Pro úspěch však Růžička udělal maximum. Po čtyřech měsících diety a intenzivní přípravy absolvoval v květnu a červnu čtyři závody. Na mistrovství Moravy a Slezska v Přerově a na pohárovém závodě v Lednici nenašel kyjovský kulturista přemožitele a ve své váhové kategorii se radoval ze zaslouženého triumfu.

Naopak z bronzu, který získal na mistrovství České republiky v Praze, příliš nadšený nebyl. „Pomýšlel jsem na víc," přiznal Růžička.

Ten si na nepřízeň poroty stěžoval již v minulosti. Podobné to bylo na národním šampionátu i letos.

Hlavní letošní akcí bylo mistrovství Evropy, které v polovině května hostila španělská Santa Susanne.

Kyjovský závodník skončil na své premiérové vrcholné akci, kde startoval ve váhové kategorii do pětasedmdesáti kilo, osmý. „Byl to pro mě opravdu velký zážitek. Jsem moc rád, že jsem takovou vrcholnou akci zažil, určitě na ni budu dlouho vzpomínat. Zkušenosti, které člověk posbírá, totiž mají pro závodníka velkou hodnotu," uvedl Růžička.

Ten však neměl proti ostříleným soupeřům šanci. „Bohužel chtít konkurovat mezinárodní kulturistické špičce a získat výrazně lepší umístění, znamená také mít odpovídající podmínky pro přípravu. S učitelským platem a bez silnější podpory sponzorů to mám hodně složité," pronesl Růžička, který potvrdil, že i v kulturistice hrají peníze jednu z hlavních rolí. „Zatímco já se připravuji v amatérských podmínkách, soupeři jsou profesionálové," ře­kl.

Podle Růžičky je ale největším problémem všech sportů doping.

Zakázané látky užívané k povzbuzení výkonu se vyskytují i v kulturistice. „Vadí mi a zároveň vím, že je doping bohužel v silových sportech poměrně rozšířený. Někteří soupeři pak mají velkou výhodu," sdělil Růžička.

Ten však má na rozdíl od některých soupeřů svědomí čisté. „Za posledních deset měsíců jsem absolvoval dva negativní dopingové testy, z toho podruhé mě navštívil komisař v neděli v sedm hodin ráno, což bylo opravdu velmi příjemné probuzení," hořce se pousmál Růžička.

Kyjovského kulturistu ovšem netrápí pouze doping, ale také nedostatek finančních prostředků a malý zájem sponzorů. „Příprava a účast na letošních čtyřech závodech, včetně mistrovství ve Španělsku, mě vyšla na více než sedmdesát tisíc korun. S částí nákladů mi naštěstí pomohli lidé, kterým bych chtěl tímto poděkovat. Podpory pánů Čecha, Packy, Červenky, Běhunka a Longavera si velmi vážím. Zapomenout nesmím ani na město Kyjov," dodal Růžička.