatského pedálu a člena pořádajícího Maniac Pedals Vlastimila Koleňáka.

Co pro vás a další lidi z Maniac Pedals Karpatský pedál znamená?
Děláme ho už deset let, takže hlavně spoustu práce a času. Máme však dobrý pocit z toho, že jsme to tak dlouho vydrželi, a že tuto akci pro závodníky pořádáme.

Kolik času vám bere organizace závodu?
Skončí jeden ročník a pomalu začínáme s přípravou dalšího. Chvilku máme klid, ale pak zase sháníme různá povolení a zařizujeme další věci.

Kolik lidí se podílí na organizaci Karpatského pedálu?
Je to asi sto lidí. Sedmdesát z nich je na trati, další jsou v areálu.

Roste mezi lidmi zájem o závody horských kol?
Řekl bych, že zájem v posledních letech trochu stagnuje. Ale v těchto malých závodech, ke kterým se řadíme i my, jsme na tom ještě dobře.

Přinesl letošní ročník nějaké novinky nebo změny?
Loni jsme se rozhodli udělat něco nového pro děti, které si třeba zazávodily s jeepy. Letos jsme pro chlapce a dívky od pěti do devíti let připravili dvou a tříkilometrový okruh. Závod měl úspěch. Na startu bylo osmdesát dětí, kterým jsme měřili čas pomocí čipů. Vypadá to, že v tomto budeme pokračovat.

Podruhé v řadě se jede i na Velkou Javořinu.
Pro závodníky je to dost velký a tvrdý oříšek. Jde o nejvyšší vrchol Bílých Karpat, takže jsme moc rádi, že jsme se tam druhý rok po sobě mohli dostat, a že tam můžeme závodníky dovést.

Vracejí se k vám závodníci pravidelně, nebo na hřišti v Javorníku vítáte i nováčky?
Lidé postupně přibývají, ale většinou se k nám neustále vracejí ti stejní. Postupně číslo pořád přibývá.