Východočeši byli efektivnější, navíc měli v brance výtečného Jana Šimaru. Bývalý gólman Vsetína a Hodonína pochytal všech sedmadvacet střel soupeře a ve 31. minutě zneškodnil i samostatný nájezd Milana Skyby.

Na hrdinu velikonočního střetnutí neměl ani domácí brankář Libor Krýsa. Osmadvacetiletý gólman si v nejvyšší soutěži odbyl svoji premiéru, když poprvé nastoupil od první minuty. Ternův náhradník nezklamal. Sice druhý gól měl zřejmě chytnout, ale jinak soužící se spoluhráče několikrát podržel. „Libora musíme pochválit, chytal výborně," řekl hrající kouč Sudoměřic Zdeněk Jurásek.

Domácím by v sobotu k výhře nepomohl ani Henrik Lundqvist v nejlepší formě. Jihomoravané totiž nemají problémy v brankovišti, nýbrž v ofenzivě při střílení branek. V šesti jarních duelech totiž Hujsa a spol. dali pouze šest gólů, z toho třikrát vyšli zcela naprázdno.

Trápení neutnuli ani s Letohradem, který na Slovácku naopak ukončil sérii pěti zápasů bez výhry. Sudoměřice na první body v roce 2015 stále čekají. „Nálada je horší. Porážek a nepovedených zápasů totiž začíná přibývat. Navíc už prohráváme i s týmy, které jsou v tabulce kolem nás a jenž bychom měli porážet," sdělil sudoměřický brankář Libor Krýsa.

Ten o víkendu nahradil nemocného Ternu a proti Letohradu si počínal slušně. „O tom, že nastoupím, jsem se dozvěděl v pátek. Určitě jsem nebyl vyplašený, přece jenom mám tolik let, abych se z toho nezbláznil. Byl jsem spíše zdravě nervózní," přiznal Krýsa.

Sudoměřice vstoupily do důležitého střetnutí aktivně. Hned v úvodu si vykoledovaly faul, početní výhodu ale nezužitkovaly.

Letohrad poprvé zahrozil ve 4. minutě. Pozorný Krýsa šanci Košťála bravurně chytil. Domácí byli v úvodní části aktivnější. Dobře hrála hlavně formace se Sajdlem, Charvátem a Michalem Tóthem. Aktivní byl i Skyba, kterému se ale v koncovce opět nedařilo.

Východočeši příliš nebezpeční nebyli, přesto se v 11. minutě ujali vedení. Krýsu po spolupráci s Pekárkem a Furikem zblízka překonal Šprincl.

Vzápětí přišla pro Sudoměřice další rána. Ze hry pro zranění kolena odstoupil Charvát. Mladého hokejistu nahradil ve druhé formaci spoluhráč z druholigového Hodonína Zdeněk Jurásek. V závěru první třetiny pomohla Suďkám po střele kapitána Letohradu Halbrštáta tyč.

Domácí se i za nepříznivého stavu 0:1 snažili, ale šance i střely končily u výtečného gólmana Šimary. „Šimi byl nejlepším hráčem zápasu. U něj mě to ale zase tak nepřekvapuje, protože pokaždé když ho vidím, tak chytá takto," pochválil kolegu Krýsa. „Kluci ale mají koncovku tragickou a i kdyby se hrálo tisíc minut, tak mu gól stejně nedáme," trefně přidal.

Extraligovému nováčkovi nepomohly ani přesilové hry. Jurásek dorážel střelu Kuby vedle. V největším náporu navíc domácí srazil do kolen Protzner, který zaskočil Krýsu nepříliš prudkou střelou k tyči. „Vyčítám si druhý gól. Nebudu se vymlouvat na slunce, takové střely bych asi chytat měl," řekl Krýsa.

Letohrad se definitivně zklidnil a akce protivníka v klidu přerušoval a brzdil. Zatímco domácí se v prostřední části nemohli pořádně prosadit a na Šimaru vyslali pouhé dva pokusy, hosté mohli svůj náskok ještě navýšit. Při hře pěti proti třem ovšem trefili pouze tyč.

Sudoměřiští hokejbalisté dál věřili v obrat. Nejblíže kontaktní brance byl ve 31. minutě Skyba. Šikovný forvard ale nájezd neproměnil. „Udělal to dobře, bohužel mu odskočil míček v rozhodující chvíli," zastal se spoluhráče hrající kouč Sudoměřic Zdeněk Jurásek.

Následně si bezchybný Šimara poradil i s únikem Sajdla a Kuby.

Letohrad odpor soupeře definitivně zlomil až v v posledních sedmi minutách. Na 3:0 zvýšil Protzner, výhru hostů pečetil Anýž. „Zápas se vezl na vlně těch předcházejících. Z naší strany je to taková křeč. Nedá se říct, že bychom v zápasech byli horším týmem. Šancí si vypracujeme více než soupeři. Těm ale proti nám stačí dobře bránit a z brejků vždycky nějaké góly dají. Za stavu 0:2 se už těžko prosazujeme," uvedl Krýsa.

Zklamaný byl i Jurásek. Ani zkušený Drtič střelecké i výsledkové trápení nepomohl ukončit. „Bez gólu se opravdu vyhrát nedá," ví známý střelec. „Měli jsme několik vyložených šancí, bohužel branku jsme znovu nedali. Sice jsme bojovali, tlačili se dopředu, ale bez efektu," přidal. „Pokud chtějí mladí kluci extraligu udržet, tak musí trénovat a pořádně makat. Věřím, že všichni chtějí nejvyšší soutěž dál hrát a že v baráži se zachráníme," dodal Jurásek.

Extraliga mužů

SK Sudoměřice – SK Hokejbal Letohrad 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)

Branky: 11. Šprincl (Pekárek, Furik), 18. Protzner, 38. Protzner (Málik), 43. Anýž (Protzner, Grund). Rozhodčí: Gráca, Kovárník. Vyloučení: 6:7. Bez využití. Diváci: 85. Střely na branku: 27:23.

Sudoměřice: Krýsa – Rzesotto, Stratil, Kuba, Liška, Kudláč – Mil. Hujsa, Kaluža, Skyba – M. Tóth, Sajdl, Charvát – Rapant, Mišík, Helešic – Šimíček, D. Tóth, J. Navrátil – Jurásek.

Letohrad: Šimara (Mroviec) – Malík, Urban, Kudela, Nožka, Dulava, Anýž – J. Lux, O. Lux, Košťál, Halbrštát, Protzner, Krejsa, Pekárek, Furik, Šprincl, Grund, Paukrt.

Další výsledky 20. kola: Vlašim – Kladno 2:3 po samostatných nájezdech (0:0, 1:2, 1:0), Třinec – Hradec Králové 1:2 (0:1, 0:0, 1:1), Pardubice – Most 3:1 (0:0, 1:1, 2:0), Ústí nad Labem – Plzeň 6:1 (1:0, 3:1, 2:0).