Čtyři připravené trasy, jež vedly z restaurace Ozdravovna u Sirotků ve Vřesovicích přes Kameňák kolem Zavadilky až ke Koryčanské kapli nebo na svatý Klimentek, absolvovalo 351 turistů ze čtyřiasedmdesáti obcí a měst. „Jsme obrovsky spokojení. Letos přišlo o sto padesát lidí víc než loni, což přičítám hlavně nádhernému počasí. Zatímco před rokem pršelo a bylo nevlídně, v sobotu svítilo sluníčko a bylo teplo," prohlásil předseda vřesovického odboru Klubu českých turistů a hlavní organizátor pochodu Za krásami podzimu Miroslav Vaculík.

Účastnický rekord sice odolal, ale pořadatelé byli s počtem návštěvníků akce náramně spokojení. „Měli jsme tady děti i turistické bardy. Burčák tekl proudem, lidé udělali něco pro své zdraví. V lese bylo krásně a 
i když kvůli suchu nerostou moc houby, tak všichni byli nadšení.," pochvaloval si Vaculík.

Nejmladším účastníkem byl pětiměsíční Ondřej Líznar z Kelče, nejstarším pak třiadevadesátiletý Vojtěch Rosůlek ze Starého Města. „Do Vřesovic pravidelně jezdím dvacet let. Dřív jsem chodil delší trasu, ale teď jsem po operaci, takže jsem absolvoval pouze osm kilometrů. Pořadatelé to mají skvěle připravené. Má to úroveň," říkala v cíli jedna z legend české turistiky, které se na krku houpala vkusná medaile.

Nejvzdálenějším účastníkem byl Ir Sean Clarke. Jeden z vrcholů letošní turistické sezony si ale nenechali ujít ani turisté ze Slovenska a Rakouska. „Díky nim byla akce mezinárodní," liboval si Vaculík. Do Vřesovic o víkendu dorazili také milovníci pohybu a přírody z Prahy, Kralup nad Vltavou, Třince nebo Českého Těšína.

Nejpočetnější rodinu na akci přivedla Jana Kolibová z Dolních Bojanovic. „Čítala jedenáct jmen," prozradil Vaculík. Nejpočetnějším kolektivem byl Svaz dobrovolných umělců Velká Morava Mohelnice. „Bylo jich pětadvacet. Měli na sobě stejnokroje, opravdu na trati nešli přehlédnout," řekl s úsměvem Vaculík.

Toho potěšili i domácí turisté, protože nejpočetnější výprava byla právě ta 
z Vřesovic, která dala dohromady jednasedmdesát mužů, žen a dětí. Druhý byl Kyjov, třetí Brno, čtvrtý Hodonín a páté Veselí nad Moravou.

Nejkratší trasu, která měřila osm kilometrů a vedla na Kameňák a zpět, absolvovalo 148 účastníků.

Start i cíl byl v restauraci Ozdravovna u Sirotků ve Vřesovicích, turistické kontroly byly letos umístěny 
v penzionu Myslivna na Kameňáku, u Křížku a v altánku nad Zubkovou studánkou. „Všechny účastníky v cíli zdobila plaketa a diplom, tradičně byli hodnotnými cenami odměněni také nejmladší, nejstarší a nejvzdálenější účastník, nejpočetnější rodina a kolektiv," informoval Vaculík.

Ten upozornil, že účast se všem započítává do soutěže O zlatého turistu 2012–2016. Pro muže i ženy bylo připraveno i občerstvení, nechyběl ani oblíbený burčák. Další akcí vřesovických turistů je Novoroční čtyřlístek, který se koná odpoledne 1. ledna 2017.