Nejlepší sportovní akcí loňského roku byla zvolena Soutěž leteckých modelů, kterou na kyjovském letišti uspořádal LMK Slovácký RC klub. Uznání za zásluhy pro rozvoj sportu v Kyjově obdržela Marie Leciánová.

Velký potlesk sklidila především Marie Leciánová. Dlouholetá trenérka dětí a žáků v Tenisovém klubu Kyjov vychovala za posledních třicet let řadu mladých tenistů a významnou měrou se zasloužila o rozvoj výkonnostního tenisu mládeže v Kyjově. V současnosti působí jako vedoucí družstva žactva, které se účastní mistrovských soutěží pořádaných Jihomoravským tenisovým svazem a organizuje účast všech mládežnických družstev klubu v těchto soutěžích. Je schopnou organizátorkou, pořadatelkou i hlavní rozhodčí tradičního přeboru města Kyjova v tenisu žactva s názvem O pohár města Kyjova, který letos čeká jubilejní dvacátý ročník.

„Letos se akce koná první víkend v záři. Představí se tam děti od pěti do čtrnácti let," uvedla Leciánová, která podobné ocenění nečekala. „Je to pro mě velké překvapení. Moc mě to potěšilo. Slibuji, že pokud zdraví dovolí, tak bych ještě nějaký rok v trénování pokračovala," uvedla.

Respektovaná trenérka dokázala ve čtvrtek pobavit i publikum. „My si nikdy na nedostatek peněz nestěžujeme, protože víme, že je to zbytečné," vtipkovala Leciánová.

Nejlepší sportovní akcí loňského roku byla vyhlášena Seriálová soutěž MR ČR velkých RC akrobatů kategoií F3M a RCAS. Podnik se konal 20. srpna na letišti aeroklubu v Kyjově a další den pokračoval letecký den modelářů i dospělých letadel. Díky dobré spolupráci aeroklubu a modelářského klubu Kyjov se pod taktovkou Emila Nečesánka podařila akce, na kterou se přišlo podívat více než dva tisíce diváků.

Oceněn byl i Nečesánkův syn Jakub, který společně s běžkyní Natálií Kolajovou a karatistou Miroslavem Mlčochem ovládli kategorii do patnácti let. „Vloni se mi podařilo obhájit titul mistra České republiky," hlásil mladý karatista.

Ten získal v roce 2011 jako druhý závodník v historii Karate Klubu Kyjov titul Mistr ČR v Goju Ryu. „K jeho sportovním úspěchům patří i úspěšné složení zkoušky na šestém Kyu u zkušeního komisaře Pavla Znamenáčka," upozornila Hollerová. „Nejtěžší je překonat nervozitu a pořádně se soustředit," uvedl Mlčoch.

Medaile od pořadatelů obdrželi i hokejbalisté Kyjova. Mladší žáci získali titul Mistra Moravy. Hráči slováckého celku vyhráli všech dvaatřicet zápasů konaných před republikovým přeborem, na národním šampionátu pak obsadili osmou příčku. „Přístí rok se chceme dostat až do finále," vzkázal kapitán HBK Kyjov Aleš Kmenta.

Nejúspěšnější sportovce roku 2011 ocenila na doporučení sportovní komise Rada města. Akce se letos nekonala stejně jako v předchozích letech v kině Panorama, ale v atriu Radniční galerie. „Důvodů je víc, ale ten hlavní je, že ušetřené finanční prostředky poputují sportovcům. Věřím, že i v komornějším prostředí si to ocenění sportovci i jejich doprovod užili," uvedla moderátorka akce Veronika Hollerová.

Otázkou peněz se v úvodní řeči zabýval také kyjovský starosta František Lukl. „Sportovce je nutné ocenit. Jestliže se nám ale nedostává finančních prostředků, musíme na nadstavbě, jako je vyhlášení a další akce, šetřit. Peníze chceme směřovat především do provozu a na rekonstrukce sportovních zařízení," pronesl Lukl.

Ten zástupcům klubů žádné peníze, které by podle nových pravidel měly města a obce dostat přímo z hazardu, nesliboval. „Dovolím si říct, že ty informace jsou lživé. Zatím jsme od státu nedostali ani korunu navíc," řekl natvrdo Lukl, který ale chce kyjovským klubům pomoci. „Mohu říct, že pokud ze státního rozpočtu doputuje do městské kasy něco nad rámec schváleného rozpočtu, budem tyto prostředky věnovat na rekonstrukce sportovišť, infrastrukturu a provoz jednotlivých sportovních klubů," pravil.

Na závěr kyjovský starosta sportovcům poděkoval. „Jsem moc rád, že se v poslední době ukazuje, že Město Kyjov je nejen městem kultury a folkloru, ale také sportu. Těch republikových mistrů, kteří byli oceněni, se tady ukázalo více než dost. Jsme na všechny hrdí, protože slávu Kyjova šíří i za branami kraje a České republiky. Proto chceme každého sportovce nějakým způsobem podpořit. Poděkovat musíme i jejich trenérům, kteří je ve svém volném čase s obrovským umem a úsilím , motivují a někam vedou. Zapomenout nesmím ani na rodiče. Ti v dnešní těžké době dokáží najít zbytek finanční prostředků, aby svým ratolestem zajistili kvalitní zázemí," řekl Lukl.

Nejlepší sportovec Města Kyjova za rok 2011

Žáci a žákyně do 15 let: Natálie Kolajová (AK Kyjov), Miroslav Mlčoch (Karate Klub Kyjov), Jakub Nečesánek (LMK Slovácký RC klub Kyjov)

Dorost do 19 let: Nikola Struhárová (Tenis Centrum Pintera Kyjov)

Družstvo: Mladší žáci HBK Kyjov (hokejbal)

Cena uznání za zásluhy pro rozvoj sportu v Kyjově: Marie Leciánová (Tenisový klub Kyjov)

Nejlepší sportovní akce: Soutěž leteckých modelů (LMK Slovácký RC klub Kyjov