Pro Durďáka byl víkendový závod spíše kvalitnějším tréninkem. Zkušený vytrvalec neměl v Plaveckém Štvrtku konkurenci, když do cíle doběhl s obrovským náskokem. „Běželo se mi dobře. Snažil jsem se rozvrhnout tempo a držet ho po celý závod. Kluci se mě drželi jen asi kilometr, pak už jsem šel sám. I když je tam většinou slabší konkurence, tak mám tamní písek a duny rád. Je to změna oproti silnici,“ říká Luděk Durďák.

Ženské kategorie suverénně ovládly veteránky. Nejlepší byla Erika Farkašová. Skalická závodnice absolvovala šestikilometrovou trať za 27:15 minuty. Druhá s půlminutovou ztrátou doběhla Miroslava Zíšková z Jablonice a třetí ženou v cíli byla vítězka žen nad pětačtyřicet let Marta Durnová.

Závod juniorů a dorostenců na tři kilometry překvapivě vyhrála teprve dvanáctiletá Michaela Salayová. Šikovná běžkyně z Malacek zvládla trať za 16:15 minuty. „Do cíle doběhla bez nějakých příznaků vyčerpání,“ uvedl ředitel Moravsko-slovenského běžeckého poháru 2017 Pavel Bíla.

Na start hlavního závodu v Plaveckém Štvrtku, který před před devíti lety málem zanikl, se postavilo 114 mužů a žen. „Tehdy na něm závodilo osmdesát závodníků, dneska je to trojnásobek. Každým rokem trochu startujících přibude, bohužel pro Bratislavu a Malacky nejsou lesní tratě asi ideální. Nemohu pochopit názor, že oni na písku neumějí běhat,“ říká Bíla.

Pořadatele ani rozhodčí znovu příliš nepotěšilo počasí. „Po dvou dnech teplot na opalování se citelně ochladilo a bylo to spíš na zimní bundu, což sice vyhovovalo běžcům a taky psům v závodě Canicrossu, ale na nějaké dlouhé divácké povzbuzování to nebylo. Kdo mohl, odjel rychle do tepla domova,“ líčí Bíla, který pochválil pořadatele za zatraktivnění závodu.

„Všechny dětské kategorie se běhaly na fotbalovém hřišti, což bylo pro rodiče a trenéry zajímavější než v minulých ročnících,“ míní známý atletický funkcionář, jenž si po závodě dopřál společně s kolegy tradiční cigánskou pečeni. „Někteří ochutnali také dobrou hruškovici od čerstvého šedesátníka Pala Polesňáka, kterému ještě jednou od nás všech moc gratuluji a do dalších let přeji hodně zdraví,“ dodal Bíla.

Mravenčiarská míle, 31. ročník
Muži: 1. Petr Buček (Těmice) – 22:05, 2. Peter Bellay (FK Hodonín), 3. Pavol Masaryk (Dojč)

Muži nad 40 let: 1. Luděk Durďák (Rohatec) – 21:13, 2. Jozef Jurčík, 3. Roman Komárek (oba Skalica)
Muži nad 50 let: 1. Pavel Kratochvíl (Třebíč) – 23:12, 2. Josef Korvas (AK Hodonín), 3. František Bolek (Horné Orešany)
Muži nad 60 let: 1. Miroslav Mikula (Radošovce) – 24:57, 2. Ferdinand Kocák (Gbely), 3. Eduard Baumgartner (Radošovce)
Muži nad 65 let: 1. Vladimír Varmuža – 26:08, 2. Lubomír Bartál (oba BK Hodonín), 3. Josef Šohaj (Uherský Brod)
Muži nad 70 let: 1. Ferdinand Husár (Trenčín) – 17:19, 2. Viliam Novák (Železná studnička), 3. Karal Karas (BK Hodonín) 

Ženy: 1. Aneta Hollá (Záhorácký Fénix) – 28:36, 2. Iveta Kluknavská (Gelnica), 3. Michala Martišová (Jablonica)

Ženy nad 35 let: 1. Erika Farkašová (Skalica) – 27:15, 2. Miroslava Zíšková (Jablonica), 3. Katarína Šišoláková (Malacky)
Ženy nad 45 let: 1. Marta Durnová (Veselí nad Moravou) – 28:25, 2. Anna Portášiková (Skalica), 3. Světlana Raffayová (Kúty)
Junioři: 1. Kristian Hlaváč (Jablonica) – 25:00
Juniorky: 1. Michaela Salayová (Malacky) – 16:15
Dorostenci: 1. Adam Zubák (Jablonica) – 16:31
Dorostenky: 1. Simona Gorbatenková (Junior Holíč) – 17:09