Herka byl dlouho jen tím „věčně druhým". Až letos se mu konečně podařilo vystoupit ze stínu úspěšnějšího soupeře a dosáhnout na premiérový titul. Nečekaný triumf však má pro něj hořko-sladkou příchuť. Kvůli tomu, že jeho konkurent a dlouholetý vládce českého biketrialu Václav Kolář neodjel celý devítidílný seriál závodů.

FINÁLOVÝ ZÁVOD MISTROVSTVÍ ČR V BIKETRIALU V BRNĚ
Elite: 1. Kolář (AMK Blansko) 1 tr. bod, 2. Herka (Mladost Hodonín) 18, 3. Reczek (Polsko) 21, 4. Kakáč (AMK Blansko) 25, 5. Brambora (Cyklotrial Kutná Hora) 33, 6. Šmíd (SC Biketrial Czech) 39.

Konečné pořadí: 1. Herka 137 b., 2. Kakáč 125, 3. Kolář 120, 4. Křiva (AMK Hamry nad Sázavou) 96, 5. Brambora 90, 6. Gryc (AMK Blansko) 80.

DAVID HERKA
Úspěchy v roce 2013: 1. místo mistrovství České republiky, 1. místo Zimní pohár v hale, 2. místo Evropský pohár, 4. místo mistrovství Evropy, 5. místo mistrovství Světa.

„Jelikož jsem loni skončil druhý, měl jsme velkou motivaci Vaška porazit, což se mi nakonec podařilo. Jsem rád, že jsem zvítězil zrovna deset let po začátku mé kariéry. Je to takové kulaté. Z toho mám velkou radost. Na druhé straně soupeř nejel všechny závody, ale to asi k závodění patří," říká nový český šampion po posledním kláním sezony, které se uskutečnilo v pavilonu F brněnského výstaviště.

Kolář vynechal v letošním ročníku tři závody. V ostatních pěti přitom pokaždé suverénně zvítězil. „Dával jsem přednost podnikům v zahraničí," vysvětlil absence blanenský rodák a úřadující vicemistr světa Mezinárodní biketrialové unie.

Šestinásobný mistr republiky nastupoval totiž i na některých podnicích včetně mistrovství světa a Evropy konkurenční Mezinárodní cyklistické federace. „Má trochu jiná pravidla a závodí se především na umělých překážkách," přiblížil rozdíly.

Nový mistr Herka vyhrál pouze jeden závod a pětkrát skončil druhý. „Jsem si dobře vědom toho, že kdyby Vašek odjel všechny závody, tak by bylo pořadí úplně jiné. Měl bych pochopitelně z titulu větší radost, kdybych ho získal po přímých soubojích," pravil Herka, který věří, že by mohl svého rivala porážet. „Šance je vždycky. Nemyslím si, že jsem o tolik horší. Musel bych se ale biketrialu věnovat na maximum. Zatímco já trénuji jednou týdně, Vašek sedí na kole každý den. Proto je těžké s ním soupeřit," prohlásil Herka.

Ten bojoval o medaili i na mistrovství Evropy a světa. Na cenný kov nakonec závodník ze Slovácka nedosáhl. Na evropském šampionátu skončil Herka čtvrtý, na druhém významném podniku si ještě o jednu příčku pohoršil.

„S těmito výsledky nejsem vůbec spokojený, protože na obou akcích jsem měl velkou smůlu. Ani jeden závod mi příliš nevyšel," pronesl Herka. „Na Evropě jsem byl po prvním kole druhý. Nakonec jsem kvůli počtu nul přišel o medaili a byl až čtvrtý. To mě dost naštvalo, protože závod jsem měl krásně rozjetý," přidal.

I na mistrovství světa ve Španělsku mohl Herka zajet lépe. „Tam se mi to taky moc nepovedlo," přiznal český reprezentant, který 20. listopadu oslaví jednadvacáté narozeniny

Co však bude příští rok, zatím člen AMK Mladost neví. „Určitě budu jezdit, ale jakou formu a výkonnost budu mít, je otázka. Pro mě je momentálně mnohem důležitější práce. Musím myslet na budoucnost. Proto mě moc mrzí, že se nemohu věnovat závodění na sto procent. Budu ale bojovat," slibuje Herka, který se jenom tak nevzdá. „Biketrial je celý můj život. Tento sport mě naplňuje. Budu ho dělat až do důchodu," dodal Herka.