Děvčata od čtyř do osmnácti let jsou rozděleny do čtyř věkových kategorií. V mažoretkovém sportu zápolí děti, kadetky, juniorky a seniorky.

Dívky z klubu Dejna reprezentují město Kyjov na celostátních i mezinárodních soutěžích, na kterých pravidelně sbírají úspěchy i medaile a pokaždé skončí na předních pozicích. „Cesta za letošními medailemi ovšem byla velmi náročná. Děvčata trénovala od září loňského roku. Musela se naučit náročné choreografie, které jim trenérky připravily. Mnoho hodin tréninků však zvládla s přehledem a nadšením. Jejich zodpovědný přístup a radost z pohybu je nakonec dostala až k titulu mistryň Evropy 2017,“ říká zástupkyně slováckého klubu Gabriela Šťastná.

Mažoretky Dejna Kyjov po celé soutěžní sezoně podávaly skvělé výkony, proto již na startu patřily mezi favoritky. Hned první den soutěže mladé Jihomoravanky vybojovaly nejvyšší příčky. V sóloformacích slavila obrovský úspěch juniorka Simona Kršková, jež získala zlato a titul mistryně Evropy.

Karina Měsíčková s Adélou Pištěkovou zase v Bulharsku urvaly stříbrnou medaili. Na stupně vítězů se probojovaly také Michaela Hutáková s Kristýnou Fricovou a Simona Kršková se Zuzanou Poláčkovou. „Obě dvojice kromě bronzových medailí získaly také titul druhých vicemistryň Evropy,“ říká Šťastná.

Druhé místo obsadila kyjovská trojice ve složení Lucie Houšťová, Lenka Mašindová a Martina Gardoňová. „Naše juniorská miniformace zase zaujala porotu svým představením Jeptišky. Holky se staly mistryněmi Evropy, přidaly tak další zlatou medaili pro náš klub,“ informuje Šťastná.

Úspěšná miniformace kadetek stála na třetím stupni vítězů s bronzovou medailí na krku a titulem druhých vicemistryň Evropy.

Zlato v bulharské Albeně získala velká formace dětí s pohádkovou choreografií Křemílka a Vochomůrky, za kterou získaly také ocenění poroty. „Na pódiu byla vidět radost děvčat a nadšení, které tomuto sportu dávají. To vše se s krásným výkonem promítlo do bodování porotců,“ prohlásila Šťastná.

Náročnost choreografie a výborná pohybová průprava přispěla k dalšímu úspěchu kadetek Dejny, které získaly rovněž zlato. „Jejich choreografie se nesla v duchu pohádky Jezerní královna, s níž se staly také mistryněmi České republiky mažoretek v Praze,“ připomíná Šťastná.

Pozadu nezůstaly ani starší juniorky kyjovského klubu, které si letos natrénovaly velmi náročnou a zajímavou choreografii s názvem Zimní olympijské hry. „Na ní mohli diváci spatřit sporty jako krasobruslení, hokej nebo lyžování v kombinaci s precizní prací s hůlkou,“ upozorňuje Šťastná.

I Noční obloha nejstarších kyjovských seniorek zaujala porotu natolik, že skončily na stupni vítězů. „Obrovská radost, slzy štěstí, dojetí a krásný pocit, takovou sílu emocí prožívala děvčata, trenérky i celá fandící výprava,“ popsala Šťastná.

Podle ní za obrovskými úspěchy kyjovských mažoretek stojí velká píle děvčat a trenérek týmu Dejna, „Nemalou zásluhu mají i rodiče, kteří své děti v tak krásném sportu podporují,“ říká Šťastná.

Členky Dejna trénují v hale kyjovského DDM. Prostory pro přípravu šikovným děvčatům ovšem poskytuje i obec Lovčice a město Ždánice. „Není to samozřejmě jen dřina a tréninky. Děvčata se společně účastní různých akcí a soustředění, společně zažívají neuvěřitelné zážitky, které je dokáží povzbudit k lepším výkonům. Umí se vzájemně podpořit, motivovat, radovat a jsou velmi dobré kamarádky,“ říká Šťastná.

„Účast na mistrovství Evropy je pro rodiče velmi finančně náročná záležitost, proto jsme rádi, že tento projekt podpořilo město Kyjov a Jihomoravský kraj,“ dodala.