Přestože házenkářky Veselí nad Moravou vybojovaly v základní části mezinárodní soutěže WHIL o třináct bodů více než Písek, jsou to nakonec Jihočešky, kdo slaví záchranu v interlize.

Panenkám absolutně nevyšly záchranářské duely a po třech porážkách věří, že je v nejvyšší ženské soutěži podrží svazoví činovníci. „Zatím nevíme, jak to bude. V minulých sezonách ale nikdo nesestupoval, takže všichni věříme, že v interlize zůstaneme. Byla by velké škoda, pokud bychom měli o nejvyšší soutěž přijít,“ říká sekretář SHK Veselí nad Moravou Vlastimil Procházka.

Jihomoravankám skvěle vyšel závěr základní části, když zdolaly pražskou Slavii i Zlín, s Porubou zase remizovaly. Na konec sezony se ale nedokázaly dobře připravit. „Zlom přišel v domácím utkání s Pískem. Mysleli jsme si, že vyhrajeme nějakou setrvačností. Už to ale není to, co to bývalo. Prostě jsme to nezvládli,“ ví vedoucí veselského družstva Ivo Sádlo.

Tým vedený trenérem Hudákem k interligové záchraně potřeboval u Otavy naplno bodovat. Zatáček patřil hostujícím házenkářkám, které si do dvacáté minuty držely před domácími dvoubrankový náskok.

Fotbalisté Hodonína (v červených dresech) doma nezvládli další duel a po remíze s Polnou 1:1 klesli v divizní tabulce na druhé místo.
Hodonín pouze remizoval s Polnou 1:1 a přišel o vedení v divizi

Jihočeškám pomohl v důležité chvíli oddechový čas. Hráčky Sokola se po krátké přestávce zklidnily a skóre ještě do přestávky otočily. Domácí tým soupeři odskočil a do kabiny si s sebou nesl čtyřbrankový náskok. „Zápas pro nás začal dobře, ale pak se to zlomilo úplně dětskými chybami. Soupeřkám jsme balon několikrát přímo namazali do trháku,“ zlobil se Sádlo.

Slovácký celek se snažil výsledek zvrátit, ale herně i střelecky se na jihu Čech soužil. Velmi dobře hrající Sokolky své vedení ve druhé půli postupně navyšovaly a ve 47. minutě vedly dokonce o deset gólů. Domácím házenkářkám v této fázi hry hodně pomohly hostující hráčky, které spoustou technických chyb v útočné části soupeřkám darovaly míče. Jihočešky pak tyto ztráty nekompromisně trestaly. „Utkání rozhodlo neproměňování vyložených šancí a velké množství technických chyb. Zápas skončil téměř exhibicí domácích,“ prohlásil Sádlo.

Písecké hráčky si v závěrečné desetiminutovce v klidu hlídaly vedení a duel dovedly do vítězného konce. Získaly tak dva potřebné body k záchraně v interlize a nechaly Veselanky na dně. „Musím Písku poblahopřát, že se mu podařilo zvládnout tenhle zápas, ale i tu sérii s námi. Gratuluji mu k tomu, že opustil poslední příčku,“ uvedl vedoucí veselského týmu.

Stolní tenistky Hodonína porazily ve třetím finále play-off ženské extraligy Moravský Krumlov 5:3 a po jedenácté získaly titul mistra České republiky.
Hodonín přemohl Moravský Krumlov a slaví jedenáctý extraligový titul

Zatímco hostující hráčky opouštěly palubovku skleslé a se svěšenými hlavami, Písečanky se radovaly společně s věrnými fanoušky. „Tento tým vždycky chválím a teď už nevím co mám říct. Jsem nadšený z toho, jak holky zvládly zápasy v play-out. My jsme si konečně sedli a v posledních dvou měsících jsme konečně byli zdraví,“ uvedl trenér Sokola Vladislav Jordák. Domácí kouč neměl svým svěřenkyním po sobotním utkání co vytýkat. „Holky jsou prostě úžasné. Tentokrát si body prostě vydřely,“ prohlásil.

Technické věci nehodnotil. „Začátek byl složitější. Bylo vidět, že obě družstva jsou svázaná, skoro se na to nedalo dívat. Ale my jsme hlavy zvedli dřív a já před týmem musím jen smeknout,“ dodal Jordák.

Panenky zakončí letošní ročník domácím duelem se Zlínem. Derby se hraje v pátek v 18.30.

Play-out, 4. kolo -

Sokol Písek – SHK Veselí nad Moravou 28:23 (14:10)

Nejvíce branek: Kubišová 9, Jačková a Palasová 4 – Novotná 5, Šustková 4, Pastorková 3. Rozhodčí: Hájek, Macho. Vyloučení: 1:1. Sedmimetrové hody: 1/0 – 4/3. Diváci: 137.
Písek: Preslová - Boorová 3, Kubišová 9, Michková 3, Jačková 4, Neubergová 1, Talafousová, Karetová, Kalčíková 1, Galušková, Palasová 4, Šelaisová 3, Součková.
Veselí nad Moravou: Lekešová, Vašulková – Olšovská 3, Kosinková, Novotná 5/1, Lukšíková, Slováková 1, Vinklárková 4, Šustková 4/1, Pastorková 3, Vargová 3/1, Soldánová, Krokavecová.